Dosarele de turnatori la Securitate ale fostilor activisti bolsevici au fost distruse din ordinul sultanului din Scornicesti

luni, iulie 10, 2017 7:42

De la stanga: Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu si Elena CeausescuDosarele membrilor PCR (Partidul Comunist Român) care au colaborat cu Securitatea au fost distruse. Ideea i-a venit lui Ceauşescu prin 1972, când a avut revelaţia (scuze pentru întovărăşirea acestei nobile noţiuni cu cineva care precis nu şi-a dat seama ce anume a avut) că membrul de partid şi securistul sunt de aceeaşi parte a baricadei, deci amestecarea tovarăşilor comunişti cu leprele turnătoare era o greşeală ideologică gravă. Comunistul nu toarnă, el informează din devotament. Şi atunci s-a hotărât distrugerea dosarelor de informatori ale membrilor de partid. Iar cum, pe atunci, ce se hotăra se şi realiza, în aproximativ 10 ani au fost date la topit 273.000 de dosare.

Cel puţin asta spun procesele-verbale şi rapoartele Securităţii. Puţine dintre acestea au apucat să fie microfilmate. Spunem puţine, pentru că operaţiunea de fotocopiere a demarat în 1978 şi s-a încheiat prin 1982 – 1983, din lipsă de microfilme. Sigur, absenţa dosarelor nu înseamnă că s-a renunţat la serviciile comuniştilor. Procedura a fost, însă, revoluţionară: membrii de partid turnau numai la nivelul prim-secretarilor de judeţ, respectiv de municipiu sau sector. Cei pe umerii cărora atârna această nobilă povară consemnau în registre speciale activitatea turnătorilor şi raportau, la rândul lor, Securităţii, întocmai şi la timp. (“Academia Caţavencu”, nr. 344/1998)

Citeste si articolele:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Adauga un comentariu