Structura de comandă a Departamentul Securităţii Statului (DSS) la 22 decembrie 1989 (XIII)

duminică, decembrie 22, 2019 12:38

Securitatea comunistaUnităţi speciale din cadrul DSS

Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA) (UM 0620) (II)

Comandant: colonel Gheorghe Ardeleanu
Adjuncţi: locotenent-colonel Gheorghe Trosca, locotenent-colonel Ion Bliorţ, Gheorghe Gherghina

În trecut, unitatea antiteroristă se ocupase de contracararea acţiunilor teroriste pe teritoriul României, înregistrând însă şi penibile eşecuri.

Unul notabil este legat de numele celebrului terorist Carlos. După aproape 10 ani de prelucrare informativă a lui Carlos, Gheorghe Ardeleanu, comandantul USLA, aproba, pe data de 5 mai 1988, “raportul cu prpunerea de încetare a urmăririi informative” a acestuia, “întrucât în procesul urmăririi informative despre Carlos nu s-au obţinut nici un fel de informaţii că a venit în ţara noastră”.

Aceasta în timp ce Carlos fusese găzduit într-o casă conspirativă a Direcţiei de Informaţii Externe de la Snagov, unde se întâlnise cu generalul Pleşiţă, pentru a se negocia lichidarea lui Pacepa şi atentate cu bombă asupra Secţiei Române a “Europei Libere”.

După 1989, majoritatea ofiţerilor USLA au făcut carieră. Câteva exemple.

Dan Gheorghe: s-a născut la 3 noiembrie 1948, în comuna Sîntea Mare, judeţul Arad. A urmat Şcoala de Securitate de la Băneasa între 1966 şi 1969 şi a absolvit, ca majoritatea securiştilor generaţiei sale, Facultatea de Drept (1973).

La 1 septembrie 1969 a fost încadrat în Securitatea Municipiului Bucureşti, iar la 20 octombrie 1988 a fost mutat la UM 0620 (USLA), unde în decembrie 1989 ajunsese locţiitor cu probleme informative al comandantului.

Din martie 1990, Virgil Măgureanu l-a recuperat şi l-a numit adjunct al şefului Brigăzii antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

De aici, Dan Gheorghe s-a transferat la SIE în 1 aprilie 1992, ca locţiitor de şef de direcţie, iar în 15 februarie 1993 a fost avansat la gradul de general-maior şi numit la comanda UM 0215, Serviciul secret al Ministerului de Interne.

Cum se ştie, UM 0215 a fost implicată în acţiuni de poliţie politică, de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi de coordonare a mineriadelor, fiind în genere intens folosită de structurile regimului Iliescu pentru rezolvarea unor probleme de interes politic.

Generalul Gheorghe a organizat unitatea în două compartimente: unul de protecţie a cadrelor şi altul pentru culegerea de informaţii. Această ultimă diviziune, compusă în cea mai mare parte din foşti ofiţeri de Securitate, a fost implicată, ulterior, în alte câteva scandaluri de răsunet.

În aprilie 1994, diviziunea s-a ocupat de filarea şi filmarea vizitei Regelui Mihai. Tot această unitate s-a implicat în supravegherea informativă a opoziţiei (opoziţia la regimul criminal PSD – n.m.).

Ofiţeri ai UM 0215 au fost implicaţi inclusiv în cazuri de trafic cu materiale radioactive şi ţigări.

De asemenea, această unitate era la curent cu contrabanda cu combustibil pentru fosta Iugoslavie, cunoscută sub numele de “Afacerea Jimbolia”.

Decapitalizarea “Bancorex” a fost făcută chiar sub ochii serviciului secret al MI, care a preferat să închidă ochii la afacerile lui Temeşan, întrucât ofiţeri de la UM 0215 şi din Ministerul de Interne au obţinut credite cu dobândă redusă de la Bancorex, printre ei numărându-se şi generalul Dan Gheorghe.

Schimbarea puterii politice în 1996 a dus la destituirea generalului Dan Gheorghe din fruntea UM 0215. În martie 1997, Dan Gheorghe a fost transferat ca şef al Direcţiei Generale a Poliţiei de Frontieră. Din acest post, el a solicitat trecerea în rezervă pe motive de boală.

Pentru o perioadă a fost consilier al Agenţiei de presă “Universul”, care se ocupa cu “investigaţii jurnalistice”, în fapt de culegere de informaţii pentru PDSR (= PSD = ciuma roşie = mafia, n.m.), sub patronajul oferit de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan.

Această aşa-zisă agenţie de presă care l-a ajutat pe Gheorghe Truţulescu să fugă din Bucureşti şi să se ascundă în Arad, construind activ diversiunea mediatică din jurul cazului “Ţigareta II”, a fost creată de Sorin Ovidiu Vîntu pe lângă ziarul Curentul.

De la trecerea sa în rezervă şi până la alegerile din 2000 a făcut parte din Departamentul de Siguranţă Naţională şi Ordine Publică al PDSR (= PSD), fiind membru cu carnet al acestui partid (de fapt, grup infracţional format, după cum se vede, şi din foşti securişti comunişti – n.m.).

După 2000, generalul Dan Gheorghe a fost reactivat la iniţiativa directorului SRI, Radu Timofte. Generalul a fost permanent în relaţii amicale cu apropiaţii lui Ion Iliescu, fiind în graţiile fostului consilier prezidenţial Vasile Ionel şi ale actualului (era 2004 – n.m.) consilier Ioan Talpeş, ca urmare a serviciilor aduse PDSR pe vremea în care partidul se afla în opoziţie.

La sfârşitul lui 2001, în urma scandalurilor de presă, Dan Gheorghe a fost mutat din SRI în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Optopeni. Un an mai târziu, aici a dat o “probă” de profesionalism, în momentul în care o echipă de ziarişti a reuşit să treacă de controalele aeroportului, ajungând nestingheriţi pe pista de zbor cu o cameră video. În urma scandalului izbucnit, a fost destituit, dar numit ulterior, cu discreţie, adjunct al generalului Marian Ureche (şi el fost securist – n.m.), şeful Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie din Ministerul Justiţiei, funcţie pe care o ocupa şi la sfârşitul anului 2003.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu