Sfaturi pentru protecția calculatorului tău

marți, ianuarie 21, 2014 15:29
Posted in category IT

Protectie calculatorChiar dacă foloseşti cele mai bune programe, acest lucru nu îţi asigură securitatea în lipsa unei atitudini corecte în folosirea calculatorului. Este ca şi cum ai avea arme bune cu putere mare de foc, dar nu ai soldaţi buni. Armele bune nu sunt suficiente pentru a asigura faptul că vei avea o armată puternică. Mai jos veţi găsi 15 lucruri pe care nu trebuie să le faci când navighezi pe Internet sau doar foloseşti calculatorul.

 1. NU da click pe orice link primit de la vreun necunoscut atunci când foloseşti mesageria instantă
  Link-urile primite de la vreun necunoscut, foarte probabil, sunt viruşi. Multe din ele pretind că îţi vor afişa o poză sexy pentru a te ademeni să dai click; odată dat click se pot cere informaţii personale sub anumite pretexte false (phishing) sau te poţi infecta cu fel şi fel de programe rău intenţionate. Ca şi consecinţă, nu da click pe un link dacă nu eşti sigur cine este expeditorul.
 2. NU da click pe link-urile primite pe mail, în special pe cele care pretind că te înştiinţează ceva
  Astăzi, multe notificări precum cele de la Facebook, Twitter şi LinkedIn nu sunt 100% legitime. Am întâlnit câteva notificări false, iar dacă urmezi link-urile din e-mail ajungi în locuri care conţin software nociv.
 3. NU dezactiva protecţia oferită de antivirus
  Gamerii au obiceiul de a dezactiva antivirusul atunci când jocurile merg greu pe calculatorul lor, din cauza faptului că antivirusul consumă multe resurse. Dezactivând antivirusul este analog cu a cere unui poliţist să doarmă şi să nu se mai trezească. Nu este sigur şi antivirusul nu ar trebui oprit în nici o condiţie. Învaţă cum să activezi modul gaming la antivirus sau dacă nu există acest mod, caută un antivirus care are o astfel de opţiune. Sunt multe programe antivirus care vin cu o astfel de opţiune; un exemplu este BitDefender.
 4. NU dezactiva Firewall-ul
  Oamenii au obiceiul de a dezactiva firewall-ul, deoarece au probleme atunci când fac share (distribuie) fişierele lor pe LAN (Local Area Network). Această situaţie se poate înrăutăţi atunci când uită să-l mai activeze înapoi. Sfatul meu este să înveţi cum să configurezi firewall-ul, astfel încât să poţi asigura acces la diferite fişiere şi foldere. Nu trebuie să înveţi acest lucru decât o dată şi o să fii mai sigur din acel moment şi nu o să mai fie necesar să dezactivezi firewall-ul.
 5. NU îţi dezvălui parola nimănui
  Niciodată nu spune prietenilor despre parola ta, nici măcar să nu o notezi pe ceva. Parola trebuie să fie un lucru privat şi confidenţial şi nimeni nu trebuie să o ştie, nici măcar să o vadă. Dacă intenţionezi să o notezi undeva, preferabil să o laşi de forma ‘******’, care să-ţi amintească numărul de caractere, care poate fi un indiciu bun dacă ai mai multe parole pentru mai multe conturi, aşa cum ar trebui.
 6. NU dezactiva UAC (User Account Control)
  Acest lucru se întâmplă, de obicei, când eşti pe grabă şi instalezi şi dezinstalezi multe aplicaţii. O să găseşti destul de problematic faptul că sistemul de operare tot întreabă pentru parola de administrator. Nu dezactiva UAC-ul de dragul comodităţii pentru că este vorba de un efort minim în schimbul unei securităţi bune.
 7. NU descărca şi rula orice fişier executabil
  Mulţi dintre noi deschid aplicaţiile imediat după ce au fost descărcate. Dacă eşti foarte sigur că ştii ce descarci şi că descarci din locuri de încredere, precum descărcarea Windows 7 de pe site-ul oficial Microsoft, atunci este acceptabil să deschizi fişierul imediat după ce a fost descărcat. Totuşi, dacă descarci de un site pe care nici măcar nu îl cunoşti, asigură-te că scanezi fişierul înainte de a-l deschide. Cine ştie, poate ai descărcat un virus care se răspândeşte foarte repede.
 8. NU ignora mesajele de eroare
  Ori de câte ori vezi un mesaj de eroare, nu îl ignora. Încearcă să înţelegi ce încearcă să îţi spună. În special atunci când accesezi un site de tip HTTPS sau SSL, asigură-te că nu faci banking online dacă site-ul are o problemă cu certificatul SSL. Este posibil ca certificatul să fie revocat, expirat sau nu accesezi un domeniu valid.
 9. NU te panica
