SRI-ul lui Magureanu participa indirect la jefuirea AZOMURES-ului

marți, ianuarie 10, 2017 12:29
Posted in category PeNaLii

Virgil MăgureanuVirgil Măgureanu, securistul numit șef la SRI de către KGB-istul criminal Ilici Iiescu, a participat indirect la marile jafuri ale anilor 1990

În cele ce urmează, povestea jafului de la AZOMURȘ, înfăptuită de foștii securiști, deveniți azi mari oameni de afaceri.

AZOMUREȘ este una dintre puținele întreprinderi autohtone (era la începutul anilor 1990 – n.m.) care ar putea stârni interesul îndrăgiților “investitori strategici”. Mureșenii produc, aici, 20% din îngrășămintele naționale. Îngrășămintele chimice se vând foarte bine în străinătate, e drept și pentru că fabricarea lor este sau poluantă, sau scumpă. Profitul brut la fabricii în 1996 a fost de 130 miliarde lei, iar 60% din producția anului s fost exportată. Asta înseamnă că prin privatizarea AZOMUREȘ-ului, prin vânzarea către un partener străin serios, s-ar vărsa oarece sânge proaspăt în organismul firav al bugetului României. Mai mult, un investitor interesat de AZOMUREȘ, care vine cu gazul lui de acasă și, pe deasupra, și cu tehnologia de stocare a acestuia în pungi geologice subterane golite de extrageri anterioare, s-ar chema că este cu adevărat strategic.

Licitații aranjate și de FPS trucate

Să revenim, însă, al privatizare. AZOMUREȘ-ul a vândut 49% din acțiuni (era în 1997 – n.m.) încă din 1995. Atunci 10% dintre ele au fost vândute prin ofertă publică, iar restul de 39% prin celebrele cupoane. Sesizați că au rămas, după acest generos gest de capitalism social, 51% dintre acțiuni. Altfel spus, adevărata privatizare încă nu se întâmplase. Drept care, FPS-ul s-a pus serios pe treabă. Mai întâi au căutat un câștigător pentru licitația pe care urma s-o organizeze. Mai exact nu a căutat, ci i s-a arătat: EURO TRADING CHEMICAL SA. Să trăiți, au răspuns disciplinat domnii Emil Dima – la acea oră, încă șef al FPS-ului – și Costachi Munteanu – directorul Direcției Petrochimie din FPS. Și se puseră pe treabă. Mai întâi, au așteptat pauza de guvernare dintre Văcăroiu și Ciorbea: pe 24 decembrie (!) au produs un caiet de sarcini care va rămâne în antologia mondială la pehlivăniilor. În respectivul document, care ar trebui să descrie condițiile de participare la licitație, era, practic, reprodusă fotografia din față și profil a firmei EURO TRADING CHEMICAL.

Caietul de sarcini a fost solicitat de încă 3 firme; NORSK HYDRO, TRANSMONIA și OMNIMPEX CHEMICAL SA. Între acestea, primele două acoperă grosul producției mondiale (se întâmpla în 1997 – n.m.) de îngrășăminte. Una dintre ele este și deținătoare a tehnologiei de vârf în domeniu – AZOMUREȘ fiind, de altfel, dotată cu instalații NORSK HYDRO, e drept, generație mai veche. Mai mult, oricare dintre cele două rezolvau și problema racordării României la o sursă suplimentară de gaze. Ei bine, când au văzut caietul de sarcini, aceste firme au înțeles și s-au rușinat că au crezut că e vorba despre o licitație, iar pentru că tot nu reaușeau să investească de 3 ani în România (asta a făcut regimul criminalului KGB-ist Ilici Iliescu: a alungat investitorii serioși, apoi camarila lui Ilici, mafia PSD-istă adică, a distrus și a vândut la fier vechi majoritatea fabricilor și întreprinderilor, pentru a rămâne cu banii și terenurile – n.m.), s-au retras discret. Ce-a de-a treia – OMNIMPEX – a reușit, paradoxal, să acopere parte din condiții și a devansat net, la preț, EURO TRANDING. Drept care a aflat cu stupoare că, deși se afla pe primul loc, a pierdut licitația și că are la dispoziție o oră pentru a depune contestația. Evident, nu a reușit într-o oră și nici să-și revină din bâlbă. Drept care, marți 4 februarie 1997 la ora 17:00, FPS-ul a început negocieri cu câștigătorul, iar a doua zi, la ora 9 dimneața au semnat contractul, după ce EURO TRANDING și-a majorat oferta până la nivelul contracandidatului: 385 miliarde lei. (Atenție, lei din care, până la scurgerea termenului de 3 luni inflație, vor rămâne doar cotoarele). De ce atâta grabă? Pentru că în aceeași zi, miercuri 5 februarie 1997 era anunțată schimbarea conducerii FPS, iar misiunea trebuia executată întocmai și la timp.

La ora când citiți aceste rânduri (era sfârșitul lui februarie 1997), pe canalul PROTV puteți urmări o reclamă a unei societăți de investiții, EURO-COLUMNA. Sunteți invitați, stimați cetățeni, să faceți depozite de dolari care vă vor fi răsplătite cu o dobândă de 13%. O asemenea dobândă – v-o poate spune ultimul finanțist, fie și Florin Georgescu (ministru de finanțe în guvernul Votcăroiu –n.m.) – este atât de mare încât s-ar putea spune că e vorba despre un nou Caritas. Caritas – neCaritas, fapt e că banca Columna asociată cu EURO TRANDING strânge masiv bani de la populație. Scopul? Păi, nu cumva trebuie acoperite investițiile promise, prin contract, de EURO TRANDING, pentru retehnologizarea AZOMUREȘ-ului? Că doar n-o să luăm bani de la străini. De altfel, nu e un secret. Numele întreprinderii apare în reclamă, alături de celelalte două mari producătoare de îngrășăminte din țară: TURNU și AMONIL (Slobozia), cumpărate de EURO – tot cu ajutorul FPS-ului și cu sprijinul Băncii Columna. Practic, în acest moment dacă țeposul Spineanu (ministru în guvernul Ciorbea – n.m.) nu va interveni, EURO-COLUMNA deține monopolul acestei ramuri – repetăm, strategice. Iar motivele de anulare a contractului există berechet. Între toate, nouă cel mai mult ne-a plăcut schema următoare: FPS își depune banii (proprietate de stat, nu?) la o bancă privată, COLUMNA, COLUMNA acordă credit firmei EURO TRANDING, EURO TRANDING câștigă licitația la FPS și reușește să cumpere proprieatea FPS-ului cu banii FPS-ului. După care investește, pentru retehnologizare, banii noștri, în caz că punem botu’ la dobânda de 13%. Car cine oare să fie arhitectul acestei capodopere prin care am transformat-o pe țața Leana în investitor străin? Nu știm exact, dar avem o bănuială: Virgil Măgureanu. Cel pentru care avem următorul mesaj.

Domnule Măgureanu, noi înțelegem că, în toată lumea civilizată, serviciile secrete au nevoie de surse de finanțare, pentru garanta securitatea națională. Dar există un moment în care, de dragul securității, este sabotată taman națiunea. Noi n-o să ne apucăm să declarăm aici că SRI-ul sau dumneavoastră personal vă faceți afacerile prin Columna Bank; sau, Doamne ferește, să publicăm numele subordonaților dvs. care ar fi în conducerea acestei bănci, dar gândiți-vă: țara are nevoie de investitori străini cum are Bancorex-ul (bancă falimentată de foștii comuniști și securiști – n.m.) nevoie de dolari, iar dumneavoastră trebuie să vă adți seama, odată și odată, că nu sunteți un investitor străin.Sau, poate, sunteți străin de interesele naționale. (“Academia Cațavencu”, nr. 275/1997)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “SRI-ul lui Magureanu participa indirect la jefuirea AZOMURES-ului”

  1. Cum a ucis Iulian Mincu, medicul lui Ceausescu, ajuns ministru in guvernul Vacaroiu – PSD, medicina sociala romaneasca | A șaptea dimensiune says:

    mai 18th, 2019 at 19:39

    […] SRI-ul lui Magureanu participa indirect la jefuirea AZOMURES-ului […]

  2. De ce Coldea este un ingeras in comparatie cu ofiterii SRI-ului condus de Magureanu | A șaptea dimensiune says:

    iunie 1st, 2019 at 6:47

    […] SRI-ul lui Magureanu participa indirect la jefuirea AZOMURES-ului […]

Adauga un comentariu