Cele mai importante 6 aplicaţii AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) care se aşteaptă de la Google

joi, mai 4, 2023 20:48
Posted in category IT

Google Bard

Google a fost lider în dezvoltarea inteligenței artificiale avansate și a modelelor de învățare automată cu mult înainte să înceapă nebunia AI.

Cu toate acestea, eforturile din domeniul AI ale companiei au slăbit în comparație cu cele ale concurenților, precum OpenAI și Microsoft, care domină în prezent cu ChatGPT și Bing Chat. Chiar și răspunsul direct al Google la aceste servicii, Google Bard, a fost oarecum dezamăgitor, departe de aşteptările publicului.

Pentru a-și accelera creșterea și a reduce decalajul de inovare, Google va trebui să vină cu ceva mai bun decât concurența. Iar un moment bun pentru a prezenta aplicaţiile AI este Google I/O, pe 10 mai 2023.

Iată o prezentare a anunţurilor aşteptate de la Google în ziua evenimentului.

1. Google Bard mai inteligent

În trecut, Google a păstrat în mod obișnuit modelele sale AI până când compania era sigură că erau pe deplin pregătite pentru a fi lansate publicului. Dar creșterea rapidă a ChatGPT a determinat Google să adopte o abordare diferită.

După ce a văzut succesul ChatGPT, compania s-a grăbit să-și lanseze propriul chatbot, Google Bard, cu mult înainte de a fi gata să ofere o valoare reală clienților.

Se pare că Google va face upgrade la Bard la un model PaLM mai capabil, care să-și îmbunătățească abilitățile de raționament, codare și matematică. Deoarece Google are nevoie cu disperare să se refanşeze faţă de lansarea inițială a lui Bard, se așteaptă ca respectivele actualizări să fie făcute publice la Google I/O 2023.

2. Un nou motor de căutare

Pentru a ține pasul cu Bing Chat, s-a zvonit și că Google lucrează la integrarea funcțiilor AI în propriul motor de căutare, folosind obiceiurile de navigare ale utilizatorilor pentru a organiza recomandări personalizate, inclusiv achiziții și informații de bază într-o manieră conversațională.

La noul proiect al motorului de căutare, numit Magi, lucrează în prezent peste 160 de specialişti cu normă întreagă, după cum a relatat The New York Times.

Google deține cea mai mare cotă din piața motoarelor de căutare, adică aproximativ 90% dintre toate interogările de căutare din întreaga lume. Prin integrarea AI în motorul său de căutare, Google își poate valorifica poziția pe piața de căutare pentru a-l propulsa și în spațiul AI.

Așteptați-vă să aflați mai multe despre Magi și despre acest viitor motor de căutare la Google I/O săptămâna viitoare.

3. AI face upgrade la Workspace

În luna martie 2023, Google a anunțat progrese AI la Google Workspace. Acest lucru a însemnat că toate instrumentele utilizate pe scară largă de la Google, inclusiv Gmail, Google Docs și Slides, au primit o componentă de AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).

În ciuda anunțului, aceste funcții nu au fost încă lansate publicului, deoarece sunt în curs de testare beta. Google I/O ar fi o oportunitate excelentă pentru gigantul tehnologic de a face o lansare publică a ansamblului îmbunătățit Workspace.

Momentul este deosebit de important pentru că, deși Microsoft a anunțat o reînnoire similară AI pentru aplicațiile sale Office 365, compania încă nu a lansat-o publicului. Google are toate șansele să fie prima care inovează în acest domeniu.

4. O îmbunătăţire a Google Assistant (asistentul vocal Google)

Deși asistenții vocali păreau a fi cea mai avansată tehnologie AI atunci când au intrat pentru prima dată pe piață, tehnologia a rămas stagnantă de atunci. De aceea, Google Assistant, asistentul vocal al companiei, este vehiculul perfect pentru integrarea AI generativă.

Obținerea de funcționalități îmbunătățite și capacitatea de a crea pe baza solicitărilor utilizatorului ar poziționa Google Assistant înaintea lui Siri de la Apple și a lui Amazon Alexa. Plus că nu există încă niciun asistent Microsoft AI.

De fapt, Amazon analizează deja o astfel de oportunitate pentru Alexa. Compania a anunțat recent că lucrează la un model de limbaj mare pentru a alimenta Alexa.

5. Va debuta Imagen în sfârșit?

Generatoarele de artă AI, cum ar fi DALL-E, au reprezentat o parte majoră a nebuniei AI. Datorită popularității imense a DALL-E, mai mulți concurenți și-au dezvoltat propriile generatoare AI, cu excepția Google.

Ironia este însă că Google are de mult timp un generator de imagini AI foarte capabil, Imagen, în lucru. Cu toate acestea, compania încă nu l-a lansat publicului. Este o problemă cu dezvoltarea? Nu există destui oameni care să lucreze la serviciu? Le este frică să nu mai aibă un eşec precum cel cu Bard?

Nu există moment mai bun pentru a debuta oficial generatorul AI de imagini de la Google decât la I/O. Să sperăm că o vor face.

6. Instrumente pentru dezvoltatori

Pe site-ul web al evenimentului, Google vorbeşte despre „Ce este nou în AI?” şi promite că va lansa „o nouă suită de instrumente care facilitează dezvoltatorilor să construiască pe cele mai bune modele ale noastre” (de la Google).

Deoarece evenimentul este orientat către dezvoltatori, nu există nicio îndoială că o mare parte a acestuia va fi dedicată instrumentelor și serviciilor destinate publicului respectiv, inclusiv API-uri și procese de lucru mai eficiente.

Pentru referință, lansarea de către OpenAI a API-ului ChatGPT pentru dezvoltatori a fost un succes imens pentru companie și a permis multor mărci, precum Grammarly, să adopte tehnologia avansată pe propriile platforme.

Sursa informaţiilor: ZDNET.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu