Biserica Ortodoxă Română (BOR) – moştenirea cea mai vizibilă a regimului fanariot în România

joi, iulie 25, 2019 10:25
Posted in category Mass-media

Pupatori de moasteStrat Ionel prezintă (prezenta în 2003 – n.m.) următorul cumul de funcţii: inspector de religie pe judeţul Tulcea, popă cu pretenţii de preot la o biserică din centrul oraşului Tulcea şi părinte spiritual al Seminarului Teologic din acelaşi oraş.

Nu-i rău să ai 3 job-uri, fiindcă milostivirea Celui de Sus are si ea marginile ei şi mai trebuie completată, pe ici, pe colo, cu mici ciubucuri lumeşti.

Că, uite, până şi ÎPS Teodosie mai apelează la mici ciubucuri laice, Strat Ionel nefăcând un secret din faptul că-i cară din greu ca să-l rânduiască în continuare în scaunul de inspector.

Asta în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi profesori de religie din judeţ se plâng de dureri la frunte căpătate în urma deschiderii uşii inspectorului Strat. Rezistenţa capului în contactul cu uşa lui Strat e o condiţie esenţială, după părerea noastră, pentru a putea preda la Seminar, căci acolo învaţă şi cele două progenituri ale inspectorului. Or, pare-se, e nevoie tocmai de dascăli mai tari de cap, care să nu pună la încercare plăpânda putere de pricepere a celor doi, moştenită pe linie de tată.

Dar cea mai mare dintre isprăvile lui Strat e consemnată pe vremea când acesta slujea la Sulina: a reuşit să vândă, ca şi cum ar fi fost a lui, locuinţa parohială, repartizată de primărie din fondul locativ cu obligaţia expresă de a rămâne pentru totdeauna a parohiei şi a popii ce predică acolo, indiferent de numele lui. Da’ bine totuşi că nu s-a gândit să vândă şi Casa Domnului, şi p-ormă să-l trimită pe Acesta să stea cu chirie! (“Academia Caţavencu”, nr. 620/2003)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu