Întrebări şi răspunsuri din domeniul IT
duminică, aprilie 3, 2011 6:50Pentru cei care vor să aibă o imagine cât mai clară în privinţa anumitor noţiuni din domeniul IT, sunt mai jos câteva întrebări şi răspunsuri, găsite pe acelaşi site, plin de informaţii utile şi interesante, Scientia.ro.
- Care este diferenţa dintre sistemele de fişiere NTFS şi FAT? Dar FAT32?
(R1) NTFS, FAT si FAT32 sunt diferite sisteme de fisiere (file system) folosite de platforma Windows. FAT este un sistem mai vechi, si mai putin folosit astazi. FAT32 este un sistem folosit in special de Windows XP. Windows XP poate functiona atat pe sistem FAT32, cat si pe sistem NTFS. NTFS este un sistem mai nou, pe care ruleaza Windows Vista si Windows 7. Aceste sisteme de operare nu pot functiona decat daca harddisk-ul este formatat pe un sistem NTFS. Mai exista si alte file-system, folosite de alte sisteme de operare. De exemplu: ext2, ext3, swap, etc.
(R2) NTFS (New Technology File System) nu este deloc nou de fapt e mai vechi decat windows xp si provine de la Windows NT 3.1 (27 Iulie 1993). Avantajele principale: optimizarea spatiului alocat pentru fisiere, lucru cu fisiere mai mari de 2 GB, suport imbunatatit pentru metadata, criptare la nivel de fisier, log, etc.
Mai multe despre sistemele de fişiere găsiţi aici. - Care este diferenţa dintre un hacker şi un cracker?
Înainte de a trece la răspunsuri, iată un citat despre hackeri găsit pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Hacker: „Vreau să consacru acest moment pentru a-mi demonstra recunoştinţa pentru enorma influenţă pe care munca altruistă a comunităţii mondiale de hackeri a avut-o asupra cunoaşterii pe care am dobândit-o. Ei nu sunt «crackerii» maliţioşi şi nici «script-kiddies» care sparg, fură, strâmbă şi distrug, abuzând astfel de cunoaşterea pe care au dobândit-o de la alţii, ci ei sunt adevăraţii hackeri – în înţelesul originar al termenului – care râvnesc la cunoaştere, pricepere şi putere tehnologică pentru valoarea lor intrinsecă.” (Steve Gibson). Urmaţi link-ul pentru alte citate sau informaţii.
(R1) Plecand de la analiza lui Eric S. Raymond (care a dezvolat frumos subiectul) hackerul este persoana care are cunostinte multe si bogate, imaginatie, creativitate si poate teste si strapunge sisteme de securitate ce presupun comunicarea peste retea.
Crackerul este persoana care dezansambleaza aplicatii (eventual prin inginerie inversa – reverse engineeering) pentru a dezactiva protectiile gen „trial, demo, shareware” pt. a afla algoritmul pt. coduri de licentiere sau generatoare de key de licente – keygen. Crackerul este asociat cu pirateria – warez – etc. Hackerul este asociat cu „penetrare prin retea, servere, acces interzis, firewalluri, etc.”
(R2) Un Hacker este acela care dezvolta anumite aplicatii,adic hackerii sunt de partea buna Iar un Cracker este acela care sparge anumite aplicatii sau cel care are intentii rele.
(R3) hacker – persoana care isi utilizeaza cunostintele de specialitate din domeniul calculatoarelor in scopuri ilicite, cum ar fi obtinerea accesului neautorizat la un sistem de calcul pentru a modifica programele si datele.
Se mai numeste si: cracker (spargator de coduri).
cracker – spargator de coduri – persoana care obtine accesul neautorizat la un sistem de calcul, in profida masurilor de securitate. Scopul unora dintre spargatorii de coduri este obtinerea ilegala a unor informatii dintr-un calculator sau utilizarea resurselor calculatorului respectiv. Scopul celor mai multi nu este, insa, decat patrunderea in sistem. Acestea sunt definitiile cuvintelor „hacker” si „craker”, conform Microsoft Computer Dictionary – Fifth Edition, editura Teora, 2002. In sensurile in care se folosesc astazi, „hacker” si „cracker” sunt aproape sinonime. Totusi, mai exista un sens al cuvantului „hacker”, si anume acela de „persoana care are multe cunostinte din domeniul calculatoarelor si IT”. - Cum câştigă bani cei care produc software open-source?
(R1) De obicei programatorii nu castiga nimic din proiectele open-source pe care le fac. Motivele care ii determina sa faca astfel de software sunt de regula urmatoarele: isi creaza un renume de programator bun, castiga experienta, si, cel mai important, exista dorinta de a ajuta lumea si de a realiza ceva care nu costa nimic si poate fi folosit de catre oricine. Totusi, exista si moduri de a castiga bani de pe urma unui software, chiar daca este open-source. De exemplu: software-ul este gratuit, dar sursele sunt disponibile contra cost; sau software-ul si sursele sunt disponibile gratuit, dar numai pentru scopuri educationale, iar pentru scopuri comerciale software-ul trebuie cumparat (de exemplu daca folosesti un anumit software video ca sa vezi filme, software-ul este gratuit, dar daca vrei sa il folosesti ca sa iti creezi propriile filme si apoi sa le vinzi, va trebui sa cumperi licenta pentru software-ul respectiv).
(R2) E vorba de faptul ca cineva care face un soft open/source care ajunge sa fie folosit la scara larga poate fi considerat o autoritate in domeniu. Un asemenea proiect este o carte de vizita extraordinara. Desigur, dupa cate stiu eu, nu se prea practica in Romania. Voluntariatul de genul asta, in care roadele sa fie culese mai tarziu nu e la moda deloc printre romani. Desigur, se poate scoate un ban din suportul tehnic pe care programatorul il poate asigura pentru utilizatorii softului gratuit.
Mai multe despre software open-source găsiţi aici. - Ce servicii Windows Vista pot fi oprite?
(R1) Nu-ti recomand oprirea serviciilor deoarece la un momendat poate o sa instalezi un program/driver/device care sa aibe nevoie de serviciul pe care l-ai oprit si tu pe urma sa-ti prinzi urechile sa te intrebi de ce nu merge… in plus …daca ai pc-ul suficient de bun sa iti mearga vista sau windows 7 perfect pe el nu obtii mare lucru daca inchizi un serviciu sau doua (mai ales windows 7 merge foarte bine asa cum e setat de la instalare). Nu te complica nici macar windows defenderu sau firewall-ul sa le inchizi mai ales daca nu ai alta protectie sunt bune si alea. Iti spune asta unu care inainte utiliza un XP „stripped to the bone”. In caz de chiar ai nevoie (calculator slab) ai putea citi si link-ul din bibliografie (mai jos).
Citeste si articolele:
Dumitru Caruntu says:
aprilie 3rd, 2011 at 15:10
Cred ca ai gresit adresa comentariului. Se mai intampla. Legat de Nastase, poate castiga si el ceva: miss Penitenciar 2011. Asa sa-l ajute DNA-ul.
Neinfectat De Comunism says:
aprilie 3rd, 2011 at 13:46
pai nu prea l-au decapitat, doar i-au taiat gatul, nu ca mai conteaza…cat despre isteria cu avram iancu, nimei nuu ii opreste pe romani sa il traga in teapa pe horthy de carpa de ex…
la mine pe blog Curuletz Nastasian s-a tot saturat sa candideze si sa piarda!!!!
PS: m-ai scos de la blogroll niku-le?
cristof says:
ianuarie 28th, 2013 at 18:32
salut.la tableta mea am bagat un card de 32 giga ,care atunci cand pe el am putine date tableta scaneaza foarte repede cardul si functioneaza f bine.in momentul cand adaug mai multa informatie pe card:poze,muzica,etc.tableta scaneaza la nesfarsit pana se blocheaza si-si face singura restart si scaneaza din nou si….daca cineva imi poate da o solutie sa-mi rezolv problema ai multumesc.
Doru Dascalu says:
martie 2nd, 2013 at 14:25
Am cumparat in 2007 un PC, CPU Intel Pentium Dual Core 1,8 Gz, RAM 2 Gb, Video 512 Mb, HDD 160 Gz. Dupa ce s-a implinit garantia, daca ma uitam ce frecventa are procesorul imi arata numai 1,2 Gz. O perioada arata un core cu 1,2 si celalalt cu 1,8, isi revenea, apoi iar, pana au ramas amandoua la 1.2 Gz. Care are fi cauza ? Cere altul ? :) Exista remediu sau pot sa-l arunc ? Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Cum putem trimite SMS-uri gratuite oriunde în lume | A șaptea dimensiune says:
august 10th, 2016 at 20:18
[…] Întrebări şi răspunsuri din domeniul IT […]
Cum aflăm informaţii despre componentele calculatorului | A șaptea dimensiune says:
august 11th, 2016 at 19:45
[…] Întrebări şi răspunsuri din domeniul IT […]