Inteligenţa artificială (AI, Artificial Intelligence) face, prin ChatGPT, următorul pas: OpenAI pregăteşte GPT-5, un chatbot super-inteligent

duminică, noiembrie 19, 2023 15:48
Posted in category IT

OpenAI, ChatGPTChatGPT-ul obişnuit, şi gratuit, se află la varianta GPT-3.5, o variantă cu unele limitări, cea mai semnificativă fiind limitarea în timp, chatbot-ul fiind antrenat pe date online până în decembrie 2021 (nu poate răspunde la solicitări ce includ evenimente petrecute în 2022 sau 2023).

GPT-4 este accesibil pe bază de abonament (ChatGPT Plus) şi elimină aceste limitări (folosind şi diverse extensii), dar nu este gratuit. În acest caz, se poate apela la Microsoft Copilot, ce foloseşte GPT-4 inclus în motorul de căutare Bing şi este gratuit.

Vestea bună este că OpenAI, compania ce produce ChatGPT, chatbot-ul care a explodat în lumea online de la lansarea sa în noiembrie 2022, a anunţat că lucrează deja la următoarea variantă a ChatGPT, GPT-5.

Sam Altman, CEO la OpenAI, a confirmat într-un interviu recent că se lucrează la ChatGPT-5, doar că este nevoie de investiţii suplimentare, de ordinul miliardelor de dolari, pentru a obţine un chatbot superinteligent.

„Construirea unui model AI major, cum ar fi ChatGPT, necesită miliarde de dolari și mase de resurse computerizate, instruire pe miliarde sau trilioane de pagini de date și teste extinse de reglare fină și de siguranță.”

În interviul pentru Financial Times, Altman a spus că aceşti bani pot veni de la Microsoft, partenerul companiei OpenAI, precum şi de la alţi investitori.

GPT-5 va trece dincolo de uman

În timp ce GPT-4 este un instrument impresionant de inteligență artificială, capacitățile sale se apropie sau oglindesc umanul în ceea ce privește cunoașterea și înțelegerea. Următoarea generație de modele de inteligență artificială este de așteptat să depășească oamenii nu numai în ceea ce privește cunoștințele, ci și să se potrivească cu capacitatea oamenilor de a raționa și de a procesa idei complexe.

Aceasta este cunoscută și sub denumirea de Artificial General Intelligence – inteligență generală artificială (AGI), care depășește simpla reproducere a unei noi versiuni a ceea ce i se oferă și are capacitatea de a exprima ceva nou și original.

Sunt necesare fonduri de miliarde de dolari pentru a antrena următoarea variantă de inteligenţă artificială, ChatGPT-5

Microsoft a pompat deja peste 10 miliarde de dolari în OpenAI, ca parte a unui acord pe mai mulți ani. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a afirmat că speră să urmeze şi alte miliarde de dolari, deoarece „mai este o cale lungă de parcurs până să se ajungă la AGI”.

Microsoft și-a schimbat întregul model de afaceri în jurul utilizării AI, prin Microsoft Copilot şi alte aplicații ce folosesc inteligenţa artificială. Așa că se prevăd investiţii uriaşe ale companiei Microsoft în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).

Ar trebui să fim îngrijorați?

GPT-5 va avea mai multă putere de procesare și acces la mai multe date, acestea provenind dintr-o combinație de date: unele disponibile publicului larg (disponibile online), altele fiind datele pe care OpenAI intenţionează să le cumpere de la companii.

Sam Altman nu a prezentat un calendar al apariţiei GPT-5 sau exact ce capabilități ar putea avea, deoarece este imposibil de spus până când nu este finalizat. Pregătirea modelului este de așteptat să dureze luni, dacă nu chiar ani, iar la început GPT-5 nu va fi disponibil publicului larg.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu