Intel a anunţat noile supechip-uri AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) pentru laptop-uri

duminică, decembrie 17, 2023 9:06
Posted in category IT

Intel Meteor Lake

Aceste noi cipuri, numite Meteor Lake, au patru părți distincte: CPU, GPU, I/O (intrare/ieșire) și o zonă SoC (System on Chip) în care apare tehnologia AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Acolo se găseşte noua NPU (Neural Processing Unit) cu motoarele sale de inferență AI și un grup de nuclee de putere redusă optimizate pentru sarcini de lucru „AI”, cum ar fi procesarea imaginilor, generarea de text din LLM și multe altele.

Optimizate pentru sarcini pe care CPU-ul și GPU-ul computerelor actuale nu le pot efectua, aceste noi superchip-uri permit desfăşuarea de „acţiuni AI” la nivel local (cum ar fi folosirea AI pentru a crea propriul trailer GTA VI în 30 de minute pe laptop, în loc să fie nevoie de a intra online)

Intel nu a precizat nimic despre dotarea desktop-urilor cu astfel de superchip-uri, aşa încât ne putem imagina că cipurile Meteor Lake sunt doar pentru dispozitive mobile. Intel și partenerii săi au început deja să monteze pe laptop-uri aceste noi cipuri la sfârșitul anului 2023 și vor continua în anul 2024.

Laptop-urile Meteor Lake rulează local Meta’s Llama 2 LLM (Large Language Model) pe cipuri optimizate pentru a rula LLM-uri și pentru a genera text, imagini și videoclipuri folosind mai puțină energie decât cipurile mai vechi.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu