Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I)

miercuri, ianuarie 28, 2009 9:20

Corina DrăgotescuÎn seara de 26 ianuarie 2009, în cadrul unei emisiuni cu titlul Partidul, Ceauşescu, România, s-a încercat marcarea unei zile în care, pentru cei care n-au prins acea perioadă sau pentru cei care au uitat, se omagia “marele conducător”, cizmarul din cauza căruia România a ajuns în ultimul hal de izolare în anii ’80, iar o parte din oamenii acestei ţări erau turnători la Securitate (acel organ represiv prin care îţi erau cenzurate şi visele). Ce-a ieşit? Un amestec de nuanţe de gri şi comparaţii mai mult decât ciudate. A compara acea perioadă cu actuala perioadă e ca şi cum ai compara raiul cu iadul sau pe Hristos cu Teoctist.

Şi dacă de la un Petre Roman, Sergiu Nicolaescu sau Cioroianu nu te puteai aştepta decât la dulcegării anoste (sigur, în comunism era şi rotaţia anotimpurilor, oamenii se îndrăgosteau etc., dar nu de aceea trebuie “iubit”), de la Corina Drăgotescu, mare formatoare de opinie, m-aşteptam la altceva. Printre alte aiureli debitate de stimabila ziaristă s-a numărat şi următoarea: “Noi deocamdată pe autostrăzile lui Ceauşescu circulam, locuim în apartamentele sale etc.”. Desigur, stimată doamnă, unii dintre noi au “tupeul” să şi respire aerul lui Ceauşescu. În logica acestei ziariste, România a aparţinut familiei Ceauşescu. Ei au muncit la acele autostrăzi, nu muncitorii şi inginerii de pe şantiere, ei au strâns cureau şi virau o sumă din salariu pentru “Fondul de dezvoltare al României”, ei nu aveau vile, nu mergeau la vânătoare, stăteau la cozi etc. Mai mult, stimabila afirmă la un moment dat că “Ce astăzi nu se stă la coadă la supermarket!”. Desigur, şi-n lagărele naziste unii deţinuţi se îmbrăcau bine, dar a compara aceasta cu parada de modă de la Milano mi se pare total deplasat şi o ponegrire a memoriei celor care n-au mai suportat umilinţa dictaturii comuniste şi au ridicat glasul.

Pentru mine, România anilor 1965 – 1989 este România lui Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Moisil (matematician şi filozof de geniu), Mircea Eliade, artiştilor de la Pheonix, profesorilor de excepţie care mi-au călăuzit paşi întru devenire intelectuală (iar ei nu aveau nici o legătură cu sistemul dictaturii comuniste).

P.S. Preţuirea mea totală pentru Tudor Octavian, scriitorul şi ziaristul de excepţie, singurul dintre cei invitaţi ce a rostit adevărul: “În 1990 m-am născut a doua oară, restul sunt amănunte nesemnificative.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I)”

 1. Dormi liniştit, Realitatea TV manipulează pentru tine | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 20:33

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 2. Trăim în ţara lui Sorin Roşca Stănescu şi asta se vede (la Realitatea TV) | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 20:54

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 3. Presa mogulilor: azi B1TV | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 20:57

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. Tags: moguli, tv […]

 4. Cine stabileşte constituţionalitatea legilor în România democratică: foştii trepăduşi ai dictaturii comuniste | A șaptea dimensiune says:

  martie 14th, 2015 at 21:11

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 5. Nicolae Ceauşescu – primul rege comunist al României – şi lingăii săi celebri (I) | A șaptea dimensiune says:

  martie 14th, 2015 at 21:34

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 6. Nicolae Ceauşescu – primul rege comunist al României – şi lingăii săi celebri (II) | A șaptea dimensiune says:

  martie 14th, 2015 at 21:40

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 7. Iată consecinţa unei justiţii de cacao | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 10:30

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 8. Personaje publice hidoase (III) | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 10:31

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

 9. Formatori (de opinie) care deformează realitatea | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 13th, 2016 at 18:36

  […] Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) […]

Adauga un comentariu