Adrian Păunescu, pupincuristul dictatorului Nicolae Ceauşescu, a fost turnător la Securitatea comunistă

vineri, august 10, 2018 13:52

Adrian PaunescuIată un articol – ceva mai de demult – din revista “Academia Caţavencu” (nr. 507/2001) pe această temă.

Adrian Păunescu a fost turnător la Securitate.

În anul 1976, Adrian Păunescu era omul Securităţii. Vă prezentăm în premieră un fragment din planul de măsuri al căpitanului Oprişor Oniţiu, din Direcţia I a DSS (Direcţia Securităţii Statului), din care rezultă, fără drept de apel, calitatea de turnător a lui Adrian Păunescu, pe atunci redactor-şef al săptămânalului “Flacăra”:

“Prin sursele de care dispunem vom acţiona în vederea prevenirii apariţiei unor noi materiale redactate de obiectiv (ţinta este scriitorul Ion Lăncrănjan codificat “Laurian” – nota redacţiei) care ar putea da naştere la interpretări. În acest sens avem în vedere continuarea contactelor cu Adrian Păunescu pentru a putea cunoaşte conţinutul celorlalte articole date spre publicare. Scontăm într-o influenţă directă asupra sa şi din partea lui Adrian Păunescu.”

Din acea zi, a anului 1976, materialele lui Ion Lăncrănjan au fost scoase din redacţia revistei Flacăra, de către Adrian Păunescu, şi înmânate căpitanului Oprişor Oniţiu, al cărui plan de măsuri a fost aprobat de superiorul lui din poliţia politică, colonelul Vladimir Biriş.

Pentru conformitate, specificăm că documentele olografe ale căpitanului Oprişor Oniţiu provin din Arhiva SRI şi au fost eliberate de CNSAS, la cerere, familiei scriitorului Ion Lăncrănjan.

Citeste si articolele:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Adauga un comentariu