România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac

vineri, august 23, 2013 12:58
Posted in category Educatie

Vrem spitale, nu catedraleDespre averea strânsă de Biserica Ortodoxă Română în numele credinței

Averea Bisericii Ortodoxe Române, strânsă în numele credinței este uriașă! Se estimează că terenurile, clădirile, pădurile deținute, depășesc ca valoare uriașa suma de 3 miliarde de euro! Frumoasă sumă și vi se datorează vouă, deși capii bisericii nu vă zic nici măcar mulțumesc! Nu ai cum să nu te întrebi prin ce “minuni” a reușit această instituție să strângă, într-o societate săracă precum este cea românească, o asemenea avere?! Să nu omitem faptul că avem mai multe culte, mai multe instituții bisericești adică, in total, averea stransă în numele credinței și prin specularea fricii de moarte și necunoscut, a inconștienței, prostiei sau pur și simplu a lenei, este cu mult mai mare.

O explicație ar fi că săracia din țară asezonată cu prostie, ignoranță și comoditate a apropiat omul de biserică. Aici a căutat, fie să își cumpere iertarea păcatelor prin fel și fel de danii și pomeni făcute unei instituții extrem de bogate sau reprezentanților acesteia (cruntă naivitate, fără supărare), fie să îi ceară Divinității să le facă treaba, adică ceea ce ar trebui ca el sau ea să facă (să caute un loc de muncă, să învețe pentru a trece un examen, să ceară să se vindece de nu știu ce boală fără a merge la doctor sau a urma întocmai tratamentul, eventual chiar să câștige la loto. etc. (disperare ori comoditate?). Și ei, cei ce se cred “intermediarii” Dumnezeirii au profitat cu “vârf și îndesat”… Și uite așa, prostia multora a îmbogățit biserica și pe reprezentanții ei, ori pe vrăjitorii de ocazie (clasa opusă). Desigur, rare sunt cazurile în care creștiniii ajută oamenii aflați în suferință cu banii pe care i-ar fi spart pe pomeni, sfințiri de mașini, vile etc. Să nu uităm însă că venitul BOR vine în principal din taxele pe care le impune, că doar credința costă, mai nou.

Mulți fac toate acestea, nu din credință, ci pentru a fi în rând cu lumea…

De la săraci, de la bogați, de la tineri și bătrâni, biserica și slujbașii ei cer și primesc bani. În plus, are afaceri diverse și monopol pentru obiectele de cult și nu plătește nici impozite. BOR, pentru economia României reprezintă o uriașă gaură negră necontrolată de nicio instituție a statului. Unde în lumea civilizată se mai petrece așa ceva? Nu este doar cazul bor-ului aici, în această categorie intră aproape toate cultele religioase. De ce se perpetuează această stare de fapt ilogică, imorala, anormala dar al dracu’ de profitabilă pentru unii? Răspunsul este simplu – pentru că mulți din liderii cultelor sunt mână în mână cu mediul politic, sprijinindu-se, după cum presa a relatat de-a lungul vremii, reciproc. Toti au acelasi interes, banul – ochiul dracului – pentru care calcă pe cadavre și nu țin cont de nimic! Politicul jumulește econonia si politizează, spre folosul unor găști, toate instituțiile, iar biserica, repet, jumulește vii si morti, în numele lui Dumnezeu, adică face exact contrariul doctrinei religioase creștine.

Omenii bisericii ordodoxe și nu numai, sunt adevărați oameni de afaceri și asta vedem ori de câte ori intrăm în contact cu ei, iar cu cât vedem mai multe din comportamentul lor, cu atât ne intrebăm dacă chiar nimeni nu poate să oprească aceasta cale perfect greșită. Sunt cazuri destul de dese în care omenii bisericii dărâmă casele unor sărmani de bună credință aflate pe terenurile retrocedate, sau au afaceri, firme, magazine, nu prezintă chitanțe pentru serviciile prestate și putini se pot lăuda cu activități filantropice. Extrem de puțini! Aceasta este realitatea valabilă în marea majoritate a cazurilor când îi aducem în discuție pe acești autoproclamați cuvioși.

Și noi, noi cum ne comportăm față de ei? Ne facem că nu vedem, îi tolerăm, deși vedem că nu mai au nicio legatură cu cele sfinte, asta in timp ce noi sărăcim iar averea lor și a bisericii crește nesimțit. Se pare că nu stăm chiar atât de rău la partea cu întorsul celuilalt obraz. Nu știu câți dintre noi fac asta pentru că așa simt sau pur și simplu pentru că așa au fost crescuți și n-au curajul să se elibereze de ideile care de fapt nu le aparțin dar care le oferă o oarecare “liniște sufletească”.

Problema este a noastră deoarece nu punem presiune pe demonii din politică să pună instituțiile statului să își facă datoria și si să ia la puricat aceste profitabile culte sau să le impoziteze aceste averi astronomice. Este ilogic ca in secolul XXI aceste instituții să aibă privilegii medievale. Noi plătim taxe și pe apa de ploaie iar ei …! Este corect? Dacă nu, de ce nu ne mobilizam, de ce nu cerem politicienilor să termine bâlciul asta jenant cu iz religios din care indivizi profitori, oportuniști, ce nu au nimic de-a face cu credinta, isi fac averi astronomice? De ce acceptăm, de ce tolerăm!?

Ce mă deranjează enorm este faptul că BOR, deși este demonic de bogată, cu un tupeu nemărginit, cerșește și primește bani de la stat continu, pe lângă faptul ca prin taxele impuse jumulește și vii și morti. Oare ce nu s-ar face cu banii pe care clasa politică îi donează fără ca să ne întrebe, pentru a-și cumpăra liniștea și voturile !?

Mai nou, biserica ar dori și ea, dorință care se deduce, un buget, măcar cât cel al educației (conform legii este de 6%din PIB).

PS: Nu spune nimeni că biserica ar trebui să nu aibă surse de venit, dar lucrurile astăzi au devenint incredibile. Se susține ideea că biserica trebuie să fie puternică pentru a nu depinde de politic, dar transformarea acesteia într-un srl intra profund în conflict cu ideile creștinismului. Dacă biserica nu le respectă, atunci cine să le mai respecte și ce rost mai are existența ei?! (Sursa)

Caracatita ordodoxa

Impozitarea cultelor religioase

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac”

 1. Cum este religia obligatorie, in viziunea unor directori de scoli | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 31st, 2015 at 19:27

  […] România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac […]

 2. BBC: România înseamnă biserici și țigani | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 20:06

  […] România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac […]

 3. Ortodocșii lu’ Pește | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 20:11

  […] România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac […]

 4. Fericitul, Vladimir Ghika, și licheaua, Ion Iliescu | A șaptea dimensiune says:

  martie 28th, 2015 at 20:18

  […] România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac […]

 5. Biserica Ortodoxă Română, legătura României cu Evul Mediu | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2016 at 15:52

  […] România: biserică tot mai bogată, stat tot mai sărac […]

Adauga un comentariu