Comuniştii au provocat un adevărat genocid cultural în România

vineri, august 14, 2015 11:17

Comunism = NazismRomânia avea un învăţământ performant în perioada interbelică

Desigur, exista problema unui nivel redus de alfabetizare, dar, precum în toate celelalte țări din Occident, problema ar fi fost rezolvată la un alt nivel, după 1945, dacă nu ar fi intervenit ocupația sovietică. Învătământul perioadei interbelice a dat marile nume ale culturii și științei românești, a făcut din România un centru recunoscut pentru performanțele sale în cele două domenii.

Odată cu invazia sovietică de după 23 august 1944, s-a produs degradarea continuă a învățământului, științei și culturii

În câțiva ani, performatul învățământ românesc interbelic a fost demolat complet și înlocuit de un învățământ de tip sovietic, fără nicio legătură cu tradițiile românești în domeniul educației. În afară de îndoctrinarea masivă a “boborului”, adică de spălarea creierelor, modelul rusesc de învățământ a fost unul falimentar pentru România.

Comuniștii au provocat un adevarat genocid cultural

Una din marile crime ale dictaturii comuniste a fost represiunea la care au fost supusă elita culturală și științifică a României. Marile nume ale culturii și științei românești au fost lovite de persecuții, terorizați, bagati în pușcării, uciși. Cei veniți pe tancurile sovietice au încercat anihilarea spiritualității și culturii milenare a poporului român, în numele genocidului comunist. Iată, mai jos, câteva exemple de personalități ce au suferit persecuții și represiuni în timpul comunismului.

 • Filozofi: Lucian Blaga, Constantin Noica, Ion Petrovici, Vasile Băncilă.
 • Critici: Gh. I. Brătianu, P. P. Panaitescu.
 • Poeți: Nichifor Crainic, Radu Gyr, Vasile Voiculescu
 • Personalități ale științei, culturii și artei: matematicianul şi poetul Dan Barbilian, profesorul şi psihologul Onisifor Ghibu, geograful Simion Mehedinţi, sociologul Dimitrie Gusti, juriştii Istrate Micescu, I. V. Gruia şi Gh. Strat, medicii I. Simionescu şi I. Trifu, profesorul inginer Aurel Beleş, economiştii Victor Slăvescu şi M. Manoilescu, călugărul-teolog N. Steinhardt, logicianul Anton Dumitriu, sculptorul Gh. Anghel, scriitorii Al. Paleologu, Dinu Pillat şi Păstorel Teodoreanu, actorul Constantin Tănase, artiştii lirici Dinu Bădescu, Şerban Tassian şi Valentina Creţoiu.

Cum a distrus “academiciana” Elena Ceaușescu institute de renume ale României

Cercetarea ştiinţifică a avut, în primii ani de guvernare comunistă, o soartă ceva mai bună. S-au înfiinţat mai multe institute de cercetare, în fruntea cărora au fost numiţi savanţi formaţi înainte de 1944 (de exemplu – Institutul de matematică creat de Simion Stoilow, Institutul de Fizică Atomică avându-l ca director pe Horia Hulubei, Institutul de Inframicrobiologie condus de Ştefan Nicolau etc). După 1968, fenomenul consolidării ştiinţei şi, implicit, a poziţiei cercetătorilor, i-a displăcut Elenei Ceauşescu care, devenită „academician doctor inginer de renume mondial” (în realitate, o cvasianalfabetă), a trecut la „reorganizarea” ştiinţei româneşti. Ultimele două decenii de regim comunist au reprezentat o adevărată tragedie pentru cercetare şi cercetători. Din ordinul „savantei”, s-au desfiinţat institute care obţinuseră rezultate remarcabile (de exemplu – Institutul de Matematică, în 1972) sau au fost create institute fantomă la conducerea cărora au fost numite rude ale familiei Ceauşescu sau ilustre nulităţi. După desfiinţarea Institutului de Matematică, pentru Zoe Ceauşescu, fostă stagiară la acest institut, s-a creat o secţie specială de creaţie ştiinţifică „condusă” de aceasta). Rezultatele „organizării” au însemnat efectiv bulversarea cercetării ştiinţifice din România, în consecinţă foarte mulţi cercetători valoroşi emigrând. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Comuniştii au provocat un adevărat genocid cultural în România”

 1. Cum i-au macelarit comunistii pe crestinii din Romania | A șaptea dimensiune says:

  august 17th, 2015 at 11:33

  […] Comunistii au provocat un adevarat genocid cultural in Romania […]

 2. Lista evreilor comunisti care au condus Romania in anii cei mai negri ai istoriei sale | A șaptea dimensiune says:

  august 19th, 2015 at 12:47

  […] Comunistii au provocat un adevarat genocid cultural in Romania […]

 3. Si totusi, Mihai Razvan Ungureanu provine din randurile nomenclaturii comuniste | A șaptea dimensiune says:

  august 24th, 2015 at 17:06

  […] Comunistii au provocat un adevarat genocid cultural in Romania […]

 4. Ungaria cere condamnarea crimelor comunismului, Romania PSD-ista NU | A șaptea dimensiune says:

  august 25th, 2015 at 14:29

  […] Comunistii au provocat un adevarat genocid cultural in Romania […]

Adauga un comentariu