Planeta Marte văzută prin intermediul roverului Curiosity

marți, august 24, 2021 8:29

Imagini Marte
Lansat de NASA în 2012, adică în urmă cu 9 ani, Curiosity Rover a transmis pe Terra imagini spectaculoase ale planetei Marte, aşa cum se văd ele de pe suprafaţa planetei.

Recent, NASA a lansat un videoclip (vedeţi mai jos) în care este prezentat un tur panoramic al Planetei Roşii (Red Planet), folosind imagini obţinute cu ajutorul roverului Curiosity.

Este vorba de 120 de imagini, obţinute lângă muntele Rafael Navarro, de fapt un deal pe care cei de la NASA l-au denumit aşa în memoria astrobiologului care a lucrat la misiunile pe Marte şi a decedat în ianuarie 2021.

Roverul Curiosity a parcurs aproximativ 25 de kilometri în misiunile sale pe Marte, din 2012 până astăzi, august 2021, oferind informaţii interesante despre modul în care mediul planetei a evoluat de-a lungul a milioane de ani. Regiunea explorată anterior de Curiosity a fost dominată de roci bogate în lut, care s-au format în lacuri, dar acum găsește roci umplute cu minerale sărate numite sulfați.

„Stâncile de aici vor începe să ne spună cum această planetă odată umedă s-a transformat în Marte uscat de astăzi și cât timp au persistat mediile locuibile chiar și după ce s-a întâmplat acest lucru”, a spus Abigail Fraeman, om de știință, adjunct al proiectului Curiosity, la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

În acest vechi mediu marțian, oamenii de știință cred că viața ar fi existat pe planetă, motiv pentru care Curiosity și celălalt rover lansat recent pe Marte de NASA, Perseverance, parcurg zona în căutare de indicii. În anul următor, NASA a spus că roverul Curiosity se va aventura pe lângă muntele Rafael Navarro și pe un alt munte mai înalt decât o clădire cu patru etaje. După aceea, va intra într-un canion îngust, înainte de a revizita o pantă ca un capac de gresie, numită „Greenheugh Pediment”, pe care l-a vizitat anterior în 2020.

Via GIZMODO.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu