Pitagora, genialul matematician filosof

duminică, februarie 18, 2024 11:59
Posted in category Educatie

PitagoraToţi cei care am trecut prin şcoala generală, pe precis prin ciclul gimnazial, am auzit de celebra Teoremă a lui Pitagora. Considerată una dintre ecuaţiile fundamentale ale umanităţii, o egalitate care a schimbat lumea, făcând posibil progresul tehnologic de astăzi, teorema lui Pitagora a născut multe legende, despre apariţia ei şi despre viaţa celui al cărui nume o poartă, genialul matematician filosof Pitagora.

Există o legendă, care a ajuns până la noi, conform căreia matematicianul şi filosoful grec Pitagora (sec. VI î.Hr.), după descoperirea celebrei teoreme care îi poartă numele, de bucurie, a dat un mare ospăţ în cinstea zeilor. Cu această ocazie, a sacrificat o sută de boi şi i-a invitat la masă pe toţi concetăţenii săi, atât pe bogaţi cât şi pe săraci.

Despre această întâmplare, filosoful german Hegel (secolul al XIX-lea) a scris că: „A fost o veselie şi o sarbătoare a spiritului… pe socoteala boilor”. S-ar putea zice că a fost mai degrabă pe pielea boilor! Aşa cum şi plata pensiilor speciale din România de astăzi este un desfrâu al celor bogaţi (şi corupţi, unii) pe seama clasei mijlocii şi a celor care muncesc în România.

Dar să revenim la Pitagora. Despre viaţa lui Pitagora şi a familei sale ştim foarte puţine lucruri.

Astfel, Diogenes Laertios în cartea sa „Despre vieţile şi doctrinele filosofilor” povesteşte că Pitagora a fost căsătorit cu Theano din Crotona, cu care a avut un fiu, Teleuges, discipol al tatălui său, şi o fiică, Damo.

Soţia lui Pitagora era o femeie instruită şi inteligentă. La întrebarea pusă de un curios, după cât timp se purifică o femeie care s-a împreunat cu un bărbat, ea a răspuns: „Cu propriul soţ, imediat, cu altul, niciodată”.

Pitagora era un bărbat înalt, frumos şi cu mult farmec personal, o fiinţă aureolată de mister.

Ospăţul, despre care am povestit mai sus, a fost un eveniment unic. În mod obişnuit, Pitagora lua masa în comun cu elevii săi, principalele alimente consumate fiind pâinea şi mierea, iar singura băutură permisă era apa. Pitagora nu consuma carne aproape deloc, deoarece credea în metempsihoză (reîncarnări succesive al sufletului, într-un lung ciclu, în vederea purificării).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu