Îngrijire livezi sau cum faci să ai grijă de livada ta

luni, noiembrie 1, 2021 7:55
Posted in category Diverse

Casa Pronto Garden
A avea o livadă este o binecuvântare. Ce poate fi mai înălţător decât peisajul de toamnă, cu fructe coapte, dintr-o livadă?! Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste fructe sunt naturale, aduc sănătate, sau o întreţin, plus sentimentul plăcut al fructelor ce sunt rezultatul muncii tale.

Toate bune şi frumoase, doar că livezile trebuie întreţinute, îngrijite, pentru a avea roade bogate toamna. Te pricepi la îngrijire livezi? Dacă da, atunci trebuie reţinut un lucru important: pregăteşte-te să aloci o parte din timpul tău activităţilor specifice îngrijirii unei livezi. Cum, nu ai prea mult timp liber, dar ţi-ai dori o livadă? Ei bine, în acest caz, soluţia este să apelezi la o firmă specializată în îngrijire livezi, cum ar fi firma cu datele de contact de mai la vale. Sunt profesionişti în domeniu, ştiu bine ce au de făcut, iar timpul tău este salvat.

În privinţa mea, pot spune cu certitudine că sunt un iubitor de livadă. Îmi plac fructele aromate şi mă simt bine în ipostaza de a întreţine şi îngriji o livadă. Desigur, ca la mai toţi oamenii, şi la mine timpul este limitat. Dar mai rup bucăţi din el pentru a îngriji pomii fructiferi.

Se pare că-l moştenesc pe bunicul din partea mamei. Era un om extraordinar. Din păcate, l-am prins puţin (a murit atunci când aveam 10 ani), dar trăieşte în sufletul meu prin puţinele amintiri din acea perioadă şi prin mai multe amintiri povestite de mama mea.

Bunicul era un mare iubitor de livezi. Avea numeroşi pomi fructiferi pe care îi îngrijea personal. Învăţase singur tainele pomiculturii. Spre ruşinea mea, pot spune că nu posed nici 25% din cunoştinţele despre livezi ale bunicului meu. E adevărat, sunt salvat de accesul la Internet, deoarece, atunci când nu ştiu ceva, apelez la informaţiile oferite de specialişti, prin intermediul internetului.

Se spune că cea mai frumoasă perioadă a vieţii fiecăruia dintre noi este copilăria. Din acea perioadă fericită a vieţii, se distinge, în sufletul meu, imaginea bunicului iubitor de pomi fructiferi. Ştia să altoiască pomii ca nimeni altul. Fiind foarte mic în acea perioadă, principala mea bucurie era să mănânc fructele din livadă. Abia astăzi, cu mintea de adult, realizez cât de mult iubea bunicul meu livada proprie şi cum reuşea să facă din acea livadă un paradis terestru.

Erau fructe de tot felul, meri în principal, dar şi peri, pruni, caişi, gutui, vişine, cireşe … , iar începând cu luna iunie şi până dădea frigul, bruma, în a doua jumătate a lunii octombrie, livada bunicului oferea din belşug fructe proaspete, spre bucuria totală a copilului din mine.

Pomii fructiferi erau înlocuiţi periodic, mai ales cei bătrâni şi bolnavi, iar puieţii erau plantaţi cu multă grijă, într-un adevărat ritual. Bunicul ştia de la început cum va arăta pomul fructifer atunci când va creşte şi va rodi. Iar acei pomi, plantaţi de bunicul, au dat roade ani buni şi după moartea lui.

Din păcate, la nişte ani de la dispariţia fizică a bunicului meu, livada de care nu avea cine să se ocupe, părinţii mei aveau alte treburi, iar eu a trebuit să merg la liceu şi la facultate, ei bine, acea livadă a început încet-încet să dispară. Pomii se uscau, nefiind întreţinuţi, iar în 20 de ani nu a mai rămas nimic din livada bunicului meu.

Aşa încât, cu această amintire în suflet, recomandarea mea este una simplă, bazată pe trăirile mele din copilărie. Dacă o aveţi o livadă şi nu aveţi timp să vă ocupaţi de ea, nu o lăsaţi să moară, precum s-a întâmplat cu livada bunicului meu. Apelaţi la o firmă specializată (pe atunci nu erau astfel de firme), de exemplu cea următoarele date de contact.

Casa Pronto Garden

Sediu: Sat Hăpria, Comuna Ciugud, Nr. 16, Județ Alba

Telefon: 0740 637 693

Email: contact@casaprontogarden.ro

Program: luni – vineri, 10.00 – 18.00

Livada – locul cel mai frumos al naturii.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu