Lănţişoare aur, cadoul ideal de sărbători

sâmbătă, decembrie 26, 2020 16:26
Posted in category Diverse

Colier aurDe regulă, sfârşitul anului înseamnă şi un moment în care ne gândim la cei dragi. Şi dacă tot ne gândim la ei, n-ar fi rău să materializăm gândurile noastre bune într-un cadou care să le facă o reală plăcere. Dar ce să alegem? Una dintre variante ar fi alegerea unui lănţişor din aur, eventual cu pandantivul inscripţionat cu numele persoanei dragi sau cu un mesaj pentru aceasta. Acest gen de cadouri se păstrează în timp, sunt repere de aducere aminte şi, dacă nu se pierd, vor înfrunta anii.

Şi dacă tot vorbim despre trecerea prin timp a lănţişoarelor din aur, haideţi să vedem cum de-a ajuns aurul atât de preţuit de oameni. Dacă nu ne-am feri de cuvinte mari, am putea spune că aurul a schimbat lumea. De câteva milenii, acest metal transformă viaţa şi obiceiurile pământenilor.

Lantisor aurOamenii au interacţionat cu aurul în urmă cu 3.000 de ani. Dovezile arheologice descoperite în Egipt scot la iveală importanţa pe care aurul o avea în Egiptul Antic. Faraonii şi preoţii din acea perioadă istorică purtau bijuterii din aur, ca pe un semn distinctiv al statutului lor social. Mai mult, la moartea faraonului erau aruncate în mormânt toate bijuteriile din aur purtate de acesta, pentru a le folosi într-o altă viaţă, pe un alt tărâm, conform cu mitologia şi religia Egiptului Antic.

Tot pe atunci, sau chiar înaintea celor din Egiptul Antic, aurul era folosit de mesopotamieni, acea mare civilizaţie antică, pentru bijuterii de diverse forme şi mărimi, care erau reprezentative pentru elita regală a Mesopotamiei.

Şi ajungem în Roma Antică, acolo unde existau bijutieri specializaţi în crearea podoabelor din aur, purtate de aristocraţia romană. Evident, în lumea romană, influenţele altor civilizaţii, precum cea greacă, erau evidente. Chiar şi aşa, romanii au adus un plus de originalitate şi în domeniul bijuteriilor din aur, prin apariţia unor modele diverse, prin adăugarea de noi semnificaţii aurului cuprins în agrafe, brăţări, lănţişoare, perle etc.

În perioada medievală aurul devine un simbol al statutului social, bijuteriile din aur fiind folosite pentru haine şi păr, dar şi la coliere, pandantive, brăţări şi inele. Bijuteriile din aur erau adevărate averi portabile, asigurând posesorului un loc privilegiat în societate.

În perioada Renaşterii, bijuteriile din aur devin mai elaborate. Aurul era folosit în special la confecţionarea inelelor, purtate atât de femei, cât şi de bărbaţi, pe toate degetele, dar şi în alte obiecte ornamentale cu valoare personală.

Revoluţia industrială aduce cu sine oportunităţi în realizarea unui design cât mai diversificat al bijuteriilor, acestea fiind prezente într-o paletă cromatică originală, căpătând forme şi întrebuinţări nemaiîntâlnite până atunci. Este perioada în care tehnologia modifică radical accesul la bijuterii al oamenilor, acestea devenind un bun comun, accesibil oricui. Pe fondul unor schimbări sociale majore, perioada industrială aduce cu sine supremaţia diamantelor, dar nici aurul nu este mai prejos. Căutarea acestui metal preţios devine sport local în anumite zone ale Terrei, prefigurând explozia tehnologică şi informaţională a zilelor noastre.

În prezent, bijuteriile din aur sunt purtate de oameni de toate vârstele, statul social nemaifiind o barieră în achiziţionarea şi folosirea bijuteriilor din aur. Evident, s-a mai păstrat o parte din simbolistica trecutului în ceea ce priveşte aurul din bijuterii, posesorii unor asemenea comori fiind, în general, oameni cu stare materială bună spre foarte bună. Bijuteriile contemporane completează în mod fericit o anumită ţinută, adaugă sensuri şi nuanţe prezenţei noastre de fiecare zi.

Dacă vrei să dăruieşti în această perioadă a anului, când toată lumea face cadouri, lantisoare aur este alegerea cea mai potrivită.

Un cadou pentru persoana dragă, pe care aceasta îl va ţine mereu aproape, nu poate fi decât din categoria

lantisoare aur

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu