Casanova în Boemia, Codrescu în Statele Unite ale Americii

duminică, martie 16, 2025 8:46
Posted in category Literatura

Andrei Codrescu, Casanova în BoemiaChiar dacă am mai spus-o, aici şi prin alte locuri, nu pot să nu mă repet: Andrei Codrescu este (era în 2005 – n.m.) scriitorul român cu cel mai mare succes ca scriitor american.

Prezenţa lui în calitate de comentator la National Public Radio, un post necomercial, difuzat în toată America, desigur, ajută la vizibilitatea extraordinară a sibianului Codrescu.

Dar, dincolo de asta, scriitorul este (era în 2005 – n.m.) prezent în viaţa literară americană, dirijează o revistă, Exquisite Corpse, predă literatură la Universitatea din Baton Rouge şi, mai ales, scrie cărţi. Poezie, în primă instanţă, dar şi eseuri, reportaje de călătorie.

Aplecarea sa spre roman este de dată ceva mai recentă. Ultima (ultima până în 2005 – n.m.) producţie epică a sa este Casanova în Boemia, un roman strălucitor, aş zice dacă mi s-ar cere să-l caracterizez într-un singur cuvânt. Cum nu sunt atât de restricţionat, pot să spun mai multe cuvinte despre acest roman.

După cum se ştie (sau nu se ştie), Casanova a fost exilat, spre sfârşitul vieţii sale, în Boemia, la castelul Dux. O perioadă despre care nu se ştiau multe lucruri. Cel puţin până la romanul lui Codrescu. De acum înainte se ştiu foarte multe despre anii boemieni ai ilustrului italian. Singura problemă este că da, ştim multe lucruri, dar cele mai multe nu vin din istorie, ci din imaginaţia lui Codrescu.

Mă aşteptam să citesc un fel de poem în proză (cum se mai întâmplă când se apucă poeţii să scrie romane), cu tot felul de metafore şi un lirism greu de stăpânit. Nu e nici pe departe aşa, romanul lui Codrescu are o construcţie epică de primă mână, este articulat impecabil, cu personaje bine definite, totul pudrat cu o ironie de cea mai bună calitate.

De multă vreme nu am mai citit cu atâta încântare o carte. (Ioan T. Morar, „Academia Caţavencu”, nr. 695/2005)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu