Microsoft include Inteligenţa Artificială (AI) în noile versiuni ale browser-ului Edge şi motorului de căutare Bing

sâmbătă, februarie 11, 2023 19:35
Posted in category IT

Bing, EdgeMicrosoft a anunțat o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, alimentată de o versiune îmbunătățită a aceleiași tehnologii AI care stă la baza chatbot-ului ChatGPT. Compania lansează produsul alături de noi funcții îmbunătățite de AI pentru browserul său Edge, promițând că cele două aplicaţii vor oferi o nouă experiență pentru navigarea pe web și găsirea de informații online.

În demonstrațiile de la lansarea produselor IT, Microsoft a arătat ceea ce numește „noul Bing” lucrând în diferite configurații. Unul dintre acestea arată rezultatele căutării tradiționale alături de adnotări AI, în timp ce un alt mod permite utilizatorilor să vorbească direct cu chatbot-ul Bing, punându-i întrebări într-o interfață de chat precum ChatGPT.

Spre deosebire de ChatGPT, noul Bing poate prelua și știri despre evenimente recente. Motorul de căutare a putut chiar să răspundă la întrebări despre propria lansare, citând informaţii publicate de site-urile de știri în ultima oră.

Microsoft spune că toate aceste funcții sunt alimentate de o versiune actualizată a GPT 3.5, modelul de limbaj AI OpenAI care alimentează ChatGPT. Microsoft îl numește „Modelul Prometheus” și spune că este mai puternic decât GPT 3.5 și este mai capabil să răspundă la interogări de căutare cu informații actualizate și răspunsuri adnotate.

Pe lângă noul Bing, Microsoft lansează două noi funcții îmbunătățite de AI pentru browserul său Edge: „chat” și „compose”. Acestea vor fi încorporate în bara laterală a lui Edge.

„Chat” permite utilizatorilor să rezume pagina web sau documentul pe care îl privesc și să pună întrebări despre conținutul acesteia, în timp ce „compose” acționează ca un asistent de scriere; ajutând la generarea de text, de la e-mailuri la postări pe rețelele de socializare, pe baza unor solicitări de pornire.

Anunțul noului Bing vine pe fondul unui val de activitate AI din partea Microsoft și a rivalului Google. De când ChatGPT a fost lansat pe web în noiembrie anul trecut, interesul pentru generarea de texte AI a explodat. Microsoft, care a colaborat strâns cu creatorul ChatGPT, OpenAI, încearcă să valorifice acest entuziasm și a anunțat deja modul în care această tehnologie va fi integrată în suita sa software de birou.

Între timp, Google a fost surprins cu privirea de ceea ce unii susțin că este o schimbare de paradigmă în modul în care utilizatorii găsesc informații online. Lansarea ChatGPT a declanșat un „cod roșu” în cadrul gigantului de căutare, fondatorii absenți de multă vreme, Larry Page și Sergey Brin, au fost pregătiți pentru a ajuta la rezolvarea a ceea ce ar putea fi o amenințare pentru cel mai mare generator de venituri al companiei.

În încercarea de a preveni anunțul Microsoft, Google și-a dezvăluit propriul ChatGPT, numit Bard. CEO-ul Sundar Pichai a descris software-ul drept un „serviciu experimental de IA conversațional”, dar a remarcat că este încă testat de un grup mic de utilizatori și va primi doar o lansare mai largă în săptămânile următoare.

Viitorul căutării bazat pe inteligență artificială (AI)

Întrebarea mai mare atât pentru Microsoft, cât și pentru Google, este: sunt chatbot-urile AI un bun înlocuitor pentru căutare? Cum va fi această tehnologie alături de metodele existente de găsire a informațiilor online și ce se întâmplă atunci când face greșeli?

Ultimul punct este cel mai important, deoarece sistemele de limbaj AI precum ChatGPT au o tendință bine documentată de a prezenta informații false ca fapte. Deși cercetătorii au avertizat despre această problemă de ani de zile, au existat nenumărate exemple de erori generate de inteligența artificială de la lansarea ChatGPT pe web – de la chatbot care creează detalii biografice despre oameni reali până la fabricarea de lucrări academice și oferirea de sfaturi medicale periculoase.

Acest tip de prostie AI este deja o problemă, totuși. Creșterea chatbot-urilor a generat o nouă atenție pentru această problemă, dar Google a folosit din ce în ce mai mult AI pentru a rezuma pagini web de ani de zile. Acest lucru a dus la unele erori importante, cum ar fi răspunsul Google la anumite căutări.

Microsoft a făcut referire la aceste și alte probleme în prezentarea sa, spunând că a muncit din greu pentru a se proteja împotriva riscurilor precum părtinirea și „jailbreaking” (pacălirea chatbot-ilor AI pentru a nu ține cont de filtrele menite să îi împiedice să genereze conținut periculos sau plin de ură). „Cu acest produs, am mers mai departe decât am făcut vreodată până acum pentru a dezvolta abordări de măsurare pentru atenuarea riscurilor”, a declarat Sarah Bird, responsabil AI responsabil pentru Azure.

Cu toate acestea, compania este pregătită, de asemenea, ca sistemele sale să facă greșeli (deși compania va spera să nu fie la fel de rău ca chatbot-ul eșuat din 2016, Tay). Interfața pentru noul Bing include un avertisment pentru utilizatori: „Să învățăm împreună. Bing este alimentat de AI, așa că sunt posibile surprize și greșeli. Asigurați-vă că verificați faptele și împărtășiți feedback pentru a putea învăța și îmbunătăți!”

Au existat totuși unele probleme pe care compania nu le-a abordat, inclusiv modul în care căutarea asistată de AI ar putea dezechilibra ecosistemul web. Dacă instrumentele AI, cum ar fi noul Bing, scot informații de pe web fără ca utilizatorii să facă clic pe sursă, elimină fluxul de venituri care menține multe site-uri pe linia de plutire. Dacă această nouă paradigmă pentru căutare va fi un succes, va trebui să mențină unele acorduri vechi în vigoare.

Sursa informaţiilor: The Verge.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu