Timpul, mereu o provocare
marți, iulie 21, 2015 9:30Se spune că trăim într-un spațiu tridimensional (ce are lungime, lățime, înălțime sau numiți-le cum vreți), la care se adaugă a patra dimensiune, timpul. Timpul reprezintă una din marile provocări ale vieții. Suntem sclavii timpului, spunea Mircea Eliade, trăim în timp și realizăm, uneori, relativitatea sa. Albert Einstein, considerat de mulți cel mai mare savant din toate timpurile, avea o exprimare extrem de plastică atunci când spunea că “timpul meu nu este același cu timpul tău dacă ne mișcăm diferit (cu viteze diferite)”. Nu știu dacă vă plac poveștile, dar în “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” se poate găsi o explicație logică a faptului că respectivul personaj principal își găsește părinții morți de mult timp, împărătia în paragină, atunci când se întoarce din călătoria sa (spațială?). Pentru el timpul a trecut mai încet (viteza fiind mult mai mare), în timp ce pentru restul oamenilor (pentru cei din împărăția părinților săi) timpul s-a scurs mai repede, așa încât el era încă tânăr, în timp ce toți ceilalți erau morți de mult.
Ce este timpul
Pare o întrebare inutilă. Toți știm ce este timpul, doar trăim în el. Totuși, dacă am vrea să intrăm mai în amănunt în înțelesul acestei noțiuni (fizice și nu numai), trebuie să înțelegem că pentru majoritatea dintre noi timpul este liniar (așa îl înțelegem), adică este peste tot același, nu ne putem mișca decât înainte, nu putem să revenim în trecut sau să sărim în viitor. Așa l-a înțeles și Newton, atunci când a propus conceptul de gravitație. Dar ce legătură are gravitația cu timpul? Ei bine, aici intervine Einstein, cel care a spus că timpul nu este liniar, ci relativ, adică timpul trece diferit în functie de locul în care ne aflăm. În teoria relativității, spațiul și timpul sunt strâns legate, iar gravitația lui Newton este nu o forță, ci ea înseamnă curbura spatiului și a timpului. Se spune că masa deformează spatiul și timpul, așa cum o sferă metalică deformeaza o membrana de cauciuc. Așadar, conform teoriei relativității, doi factori influențează trecerea timpului: mișcarea și prezența masei.
Ceasul, instrumentul care măsoară timpul liniar din jurul nostru
Revenind la viața noastră de toate zilele, s-ar putea să avem nevoie de un ceas, pentru a realiza trecerea timpului. Acest instrument, într-o evoluție continuă, își găsește armonia în forme, culori și tehnologii diverse pe cautcaes.ro. Acolo puteți alege ceasuri barbatesti ieftine (https://cautceas.ro/ceasuri-barbatesti/), ce vor da timpului și înfățișării voastre o altă dimensiune. Sau puteți comanda un ceas Seiko ieftin (https://cautceas.ro/seiko), una din bijuteriile domeniului. Nici nu știți cât de important este, pentru imaginea noastră, prezența unei bijuterii de ceas pe brațul nostru.