Premieră Samsung: memorii RAM DDR5 de 512 GB

vineri, august 27, 2021 13:38
Posted in category IT

Memorii RAM DDR5 SamsungÎn timp ce Coreea comunistă (Coreea de Nord) se luptă cu foamea şi întunericul (aşa cum era şi în România dinainte de decembrie 1989), firma sud-coreeană Samsung lansează pe piaţă, în mod regulat, produse de ultimă generaţie, ţintind doborârea unor bariere greu de atins.

Un exemplu în acest sens îl constituie noile memorii RAM DDR5 de 512 GB, lansate recent de către Samsung. Este un salt uriaş de performanţă şi inovaţie, faţa de memoriile DDR4.

Modulele RAM DDR5 rulează la 7.200 Mbps, oferind o performanță mai bună cu 40% față de produsele Samsung DDR4 (sau viteze de 57,6 GBps pe un singur canal). Această creștere a performanței vine cu o eficiență energetică mai mare, deoarece stick-urile DDR5 necesită doar 1,1 volți (o îmbunătățire de 13%).

Samsung a realizat aceste îmbunătățiri prin stivuirea a opt matrițe DDR5, toate conectate la tehnologia TSV (prin intermediul siliciului). Este de două ori mai mare faţă de numărul de matrițe pe care le veți găsi într-un stick RAM DDR4. Cu toate acestea, modulele DDR5 de la Samsung sunt mult mai dense decât sistemele anterioare, măsurând doar 1 mm lățime şi sunt cu 0,2 mm mai subțiri decât stick-urile DDR4.

Dar unde pot fi folosite, deocamdată, memoriile RAM DDR5? PC-ul mediu are doar 8 GB RAM și este greu de găsit o placă de bază care acceptă mai mult de 128 GB RAM. Ei bine, Samsung speră să-și folosească modulele DDR5 de mare capacitate în „sarcini de lucru extrem de înfometate de calcul, cu lățime de bandă mare”, cum ar fi servere, supercalculatoare și sisteme dedicate învățării automate.

Este mult spațiu pentru creștere aici, deoarece Samsung susține că noile sale stick-uri DDR5 pot suporta o capacitate maximă de 768 GB. Compania trimite în prezent mostre de memorie RAM către clienții săi și, cu excepția cazului în care ceva nu funcţionează aşa cum este preconizat, stick-urile RAM DDR5 de 512 GB pot deveni o prezenţă obișnuită pe multe servere.

Nu vă faceți griji! Samsung dezvoltă și module RAM DDR5 de consum. Primele plăci de bază compatibile DDR5 și cu procesoare Intel Alder Lake ar trebui lansate spre sfârşitul acestui an, împreună cu stick-uri RAM DDR5 de la Samsung.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu