Alti complici si sustinatori ai mineriadei din 1999

duminică, septembrie 10, 2017 9:01
Posted in category Istorie

MineriadaMilitarii din Ministerul de Interne (pe atunci armata avea caracter obligatoriu)

Realitatea contemporană, dar mai ales intelectuală şi psihologică a Ministerului de Interne este jalnică (era în ianuarie 1999 – n.m.), dacă nu cumva dezastruoasă. Majoritatea cadrelor de conducere din top sunt, ca s-o spunem pe şleau, nişte onorabili burtoşi, corupţi până în plăsele, foşti miliţieni sau securişti reciclaţi, care au la activ mai multe convorbiri (a se citi şpriţuri) cu infractorii decât anchete şi mai multe vile decât au avut cutii de conserve bieţii soldaţi la bătăliile de săptămâna trecută (este vorba despre înfruntarea dintre mineri şi militari din ianuarie 1999 – n.m.).

Despre ex-ministrul de Interne, Gavril Dejeu, cel despre care se presupune că a fost şeful acestor umanoizi pentru care onoarea militară este bună ca legitimaţie la Sexy Club, se pot enunţa două variante: a) era el însuşi un fost colaborator al Securităţii cu idei despre viaţă asemănătoare lui Postelnicu, şi pentru care răul face parte din viaţă ca mutaţia în buletin; sau b) Gavrilică era un bătrânel anacronic cu care generalii făceau pase şi căruia, din când în când, îi arătau câte-un colţ dintr-un anumit dosar din anii 1950, după care îl băteau înţelegător pe umăr şi făceau tot ce vroiau dânşii, cum ar fi, de exemplu, să trădeze la Costeşti.

Dar mai bine să ne uităm la generalii care au fost implicaţi în evenimentele datorită cărora până şi uniforma de jandarm şi poliţist ar trebui schimbate pentru a se crea iluzia că s-a întâmplat ceva cu cei care ne apără.

  • Generalul Lupu – revoluţia din 1989 l-a prins în dispozitiv la Piaţa Universităţii ca ofiţer în Direcţia V (Securitate – n.m.), unde şi acolo a fost, dacă e să fim răutăcioşi, vorba de trădare; mineriada din 1991 l-a găsit apărând Parlamentul, unde, după cum vă aduceţi aminte, minerii au vorbit nestingheriţi de la tribună, dând din când în când o scatoalcă parlamentarilor; pentru ca bătălia de la Costeşti să-l găsească vorbind la staţie cu Miron Cozma şi apoi lăsându-şi demonstrativ (?) haina militară pe câmpul de luptă, precum orice simpatizant PDSR care se respectă.
  • Generalul Velicu – comandant al unităţii de jandarmi Craiova, simpatizant PRM cu vilă.
  • Generalul Stângaciu – comandant al Jandarmeriei Române, pentru care onoarea subalternilor nu face două parale.
  • Generalul Langa – şef al logisticii din Jandarmerie, afaceri la clubul Dinamo, simpatizant PSM, vilă, omul din cauza căruia jandarmii au rămas fără gaze lacrimogene. Toţi erau în conflict cu legea, din motive politice, de afaceri sau femei.

Gazetarii

Au existat şi implicări directe ale unor gazetari în sprijinul mineriadei din 1999. Dintre acesţia merită amintit Dan Diaconescu, pe atunci la Tele 7abc, care a sprijinit masiv în presă mineriada din 1999. Dar cele mai active şi implicate organe de presă au fost cele din ograda craioveană a lui G.C. Păunescu, Gazeta de Sud şi postul de radio “Sud-Oltenia” (înainte de începerea răzmeriţei îl atacaseră vehement pe prefectul de Dolj şi pe ministrul Berceanu), al cărui patron local, Arnăutu Eugen, a distribuit în zona Horezu 1000 de exemplare la mână minerilor, în care se făcea o comparaţie între discursul preşedintelui Constantinescu şi cel al lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie 1989. În ceea ce priveşte munca de lămurire la picior, oamenii lui Arnăutu au instigat liderii sindicali de la Combinatul chimic Craiova, evident nu pentru integrare euro-atlantică. (“Academia Caţavencu”, nr. 374/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu