NASA a reutilizat cu succes o rachetă pentru a trimite cosmonauţi la Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station – ISS)

marți, iunie 1, 2021 15:20

Capsula spatialaS-a întâmplat în 23 aprilie 2021, atunci când SpaceX și-a început misiunea Crew-2, lansând cu succes astronauții către ISS într-o rachetă și o capsulă spațială refolosite. Această misiune este ultimul pas în proiectul ce prevede un viitor caracter comercial al zborurilor NASA către ISS și marchează prima misiune SpaceX cu echipaj într-o navă spațială refolosită.

Navele spațiale reutilizabile nu sunt ceva nou. De fapt, NASA a început să dezvolte ambarcațiuni reutilizabile încă din anii ’70 ai secolului trecut și toate navetele spațiale clasice sau „avioanele spațiale”, precum Discovery și Atlantis, erau reutilizabile. Dar interesul pentru ambarcațiunile refolosibile a scăzut după dezastrele Columbia și Challenger. Pe măsură ce NASA a redus frecvența misiunilor sale, ambarcațiunile de unică folosință au devenit mai rentabile decât sistemele reutilizabile, care au o durată lungă de modernizare.

Dar nivelul de interes al guvernului SUA pentru explorarea spaţiului a crescut în ultimii ani, în mare parte datorită creșterii numărului şi puterii financiare a colaboratorilor privaţi ai NASA, precum SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic. Pe măsură ce lansările de navete către ISS devin mai frecvente, ambarcațiunile reutilizabile devin mai eficiente din punct de vedere al costurilor, motiv pentru care NASA intenționează să folosească capsula reutilizabilă Crew Dragon a SpaceX și racheta Falcon 9 pentru viitoarele călătorii la ISS și poate chiar și pe Lună.

Dar misiunea Crew-2 nu este doar o poveste despre rachete refolosibile. Este cea mai complexă misiune SpaceX de până acum, formată din astronauți din trei țări diferite. Este, de asemenea, primul „transfer de echipaj comercial”, deoarece ambarcațiunea se va întoarce pe Pământ cu astronauții care au ajuns la ISS anul trecut în timpul misiunii Crew-1.

Astronauții din misiunea Crew-2 au ajuns la ISS sâmbătă, 24 aprilie 2021. După câteva zile, astronauții din misiunea Crew-1 s-au întors pe Pământ cu aceeaşi ambarcaţiune. În timpul șederii lor de 6 luni în spațiu, astronauții Crew-2 vor efectua teste de microgravitație și vor studia atmosfera Pământului.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: , ,

Adauga un comentariu