  Dacă eşti cineva care se panichează uşor, atunci eşti ţinta favorită a atacurilor de tip Scareware. Unele programe sunt programate să îţi spună cât de mult este infectat calculatorul tău; infecţii pe care de fapt nu le ai. Şmecheria aici este să te facă să cumperi aplicaţii care pretind că te scapă de aceste infecţii, dar în fapt nu fac nimic. Aşa că nu te panica. Fă rost de un antivirus de încredere, fă o scanare completă de sistem şi lasă antivirusul să-ţi spună dacă există probleme.
 10. NU uita să ieşi de pe conturile folosite, în special dacă te afli pe un calculator public
  Un calculator public nu este calculatorul de acasă. În minutul următor când ai terminat de pe un calculator public de verificat contul de Facebook sau orice alt lucru şi pleci de acolo, poate veni o altă persoană la acel calculator care poate face aceleaşi lucruri pe care le-ai făcut şi tu pe contul tău de Facebook. Şi nu mă refer doar la Facebook, ci la orice alt cont online. Ţine minte să te asiguri că te-ai delogat de pe conturile folosite înainte să pleci de la un calculator public. Cel mai bine este să nu intri deloc pe conturi pe un computer public. Foloseşte calculatoarele publice doar pentru a citi ştirile sau vreun blog.
 11. NU uita să blochezi calculatorul atunci când te îndepărtezi de el
  Asigură-te că nimeni nu atinge calculatorul în afară de tine. Dacă îţi formezi obiceiul de a bloca sistemul de operare ori de câte ori nu eşti în faţa tastaturii, atunci te vei asigura de faptul că nu se mai foloseşte nimeni de calculator. Trebuie să-ţi protejezi lucrurile; nu te poţi încrede în colegi, prieteni şi alţi oameni din jurul tău.
 12. NU vizita site-uri pentru adulţi
  Dacă eşti un mare fan al materialelor pentru adulţi, fii sigur că nu faci asta prea des şi nu o face pe calculatorul pe care faci tranzacţii importante. Sunt multe site-uri pentru adulţi cu conţinut care te poate infecta şi care generează multe notificări (pop-up) de care nu aveţi nevoie. Dacă vrei să stai departe de ele şi să ţii calculatorul curat, atunci nu intra pe nici un site pentru adulţi, în special cele pe care nici măcar nu le cunoşti.
 13. NU păstra lucruri inutile
  Deşi astăzi hard disk-urile sunt destul de mari, nu este recomandat să păstrezi toate programele inutile. Dacă ştii ca ai 10 programe pe care nu le-ai mai utilizat în ultimele 3 luni, atunci şterge-le. Păstrându-le nu este doar risipă de spaţiu, dar pot duce şi la probleme de securitate. Cine ştie, poate într-o zi acele programe vor avea o vulnerabilitate care poate fi exploatată.
 14. NU activa orice
  Din când în când, ar trebui să fii foarte sigur pe ceea ce vrei să faci. Dacă vrei să faci share la un fişier anume, atunci fă share pur şi simplu. Nu face share la întregul folder care conţine fişierul sau la întreaga partiţie. Dacă vrei să faci share doar cu o persoană anume, atunci fă doar cu acea persoană. Nu share-ui cu toată lumea. Încearcă să ştii ce faci şi nu activa sau permite orice pe calculatorul tău.
 15. NU te încrede în oricine
  Când vorbim despre securitate, nu există nimeni în care să avem cu adevărat încredere. Dacă un prieten îţi trimite un link, nu mergi pur şi simplu pe încredere şi dai clic. Contul lui ar putea să fie compromis şi având încredere în el este ca şi cum ai avea încredere în hackerul care a spart contul lui. Încearcă să ţii lucrurile private chiar şi cu prietenii. Uneori, oamenii pur şi simplu doresc ceva important din calculatorul tău şi se pot folosi de faptul că ai plecat de la tastatură fără să blochezi calculatorul. În consecinţă, să nu ai încredere decât în tine.

Sursa: scientia.ro

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Sfaturi pentru protecția calculatorului tău”

 1. Cum eliminam un virus dintr-un PC complet infectat | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 17th, 2015 at 15:35

  […] Sfaturi pentru protecția calculatorului tău […]

 2. Cum blochezi ferestrele pop-up | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 6th, 2015 at 9:37

  […] Sfaturi pentru protecția calculatorului tău […]

 3. Concepte fundamentale în știința computerelor | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 11:27

  […] Sfaturi pentru protecția calculatorului tău […]

 4. Cum testam un anumit program | A șaptea dimensiune says:

  iulie 7th, 2019 at 13:06

  […] Sfaturi pentru protecția calculatorului tău […]

Adauga un comentariu