Câteva din gafele plagiatorului Po(a)nta

sâmbătă, noiembrie 10, 2012 16:51

Victor PontaLa sase luni de guvernare Ponta-Antonescu putem face prime evaluari sumative ale judecatii politice de care au dat dovada cei doi copresedinti ai USL.

1. Prima eroare: intrarea la guvernare

Chiar si amatorii in ale politicii n-au inteles logica venirii la guvernare a USL cu sase luni inainte de alegeri. Ce motive sa-l fi impins pe Victor Ponta sa se transforme din boxer in sac de box? Putea ramane foarte bine in opozitie, sa critice cu vehementa regimul PDL-Ungureanu-Basescu, iar in noiembrie se prezenta in alegeri ca fecioara neprihanita, sa ceara voturile romanilor. Fara acuzatia de plagiat, fara sa fie la cutite cu oficialii europeni si americani, fara sa fi demonstrat neputinta de a face ceva la guvernare, intr-o situatie economica mondiala si europeana mai mult decat dramatica. Creste inflatia, cresc preturile, au inceput manifestatiile (ex. agricultorii in Piata Victoriei), politistii ameninta ca nu-si fac datoria la alegeri pentru ca n-au primit restante salariale.

Cat de afon sa fii in ale politicii sa faci o astfel de greseala de evaluare politica? Greu de explicat.

2. A doua eroare: Tentativa de suspendare a presedintelui

Ce miza extraordinara reprezenta presedintele Basescu, astfel incat fortarea demiterii sale sa ocupe toata vara agenda actualei puteri? In locul guvernarii?

Prerogativele presedintelui nu-i permit, cum s-a vazut in guvernarea Tariceanu, sa faca altceva decat declaratii. Sa dea sfaturi din gura. Pana si numirile sefilor de parchete, care a parut ca principala miza, le poate refuza o singura data, daca se extinde decizia CCR de la numirea ministrilor. Apoi nu are ce face. La fel cu legile respinse de Parlament. Si atunci, de ce toata tevatura, bani si timp consumate? Ca sa nu spunem ca suspendarea n-a avut motive credibile. Care subordonare a executivului, cand presedintele nu are prerogativa semnarii HG-urilor, nici a respingerii lor, nimic. Poate da sfaturi executivului, care daca decide sa nu le asculte, asa cum s-a intamplat la cresterea TVA, asta e. Nu tine cont de ele. Inseamna asta subordonarea executivului? Si daca executivul si presedintele gandesc la fel, au aproape aceleasi solutii, e de rau?

Ar fi crescut absorbtia fondurilor europene si investitiile straine, s-ar fi mentinut echilibrele structurale, ar fi crescut nivelul de trai, ar fi stagnat inflatia, ar fi crescut veniturile populatiei, odata cu plecarea presedintelui? Aiurea, nimic din toate astea.

Incet, incet, cetatenii inteleg diferenta de miza intre a goni un presedinte fara mari prerogative si guvernarea eficienta.

3. A treia eroare: ostilizarea oficialilor europeni si americani

Oricat ar nega Victor Ponta i-a scapat porumbelul din gura: avem doar guvernarea, dar vrem toata puterea. Ce inseamna toata puterea? Parlamentul il avea, guvernul il avea, dintre cele trei puteri ale statului nu avea justitia. Pe care o dorea subordonata. De la Titus Corlatean care ameninta cu demiterea judecatorii de la CCR pana la anuntul subordonarii CSM parlamentului, care trebuie sa dea socoteala cuiva, nimeni nu s-a mai indoit de tentativa actualei puteri de a incaleca justitia, contrar valorilor si principiilor europene.

Bineinteles ca toti oficialii europeni si americani au luat foc. Pentru ei principiile si valorile democratiei si statului de drept sunt sfinte. Nu te poti atinge de ele fara sa devii un paria. Asta dupa ce neasumarea prin demisie a plagiatului spunea ceva despre caracterul lui Victor Ponta.

Secretarul de Stat american i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta prin care il ameninta cu ruperea Parteneriatului Strategic dintre Romania si America, socialistii europeni si-au mutat Congresul de la Bucuresti, iar inaltii oficiali europeni, prezenti la Congresul PPE de la Bucuresti au refuzat sa se intalneasca cu Ponta, fie si protocolar. Cu exceptia lui Barroso.

Conscintele costa si Romania. Fondurile europene au fost presuspendate, relatiile cu Guvernul Romaniei inghetate, Ponta si Antonescu nu sunt primiti in cancelariile europene, presa straina, in primul rand germana, ii fac praf pe sefii actualei puteri de la Bucuresti, inflatia creste, cursul de schimb a vut fluctuatii mari, pleaca investitiile straine si altele nu mai vin. Consecinte suportate de romani, care urmeaza sa voteze in 9 decembrie.

Este incredibila eroare de evaluare facuta de Victor Ponta, care n-a anticipat reactia dura si vehementa a oficialilor europeni. Nu s-a intrebat, de ce l-or sustine acestia pe Basescu? Vor sa exploateze bogatiile Romaniei pe gratis? Sa fim seriosi. Romania are de castigat din relatia cu UE, bani nerambursabili, investitii care aduc bani, tehnologii, management, piete, locuri de munca.

4. A patra eroare: realitatea este pervertita si vopsita

Ponta si Crin Antonescu considera ca e suficient sa prezinte la Antena 3 „realitatea lor”, pentru ca aceasta sa devina automat realitatea oficiala a intregii populatii, ca in comunism. Adica toata presa, romana si straina, toti ambasadorii si analistii, preiau copy-paste declaratiile si comentariile oficiale. Adica nu mai judeca cu propria inteligenta.

Mai grav, ii acuza si pe oficialii europeni ca sunt manipulati de Basescu si oficioasele PDL. Adica acestia sunt prosti, se iau dupa spusele unora sau altora, nu dupa propriile servicii de informatii, grupuri de sinteza, ambasadori si analisti specializati.

Se si mira ca lumea nu crede tot ce debiteaza pe la unele tv-uri, ca nu se uita in gura lor, sa ia de bune tot ce spun ei.

Se mira ca in tara lor si cu partidul lor la putere trebuie sa dea socoteala procurorilor. De asta si incearca sa-i anihileze si sperie, dar fara rezultat.

5. A cincea eroare: posibilitatea supravieturirii Romaniei fara asistenta europeana si americana

Cat de nespecialist ai fi, tot trebuia sa afli ca Romania imprumuta anul acesta 16,3 miliarde de euro, ca in anii urmatori trebuie sa achite sume uriase reprezentand restituirea imprumuturilor anterioare, ca fara garantia troicii UE-FMI-BM, costurile imprumuturilor necesare rostogolirii datoriilor devin inrobitoare, deficitul sare la cer si Grecia scrie pe fruntile noastre. Fara perfuziile aduse de apartenenta la zona euro. Si in aceste conditii sa te abtii sa critici Departamentul de Stat si pe ambasadorul american. Dar pentru asta trebuie sa te pricepi la politica, nu la masini de curse.

In concluzie, erorile de judecata politica ale lui Victor Ponta risca sa compromita drumul european al Romaniei, banii si locurile de munca la care au acces romanii datorita apartenentei la UE. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Câteva din gafele plagiatorului Po(a)nta”

  1. USL-iștii sunt proști, dar nu suficient de mulți | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 19th, 2015 at 13:17

    […] Câteva din gafele plagiatorului Po(a)nta […]

  2. Deutsche Welle: România, condusă de un premier pucist și plagiator | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 19th, 2015 at 16:38

    […] Câteva din gafele plagiatorului Po(a)nta […]

Adauga un comentariu