Lista securiştilor din România comunistă – litera V

duminică, noiembrie 10, 2019 11:19

SecuristiLista securiştilor din România comunistă – litera V

  • Văceanu Lucian – în 1988 era colonel, şeful Securităţii judeţului Hunedoara.
    La 3 august 1988 trimite o notă către Securitatea judeţului Cluj: “Întrucât în baza hotărârii conducerii superioare de partid este interzisă încadrarea în unităţile miniere din Valea Jiului a persoanelor cu antecedente politice şi penale, în urma intervenţiei organelor noastre prin factorii competenţi, cel în cauză (Filip Iulius) nu a fost primit la unitatea respectivă fiind determinat să se reîntoarcă la A.M.I. Cluj-Napoca”.
  • Vaculin – în 1948 era locotenent, Direcţia I, Bucureşti.
  • Văduva Dumitru – în 1988 era locotenent-colonel (lt.-col.), unitate centrală de Securitate.
  • Vancea Emil – în 1952 era lt.-maj., şef Serviciu Bande, Regionala de Securitate Cluj.
  • Vardan Maximilian – maior, şef serviciu, Direcţia II, Contrasabotaj.
  • Vârlan Nicolae – în 1984 era locotenent-major (lt.-maj.), Inspectoratul Judeţean Neamţ, Securitate.
    La 25 mai 1984 semnează o notă de analiză a DUI (Dosar de Urmărire Informativă) “Ursu” (Urzică Vasile) în care cere “identificarea persoanelor care au luat cunoştinţă de conţinutul scrierilor tendenţioase (ale lui Vasile Urzică)”.
  • Varody Emerik – în 1953 era locotenent, Regionala de Securitate Timişoara, Serviciul Bande.
  • Vasile Gheorghe – în 1985 era colonel, şef Direcţia VI.
    La 3 mai 1985 semnează un raport în care constată poziţii duşmănoase (ale lui Gheorghe Ursu), colomnii şi ofense faţă de conducerea de partid şi de stat, legături cu elemente din emigraţia reacţionară din Paris şi Radio “Europa Liberă”, colportări ştiri şi instigare prin afişări citate autori străini la birou, deţinere şi operaţiuni interzise cu valută şi decide modul de finalizare a cazului: începerea urmăririi penale, continuarea cercetărilor în stare de arest, trimiterea în judecată pentru propagandă contra orânduirii socialiste şi deţinere ilegală de valută.
  • Vasile Nicolae – maior, Inspectorat Securitate jud. Prahova.
  • Vasilescu Vasile – în 1950 era maior, Direcţia XI Securitate.
  • Vasiliu Marcel – în 1981 era lt.-col., şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Galaţi.
    La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Galaţi care sunt cercetate în problema “Eterul” (ascultau posturi de radio străine, în special “Europa Liberă” – n.m.).
  • Velianu Velian – în 1956 era lt.-maj., şeful Biroului “D” MAI, Penitenciarul Făgăraş.
    La 20 martie 1956 semnează o cerere pentru a obţine informaţii cu privire la Reus Mîrza Vasile, aflat în arestul Penitenciarului Făgăraş, în vederea recrutării acestuia.
    La 14 iulie 1956 semnează un referat în care propune clasarea materialului de studiu şi verificare privitor la Reus Mîrza Vasile, acesta fiind contraindicat pentru recrutarea ca agent.
  • Velţănescu Mihai – în 1987 era căpitan, şef de colectiv, Securitatea Municipiului Bucureşti.
    La 7 martie 1987 semnează un raport în care propune încetarea urmăririi informative asupra lui Popescu Gheorghe.
  • Vîlcu Vasile – în 1953 era colonel, director Direcţia A, Informaţii externe.
  • Vînătoru Victor – în 1961 era ofiţer, Direcţia Anchete, Securitate.
  • Vintilă Ioan – locotenent, lucrător operativ zona Voila-Făgăraş, Serviciul Bande.
  • Vintilă Marin – în 1953 era maior, Serviciul Bande, Direcţia Contrasabotaj Securitate.
  • Vistig Eugen – în 1961 era colonel, şeful Direcţiei regionale Galaţi.
    La 3 iunie 1961 semnează o notă prin care informează că lui Reus Mîrza Vasile i s-a fixat domiciliu obligatoriu în comuna Rubla.
    La 14 noiembrie 1962 semnează o cerere prin verificarea necesităţii tratamentului urmat de Reus Mîrza Vasile la Spitalul TBC Bucureşti.
  • Vlad Gheorghe – în 1970 era maior, şef Biroul III, Inspectoratul de Securitate al judeţului Dolj, secţia I.
    La 13 martie 1970 semnează o notă în care oferă informaţii cu privire la domiciliul lui Vasile Gavrilescu şi la modalităţile de a pătrunde în secret în locuinţa acestuia.
    La 5 august 1972 semnează un plan de acţiune privind modul în care se va introduce T.O. (Tehnică Operativă folosită pentru ca securiştii criminali să-ţi asculte telefonul – n.m.) la domiciliul lui “Liliacul” din Craiova. Planul prezintă în detaliu măsurile şi modul de opearre al ofiţerilor de Securitate legat de “introducerea de mijloace tehnice” în apartamentul lui “Liliacul”.
  • Vişan Constantin – în 1970 era lt.-col., şeful Biroului Experiză Grafică, D.G.T.O., Direcţia IX.
    La 10 noiembrie 1970 semnează o notă potrivit căreia sunt restituite Direcţiei XIII documente asupra cărora s-a solicitat expertiză grafică.
  • Vlad Iulian – în 1978 era general-locotenent.
    La 18 noiembrie 1978 semnează o rezoluţie pe nota DSS (Direcţia Securităţii Statului), UM 0544, din 11 noiembrie 1978: “Vă rog să analizaţi informaţia şi să raportaţi măsurile ce le veţi întreprinde”.
  • Voiculescu Erwin – în 1950 era colonel, comandantul şcolilor de Securitate, şef Serviciul Învăţământ, Direcţia VIII Cadre.
  • Volcescu N. Iorgu – în 1948 era sublocotenent, DRSP (Direcţia Regională a Securităţii Poporului) Iaşi, Serviciul Judeţean al Securităţii Poporului, Bacău.
  • Vulcan Filitas – în 1982 era lt.-col., şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Cluj.
    La 20 noiembrie 1982 semnează un raport în care oferă informaţii despre Doina Cornea, “lucrată prin DUI (Dosar de Urmărire Informativă)”. Raportul stabileşte că Doina Cornea este autoarea scrisorii citite la Radio “Europa Liberă” pe 22 august 1982; “a fost avertizată să înceteze activitatea de denigrare a realităţilor social-politice din ţara noastră” (cu alte cuvinte, pentru comuniştii şi securiştii criminali, dacă spuneai adevărul, adică în România comunistă pâinea era la cartelă, uleiul şi zahărul la fel, magazinele erau goale, se întrerupea curentul electric etc., “denigrai realităţile social-politice”, n.m.); “în baza Legii 23/1971… a fost amendată cu 5.000 lei (o sumă mare la acea vreme, aproximativ 2 salarii medii – n.m.)”.
    La 20 aprilie 1985 adresează un raport către DSS, Direcţia III, grupa operativă “Eterul”: “S-a acţionat în continuare pentru prevenirea, contracararea şi anihilarea acţiunilor duşmănoase din partea unor elemente aflate în atenţia noastră”: Doina Cornea, Lia Florian, Otto Szekely, Eugen Zehan.
    La 7 august 1985 semnează un raport în care precizează măsurile care au fost luate împotriva Doine Cornea şi a copiilor ei; precizează acţiunile informatorilor, precum şi că “se vor extinde mijloacele T.O. de la domiciliul obiectivei şi a fiului ei”.
  • Vulescu Ion – în 1989 era lt.-col., Direcţia de securitate şi gardă.
  • Weiss Ludovic – în 1948 era maior (evreu, după nume; Partidul Comunist Roman inainte de invazia sovietica: 720 membri, 84% straini), Direcţia Anchete, Securitate.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu