Cronica unei morţi anunţate încă de la început

luni, ianuarie 7, 2019 12:01
Posted in category Istorie

Epoca fanariotaMoartea lui Alexandru Moruzi a survenit în mod absolut ingrat, în aprilie 1816, după aproape zece ani de la episodul de astăzi, care începe la 15 octombrie 1806, odată cu numirea lui Alex pe tron. Pornit de la Constantinopol spre Iaşi cu firmanul în buzunar, noul domn pătrunde în Moldova la 4 noiembrie, hotărât să realizeze, cu acest al treilea mandat, hattric-ul.

Simultan cu Moruzi însă, în Moldova intră şi batalioanele muscăleşti aflate în căutarea războiului ruso-turc. Normal că un ins prudent ca eroul nostru a petrecut Crăciunul la Focşani, ba chiar şi betia de Sfântu Ion. Spre finalul Bobotezei, el încă se mai găsea în acea urbe plicticoasă, apăsată de ger şi spleen provincial. Nici drumul la Stambul, planificat aşa, pentru variaţie, nu alungă monotonia şi mărginirea acestei domnii. Şi, în timp ce ruşii petrec în fruntariile Moldovei abandonate, sultanul îl mazileşte pe Alexandru Moruzi la 19 martie 1807, după doar 11 zile de la Ziua Femeii Musulmane.

De acum înainte Alex nu mai pupă la domnie, ci urmează vreo şase ani destinul banal al fanariotului retras: huzur extrem în palatul de pe Bosfor. Mai târziu, după trădarea fratelui său Dimitrie, execută un program de galere pe mările Imperiului Otoman. E eliberat, parcă, înaintea morţii şi – în fine – decesul despre care vorbeam la începutul acestui episod poate să intervină liniştit. Să-i fie ţărâna uşoară! (“Academia Caţavencu”, nr. 569/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu