De câtă memorie RAM are nevoie PC-ul tău?

duminică, martie 27, 2022 8:30
Posted in category IT

Memorie RAM
De la încărcarea sistemului de operare al computerului până la deschiderea unui browser sau rularea unei aplicații, computerul necesită o cantitate minimă de memorie RAM pentru a funcționa eficient. Cu toate acestea, a avea mai multă memorie RAM la computer nu înseamnă neapărat o performanță mai bună.

Ce este memoria RAM?

Random Access Memory (RAM) este o formă de memorie foarte rapidă care stochează date, astfel încât aplicațiile să poată fi accesate rapid.

Programele și aplicațiile de la procesoare de text la jocuri necesită memorie RAM pentru a rula. Sumele acestor necesităţi de memorii RAM se adună rapid, așa încât, dacă PC-ul nu are suficientă memorie RAM pentru a rula aplicațiile deschise, acestea vor avea viteze mici și vor cauza adesea blocări.

Dacă sarcinile de bază ale PC-ului înregistrează performanțe slabe, nu mai răspund frecvent sau multitasking-ul se blochează, este clar că avem nevoie de mai multă memorie RAM. Cu toate acestea, avea foarte multă memorie RAM, de care nu avem nevoie, este o pierdere de bani.

Cum să verificați câtă memorie RAM are computerul

Înainte de a vă actualiza (upgrada) memoria RAM, trebuie să aflați câtă memorie RAM aveți deja. Pentru sistemul de operare Windows 10, calea este Start->About Your PC. Vor fi afişate informaţii despre sistem, inclusiv despre memoria RAM.

Pentru utilizatorii de Windows 11, apăsați Ctrl+Shift+Esc pentru a deschide „Task Manager”. Aici puteți face click pe „Performance tab”, care va afișa memoria RAM a computerului.

Dacă utilizați un Mac, faceți click pe „Apple icon” și selectați „About This Mac”. Aceasta va afișa informaţii despre sistem, inclusiv despre memoria RAM.

Ghid general memorie RAM

Înainte de a intra în detalii specifice, iată o scurtă prezentare generală despre câtă memorie RAM are nevoie computerul.

Dacă utilizați un Chromebook sau o tabletă, 4 GB RAM ar trebui să fie suficient pentru sarcini și aplicații de bază. Acesta este necesarul minim de memorie RAM pe care ar trebui să o luați în considerare, dacă aveți un buget restrâns.

8 GB RAM este minim pentru laptopuri și în computere cu sistemul de operare Windows pentru nevoi obişnuite. Este suficient pentru procesarea de text, navigarea pe web și chiar pentru rularea jocurilor low-end.

Utilizatorii de Windows și macOS ar trebui să găsească 16 GB RAM ca fiind suficient pentru majoritatea sarcinilor, permițându-vă să rulați mai multe aplicații, file de browser web și jocuri de gamă medie și înaltă.

32 GB RAM este perfect pentru jocuri, aplicații și design-eri grafici pretențioși. Cu toate acestea, dacă sunteți modelator 3D sau specialist IT, extinderea la 64 GB RAM vă va satisface cerințele cu o creștere vizibilă a performanței.

Aplicații care folosesc multă memorie RAM

Când decideți de câtă memorie RAM are nevoie computerul, trebuie să luați în considerare aplicațiile cele mai utilizate și câtă memorie RAM consumă.

Sistemele de operare tind să folosească cea mai multă memorie RAM. Windows 10 și 11 au o cerință de minim 4 GB RAM, iar macOS Mojave necesită cel puțin 2 GB de RAM. Browserele web, de asemenea, folosesc o mare parte din memoria RAM a computerului. Deschiderea a 20 de file în Chrome utilizează aproximativ 3 GB de RAM, dar acest lucru poate fi redus cu ușurință prin eliminarea extensiilor neutilizate şi închiderea filelor pe care nu le utilizați.

Cele mai intense aplicații RAM sunt instrumente profesionale pe care modelatorii 3D și designerii grafici le folosesc, cum ar fi Maya și Adobe Premiere. Aceste aplicații recomandă între 16 GB și 32 GB RAM, în funcție de modul în care folosești programele. Adobe Premiere, de exemplu, necesită 32 GB de memorie dual-channel pentru proiecte 4K sau mai mari.

Jocurile au nevoie de mai multă memorie RAM?

PC-urile pentru jocuri au adesea nevoie de un minim absolut de 8 GB de RAM, dar în mod ideal ar trebui să aveţi cel puțin 16 GB de RAM pentru a rula cele mai recente titluri AAA. Jocurile precum Elden Ring necesită o memorie intensă, deci au o cerință de 12 GB RAM. Aşadar, dacă doriți ca PC-ul să funcționeze fără probleme atunci când rulaţi jocuri, plus alte aplicaţii în fundal, 16 GB de RAM ar fi ideal.

Memorie RAM mai rapidă versus memorie RAM mai multă

Tipul de memorie RAM pe care-l folosiţi trebuie să fie compatibil cu viteza procesorului şi cu ce suportă plca de bază. Dacă intenționați să vă actualizați computerul și să instalați mai multă memorie RAM, probabil că veți întâlni nume precum DDR4-1600 și DDR-3200. Numerele de la sfârșit indică viteza memoriei, de ex. 3200MHz. Totuși, acest lucru nu înseamnă că memoria RAM va rula la această viteză; este modul în care producătorul îți spune că modulele pot funcționa cu această viteză.

Profilurile de memorie pot fi activate prin BIOS-ul plăcii de bază a computerului. Deci, dacă achiziționați un stick de memorie RAM DDR-3200, acesta va funcționa la 2133MHz, dacă nu îi spuneți altfel. Înainte de a face acest lucru, totuși, va trebui să vă asigurați că placa de bază acceptă Intel Extreme Memory Profile (XMP) și viteza pentru care sunt evaluate modulele RAM.

PC-ul în viitorul apropiat

Dacă computerul are suficientă memorie RAM pentru a rula programele și aplicațiile de care aveți nevoie, atunci probabil că nu trebuie să cumpărați și să instalați mai multă memorie RAM, cu excepția cazului în care computerul este lent.

Cu toate acestea, dacă aveți buget pentru a face acest lucru, merită să instalați puțin mai multă memorie RAM decât aveți nevoie. Aceasta vă oferă posibilitatea să utilizați mai multe aplicații care consumă mai multă memorie RAM și reduce probabilitatea ca, în viitorul apropiat, să fiți nevoit să actualizați memoria RAM a computerului.

Cea mai decentă memorie RAM pe care merită să o adăugați este de 4 GB sau 8 GB. Este o modalitate ieftină de a te asigura că PC-ul nu încetineşte şi nu se blochează atunci când rulează mai multe programe.

Via How-To Geek.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu