Patriarhul Teoctist – fost mic agent comunist

marți, august 20, 2019 14:51

Coada la moasteAdesea, în apărarea lui Teoctist se recurge la argumente cum că, desigur, păcatele tinereţii trebuie uitate, oricum, e (era în 2003 – n.m.) un mare om al Bisericii şi e foarte învăţat. Un clişeu fals ca un galben care-şi tot dă arama pe faţă. Nu, nu e aşa, iar mărturia vine de pe vremea în care Teoctist nu era patriarh, ci doar un ajutor de necontestat al regimului comunist ateu.

Într-o carte tipărită la Editura Imprimeriei de Vest, Oradea, în anul 1994, intitulată “Persecuţia Bisericii Române Unite”, semnată de Alexandru Raţiu, există un pasaj interesant referitor la o parte din preoţii uniţi “deportaţi” la Mănăstirea Neamţului.

“În zilele de 20 şi 25 Noiembrie 1948, preoţii au fost vizitaţi de Arhimandritul Teoctist Arăpaş (viitorul patriarh ortodox – n.m.) din Iaşi-Suceava, asistat de Siguranţă (denumirea de Securitate încă nu se folosea în 1948, în limbajul curent – n.m.) (…), care le-a făcut propunerea, în numele Patriarhului, să semneze trecerea la ortodoxie, “dacă vor să fie liberi”. Discuţia cu el (Teoctist – n.m.) a fost penibilă. Încolţit de cei 25 de preoţi, cu pregătire superioară, şi-a mărturisit neştiinţa şi a plecat.”

Oare unde o fi plecat Teoctist. Nu ştim dacă la instanţele bisericeşti sau la cele ale comuniştilor. Poate la amândouă. Oricum, deşi nu ştim unde a plecat, vedem unde a ajuns, chiar pe scaunul de Întâi Stătător al BOR. E clar, însă, un lucru: patriarhul Teoctist nu a demolat doar biserici, ci i-a lucrat puţin şi pe nişte preoţi! (“Academia Caţavencu”, nr. 625/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu