Nu există cultură generală fără cultură matematică

luni, iulie 31, 2017 15:45

Ian Stewart, 17 ecuaţii care au schimbat lumeaAstăzi am pipăit (da, ştiu, sunt de modă veche, adică prefer cărţile tipărite) pentru prima dată o carte importantă de popularizare a matematicii, poate chiar şi mai mult, de formare a unei culturi matematice minimale, fără de care aşa-numita cultură generală nu prea mai există în anul 2017.

„17 ecuaţii care au schimbat lumea”, lucrarea matematicianului englez Ian Stewart, despre care, poate, aţi auzit, este o lucrare fundamentală pentru toţi cei care doresc să înţeleagă lumea de astăzi. “De ce ecuaţii?” se întreabă autorul, iar răspunsul este de un adevăr crud, care nu lasă loc de interpretări: “ecuaţiile reprezintă sângele matematicii, ştiinţei şi tehnologiei; fără ele lumea noastră nu ar exista în forma ei actuală”.

În secolul al XXI-lea, nu mai reprezintă un act de bravură să te lauzi că ai fost corigent la matematică. Asta înseamnă că ai deja un mare handicap în tot ce înseamnă integrare în lumea de astăzi, dominată de ştiinţă şi tehnologie. Mai înseamnă că eşti incomplet, îţi lipseşte, poate, cea mai importantă coordonată ce defineşte personalitatea cuiva: capacitatea de a fi raţional. De exemplu, un mare eseist român, poate cel mai mare, Horia-Roman Patapievici, a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, în 1981, obținând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere. Aşadar, nu există nicio problemă în a îmbina matematica (nu se poate Fizică fără Matematică), domeniul ştinţei, în general, cu filosofia şi literatura, aşa-numitul “domeniu uman”.

Revenind la lucrarea amintită mai sus, aceasta cuprinde povestea a 17 ecuaţii care au marcat istoria ştiinţei. Chiar dacă Stephen Hawking, considerat al doilea cel mai mare om de ştiinţă din toate timpurile, după Albert Einstein, spunea că orice ecuaţie apărută într-o carte ar înjumătăţi vânzările, Ian Stewart reuşeşte să facă din lucarea sa un best-seller, având deja câteva milioane de exemplare vândute, în toată lumea.

O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca celor care vor să afle cum a ajuns să arate lumea aşa cum o vedem astăzi. Nu vă speriaţi, autorul nu foloseşte un limbaj matematic greoi, ci unul minimal, totul este povestit cu umor şi talent literar, plus o doză de suspans care face din lectura lucrării una captivantă. De la Teorema lui Pitagora la Relativitate şi de la Legea gravitaţiei a lui Newton la Teoria informaţiei, Ian Stewart parcurge odată cu noi, cititorii, două milenii şi jumătate de frământări şi descoperiri ştiinţifice, de căutări şi certitudini, de îndoieli şi realizări marcante.

În finalul lucrării, referindu-se la universul nostru cotidian, din mileniul al III-lea, Ian Stewart scrie: “Pe de altă parte, este, totuşi, pe deplin credibil că s-ar putea să descoperim în curând noi legi ale naturii bazate pe structuri şi sisteme discrete, digitale. Este posibil ca viitorul să rezide în algoritmi, nu în ecuaţii. Însă până în ziua aceea, dacă va veni vreodată, cele mai bune cunoştinţe privitoare la legile naturii îmbracă forma ecuaţiilor şi ar trebui să învăţăm să le înţelegem şi să le apreciem. Ecuaţiile au palmares. Au schimbat cu adevărat lumea – şi o vor schimba iarăşi.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu