Ce este mai important pentru performanţa PC-ului: memorie RAM mai rapidă sau memorie RAM mai mare (mai multă)

duminică, februarie 19, 2023 20:42
Posted in category IT

Memorii RAM

Printre alţi factori importanţi, performanţa PC-ului depinde de memoria RAM, acea memorie volatilă care se şterge la oprirea calculatorului, dar care, cât timp computerul funcţionează, asigură viteza de reacţie, mai mare sau mai mică, a calculatorului.

Din păcate nivelul memoriei RAM este condiţinat de caractaristicile plăcii de bază. Nu putem adăuga memorie RAM decât în funcţie de (cât ne permite) placa de bază.

Din fericire, aplicaţiile (programele, softurile) de astăzi sunt tot mai performante, dar din păcate au nevoie de mai multă memorie RAM pentru a funcţiona fără probleme. Dacă în urmă cu câţiva ani 16 GB de RAM era vârful şi mai mult decât suficient pentru majoritatea PC-urilor, astăzi un 16 GB de RAM nu mai sunt suficienţi dacă rulezi jocuri de ultimă oră sau te ocupi de editare video. Deja s-a trecut la pragul de 32 GB de RAM şi, probabil, lucrurile nu se opresc aici.

Memoria RAM are şi o frecvenţă (lăţime de bandă maximă pe care circulă octeţii) exprimată frecvent în MHz. De exemplu, memoria RAM DDR4 are frecvențe între 1600 MHz și 3600 MHz, în timp ce cea mai recentă versiune de RAM, DDR5, are un interval de frecvență între 3200 MHz și 8400 MHz.

Ce este mai important pentru performanţa PC-ului: memorie RAM mai rapidă sau memorie RAM mai mare (mai multă)?

Aici intervin mai mulţi factori: condiţionarea dată de placa de bază (presupunând că nu schimbaţi placa de bază) şi numărul de sloturi aflate pe placa de bază.

În ce condiţii putem adăuga mai multă memorie RAM?

Dacă suntem limitaţi la DDR2, putem avea maxim 4 GB de RAM. DDR3 poate ajunge la 8 GB de RAM, iar dacă avem 2 sloturi şi placa de bază permite, putem avea 2 memorii RAM DDR3 de câte 8 GB fiecare, adică în total 16 GB de RAM. DDR4 ajunge la 16 GB de RAM pe un singur slot, iar DDR5 la 32 GB de RAM, tot pe un singur slot.

În ce condiţii putem adăuga memorie RAM mai rapidă?

Dacă toate sloturile sunt deja la capacitate maximă şi totuşi doriţi îmbunătăţirea performanţelor PC-ului folosind memoria RAM, singura opţiune este înlocuirea memoriei RAM cu una de frecvenţă mai mare; DDR2 cu DDR3, DDR3 cu DDR4 sau DDR4 cu DDR5, dacă placa de bază permite înlocuirea.

Şi încă o precizare. Dacă viteza procesorului nu este grozavă, o creştere a memoriei RAM nu va avea un efect nemaipomenit în privinţa îmbunătăţirii performanţelor PC-ului. Dar, în principiu, mai multă (mai rapidă) memorie RAM nu strică niciodată.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu