Românul s-a născut poet şi moare şpăgar

luni, aprilie 26, 2021 7:23
Posted in category Mass-media

Coruptia in RomaniaRomânul s-a născut poet – cu această vorbă mulţi bulgari par să fie de acord. Eu cred însă că românul s-a născut poet şi, înainte de a muri prozator, sigur va da cuiva o şpagă.

Bineînţeles că există unii care cred că românul s-a născut la sat, dar aceştia nu fac decât să confunde românul cu veşnicia. Ion Iliescu ar zice, de pildă, că românul s-a născut prolet sau că veşnicia s-a născut la (o fabrică de) stat.

Cum nu contează nici ce cred eu şi nici ce-ar zice Iliescu, să vă spun mai bine ce mi-a povestit mie odată o poetă care chiar credea în ceea ce spune. Poeta aceasta a publicat o carte de poezie şi cartea ei nu era deloc rea, după cum nici excepţională nu era. Era o carte de debut foarte OK, cum ar spune un critic literar atunci când nu ar şti ce să spună.

Cartea aceasta a câştigat premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Ştiţi cum? Bănuiţi măcar? Cu o şpagă. Un critic literar – care fie că făcea parte din juriu, fie că avea pe cineva în juriu – i-a spus tinerei poete să stea liniştită la locul ei că o să ia premiul pentru debut, cu condiţia să-i cedeze lui 30 la sută din suma pe care o câştigă. Aşa s-a şi întâmplat.

În ultimii ani (anii 2000-2004, n.m.), premiile Uniunii Scriitorilor s-au ridicat la vreo 10 milioane de lei (vechi, la valoarea din 2004, mult mai mare decât cea de astăzi, când înseamnă 1000 lei noi, RON – n.m.) bucata, deci cam la vreo 3 milioane (lei vechi – n.m.) s-a cifrat şpaga cu pricina.

Când a spus că “râul, ramul mi-e prieten numai mie”, Eminescu a vrut, probabil, să spună: “râul, ramul, creanga, şpaga mi-s amice numai mie şi, bineînţeles, juriului”. (“Academia Caţavencu”, nr. 660/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu