Câte ceva despre pirateria oline
joi, iulie 11, 2019 14:04În România guvernată de PSD = ciuma roşie = mafia, majoritatea anilor de după 1989, dacă munceşti, n-ai, dar dacă furi, ai. Românaşul ieşit din întunericul bolşevic, acolo unde se fura, pentru a supravieţui, n-a dat şi nu dă doi bani pe noţiuni precum “proprietate intelectuală”, “licenţă”, “drept de folosire”, “brand omologat şi înregistrat” etc. Evident, pentru a nu fi acuzat că generalizez, există un procent, sub 50%, din populaţia României care nu fură în domeniul online.
Ca-n orice stat mafiot care se respectă, în Republica PeSeDistă România pirateria online a fost şi este în floare, mai ales de când Internetul a devenit un bun comun, pe care-l folosesc inclusiv foştii torţionari comunişti, care fac apologia dictaturii bolşevice pe Facebook, chiar dacă, şi Internetul, şi Facebook-ul, au apărut în lumea liberă de comunism. Să mori de râs, dacă n-ar fi de plâns.
Cu peste 10 milioane de românaşi ce au cont pe Facebook, e musai accesul la Internet. Dar pentru a avea Internet, îţi trebuie sistemul de operare. Un Windows 7, un Windows 10, ceva acolo. Doar că, pentru a avea sistemul de operare, trebuie plătită licenţa, deoarece, nu-i aşa, Windows-ul nu creşte în grădina târlanului care s-a trezit peste noapte că democraţia i-a adus Internet, ba chiar şi maşină, pe care s-o lase oriunde în drum, ce dacă mor nişte “fraieri” în accidente de circulaţie, dă-i în mă-sa. Şi dacă tot veni vorba de fraieri, doar n-o fi fraier ţiganul sau ciobanul din România, chiar dacă respectivul personaj lucrează pe la ministere sau primării, să folosească Windows cu licenţă. Nu, tovarăşi şi “preteni”, dăm 50 de lei acolo, şi avem Windows piratat, doar n-o să dăm banii pe toate “prostiile” şi să nu mai ajungă pentru pensiile speciale sau salariile zecilor de mii de angajaţi la stat, pe criteriul PCR (pile-cunoştinţe-relaţii), care taie frunză la câini prin birouri sau chiar pe acasă, dar sunt plătiţi pentru asta.
Românul ţiganizat, pentru care Guţă-maimuţă (scuze, nu m-am putut abţine) este mai important decât Mihai Eminescu (doar “ticăloşii” ăia de pe la şcoală te obligă să-l înveţi pe Eminescu, şi ce chin pentru românaşul ţiganizat să înveţe), îşi imaginează că Internetul, Facebook-ul, smartphone-ul etc. au picat aşa, din aer, le-a adus vreun sfinţişor dintre cei sute de sfinţişori de care e plin calendarul ortodox. Ce dacă au muncit nişte oameni la un soft, n-au dormit nopţile, şi-au stors creierele, hai să-l folosim ilegal, dă-i încolo de fraieri, trebuiau s-o frece prin cluburi, nu să muncească, precum piţipoancele şi cocalarii omniprezenţi la televiziunile lui Voiculescu-Puşcărie.
Cum e la americani domeniul software
Sistemul american e destul de simplu: dacă ai licenţă pentru un anumit soft, oricine foloseşte respectivul soft trebuie să plătească. Dacă n-o face, poate fi dat în judecată (sau autorităţile se autosesizează, în cazuri mai grave) şi ai mari probleme, de la plătit despăgubiri uriaşe şi până la ani de puşcărie.
Există şi progame (softuri) gratuite?
Evident că da. Este ceea ce se numeşte soft open source. Şi aici există mai multe tipuri de programe.
- Shareware – versiune incompletă sau utilizabilă o perioadă de timp.
- Freeware – versiune gratuită, însă cu unele condiţii.
- Free/open source – versiune fără restricţii de copiere sau utilizare, care-ţi pune la dispoziţie odată cu programul şi limbajul sursă, şi care din acest motiv poate fi modificat (îmbunătăţit) de oricine.
Cel care a pus bazele conceptului open source se numeşte Richard Stallman, iniţiatorul proiectului GNU (GNU is Not Unix) în 1984. GNU urma să fie un sistem de operare de tip UNIX, însă for free, spre deosebire de UNIX care era marcă comercială. Stallman a fost cel care a elaborat General Public License (GPL). Licenţa GPL proteja softul tocmai de mijlocul pe care marile firme îl foloseau pentru a-şi apăra produsele de copiere: copyright-ul. Lui Stallman i s-a alăturat în 1991 cu nişte idei noi un student finlandez, Linus Torvalds. Astfel a luat naştere GNU Linux, un program Open Sourse îmbunătăţit continuu de utlizatorii săi, cunoscut pentru stabilitatea sa şi, de aceea, întâlnit pe majoritatea serverelor.
Citeste si articolele: