Patriarhul Teoctist – legionar, comunist, turnător, social-democrat

marți, august 6, 2019 10:44
Posted in category Mass-media

TeoctistTeoctist a căzut în fund

Luni, 27 octombrie 2003, ora 12, Teoctist a căzut în fund cu moaştele sfântului Dimitrie Basarabov. Vă amintiţi. Din poziţia aceea de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române şi-a văzut viaţa trecându-i prin faţa ochilor. Şi uite ce-a văzut.

Era un Arăpaş… la Cernica, la seminar, profesorul de geografie Firmilian l-a momit cu legionarii. Arăpaş a fost printre cei ce au incendiat sinagoga de pe strada Antim din Bucureşti.

Linişte monahală, că au venit comuniştii la putere, aduşi de tancurile sovietice. Gheorghiu-Dej îşi aminteşte că Justinian l-a salvat din lagărul din Târgu Jiu. Justinian devine mitropolit al Moldovei. Îl cheamă la Iaşi în funcţia de consilier al lui, pe frăţiorul de cruce şi fapte legionare, Teoctist.

Cu ocazia asta, Teoctist la trimis pe fostul mitropolit al Moldovei, Irineu Mihălcescu, cu un camion de boarfe la Agapia, într-o chilie murdară, unde Irineu a şi murit repede.

Justinian cu Teoctist şi cu Dej i-au halit încet-încet pe înalţii ierarhi de Oltenia, de Oradea, de Banat, punând în locul lor foşti fruntaşi legionari.

Firmiliam Marin, Valerian Zaharia, Nicolae Corneanu, Arăpaş-Arăpaş, tot mai sus în scăunaş… rector al Institutului Teologic Bucureşti, fără să fi scris vreun rând, membru în conducerea ARLUS.

Activitatea scriitoricească începe cu preamăriri ale sfinţilor Stalin şi Dej. Cu o laborioasă muncă de vizitare a Securităţii, unde dă cu subsemnatul la greu, în turnătorii de tot felul.

În 1962, Teoctist este episcop al Aradului, cu un discurs despre Dumnezeii URSS-ului.

1973 – mitropolit al Olteniei. Prin casă se pupă des cu preotul Cinciu, parohul de la Mântuleasa Craiovei şi şef al cuibului legionar Furdui.

În 1974 – deputat în Marea Adunare Naţională.

În 1977, Arăpaşul este Teoctist, mitropolit al Moldovei, cu ajutorul Elenei Ceauşescu. Îşi pune în biroul patriarhal poza binefăcătoarei sale.

Ajunge în sfârşit patriarh. Dărâmă biserici. Emil Constantinescu îi dă “Steaua României”.

De atunci, în fiecare vară, merge la piscina lui Nifon Mihăiţă de Târgovişte. Face scaldă mare şi plajă. Merită. Legionar-comunist-turnător-social-democrat.

Luni, 27 octombrie 2003, a căzut în fund cu moaşte sfinte. Ocazie de a-i rememora principalele acte de vitejie. (“Academia Caţavencu”, nr. 623/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Patriarhul Teoctist – legionar, comunist, turnător, social-democrat”

  1. Conform Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ajungi în Rai numai dacă defrişezi câteva mii de hectare de pădure | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 19th, 2019 at 18:55

    […] Patriarhul Teoctist – legionar, comunist, turnător, social-democrat […]

Adauga un comentariu