NASA și DARPA vor construi o rachetă nucleară până în 2027

miercuri, ianuarie 25, 2023 20:05

Racheta nuclera

Această tehnologie se intenţionează a fi utilizată în misiunile cu echipaj uman pe Marte, conform site-ului space.com, de unde am preluat informaţiile.

NASA vrea să proiecteze și să testeze o rachetă nucleară funcțională până în 2027.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a prezentat proiectul marți, 24 ianuarie2023, în timpul unei prezentări la American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) SciTech Forum and Exposition ce a avut loc la National Harbor, Maryland. Nelson a spus că agenția va colabora cu Pentagon’s Defense Advanced Research Projects Agency (Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare) (DARPA) a Pentagonului pentru a „dezvolta și demonstra propulsia termică nucleară avansată, o tehnologie revoluționară care va permite Statelor Unite să extindă posibilitățile pentru viitoarele misiuni de zboruri spațiale umane”.

Conform acordului, NASA se va alătura rachetei demonstrative pentru operațiuni cislunare agile de la DARPA, sau DRACO, un program care a început în 2021. Programul urmărește să dezvolte un motor termic nuclear care va fi folosit de o navă spațială experimentală proiectată de DARPA. DARPA va dezvolta reactorul nuclear și motorul pentru această rachetă nucleară, pe care NASA speră să le folosească într-o demonstrație în spațiu în 2027. Nelson a numit parteneriatul o „investiție interesantă în viitorul explorării spațiale” și „ o investiție majoră pentru a ajunge pe Marte”.

„DRACO va fi o parte esențială a evaluării tehnologiilor care ne vor duce mai adânc în sistemul solar”, a spus administratorul adjunct al NASA, Pam Melroy, în timpul prezentării. „Intenția noastră este să conducem și să dezvoltăm un plan pentru explorarea umană și prezența susținută în întregul sistem solar. Acesta este un obiectiv foarte important. Și credem că aceste tehnologii avansate vor fi o parte importantă a acestuia”.

NASA și DARPA au lansat un acord interagenții care subliniază rolurile și responsabilitățile fiecărei agenții; acordul acordă NASA autoritatea finală asupra dezvoltării și fabricării motorului de rachetă termică nucleară. Cu toate acestea, acordul acordă autoritate DARPA asupra „vehiculului experimental NTR (X-NTRV)”, nava spațială care va fi alimentată de motorul rachetă nuclear planificat, iar DARPA va fi responsabilă pentru operarea și eliminarea X-NTRV pe orbită.

„NASA are o lungă istorie de colaborare cu DARPA în proiecte care ne permit misiunile respective, cum ar fi deservirea în spațiu”, a spus Melroy. „Extinderea parteneriatului nostru la propulsia nucleară va ajuta la promovarea obiectivului NASA de a trimite oameni pe Marte”.

Această viziune pentru o rachetă nucleară datează de câteva decenii. Motorul nuclear pentru rachete al NASA, sau programul NERVA, a încercat să lanseze o misiune cu echipaj pe Marte în 1979, alimentată de o rachetă nucleară. Programul a fost anulat în 1972 din cauza reducerilor bugetare și a grijilor privind escaladarea Războiului Rece.

Trimiterea oamenilor pe Marte a devenit unul dintre obiectivele principale ale zborurilor spațiale, atât ale agențiilor spațiale guvernamentale, cât și ale firmelor private specializate în zboruri spațiale. Programul Artemis al NASA face parte din viziunea agenției „Moon to Mars” (Luna pe Marte), care va valorifica ceea ce NASA va învăța din explorarea lunară planificată, pentru a lucra apoi la stabilirea unei prezențe umane pe Planeta Roșie.

Între timp, SpaceX spune că va lansa în curând zborul orbital al vehiculului său Starship pe care compania intenționează să aterizeze în cele din urmă pe Marte. Şi alte companii spațiale private lucrează pentru a ajunge pe planeta Marte.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu