Cum furau PeSeDiştii în România

duminică, noiembrie 18, 2018 11:21

Remus TruicaCum câştigi „cinstit” 600.000 de dolari când te numeşti Remus Truică şi eşti şef de cabinet al premierului Adrian Năstase (o întâmplare reală din perioada 2001 – 2004, când prim-ministru al României era viitorul puşcăriaş Năstase Adrian)

Între toate averile României – râul, ramul etc. – cea cu şansele cele mai mari de valorificare rămâne eterul. Hertzii patriei, bine fertilizaţi, pot produce mult mai mult decât solurile şi subsolurile aferente. Unii au înţeles deja şi, uite-i, sunt acum singurele firme care fac profituri occidentale aici-şa, în Carpaţi. CONNEX şi DIALOG sunt exemplele cele mai la vedere. Iar dacă s-au făcut bani din telefonia fără fir, acum miza importantă este apropiata liberalizare a pieţei telefoniei fixe. Adică aia cu fir. Agitaţia a început deja, în aşa hal încât s-a înroşit firu’ ăl scurt. Fir pe traseul căruia am apucat-o şi noi. La unul dintre capete stă, aşa cum vă aşteptaţi, dl. Adrian Năstase. La celălalt, un nume mic în litere, dar mare în lungimea firelor: RCS.

Numele din spatele numelui este Tesari Zoltan. În afara faptului că este unguresc şi că tocmai ce l-aţi citit aici, nu credem că vă spune mare lucru. Zoltan bacsi este o furnicuţă care, după ce a cablat Oradea, s-a întins în toată ţara. A ocupat marile oraşe. Are (avea în 2002 – n.m.) aproximativ 2 milioane de abonaţi care plătesc 2 dolari pe lună, deci are o cifră de afaceri de 4 milioane de dolari pe lună. O informaţie care se poate dovedi utilă: Zoli are centură neagră la carate. Deci e preferabil ca, dacă vine nea Centură să-ţi facă o ofertă de cumpărare a micii tale reţele de cablu, să nu faci nazuri. Pe bune, firma este cunoscută pe piaţă ca una cu obiceiuri aspre. Asta în România. În Ungaria, este în relaţii foarte bune cu unul dintre marii operatori din comunicaţii – PANTEL. Care, la rându-i, este parte din grupul olandez, cu acoperire europeană, KPMQwest. Micul Zoltan este, aşadar, bine înfipt şi în restul continentului.

Dar ungurul este, totuşi, român de-al nostru

Dacă, pe de o parte, RCS se înrudeşte nobiliar cu firme din ce în ce mai europene, asta nu înseamnă că şi-a pierdut datele culturale de bază, vezi eticheta “fabricat în România”. Proba? Specialiştii în transmisie de date susţin că RCS şi-a tras bădărăneşte un cablu de fibră optică peste graniţă, lângă Oradea, din România în Ungaria. Prin acest obiect lunguieţ circulă cu o viteză incredibilă, în ambele sensuri, biţişorii mii. Când ies din ţară ei se duc la Budapesta, care-i redistribuie, unii zic că la Frankfurt; abia aici biţuleţul românesc intră în contact cu reţelele France Telecom, Deutsche Telekom etc. Şi uite aşa se face că un abonat dintr-un bloc din Constanţa, de exemplu, poate să ceară RCS-ului o facilitate agreabilă – să vorbească la telefon prin cablul video/computer (în 2002, când apărea acest material, domeniul IT în România era slab dezvoltat – n.m.). Drept care vocea pleacă şi vine contra unui tarif de 30 de cenţi. E nevoie să precizăm că numai Romtelecom-ul are (avea în 2002 – n.m.) legal permisiunea de a face telefonie fixă internaţională. Şi la fiecare convorbire furată de RCS pierde 4 dolari.

Dar contrabanda e doar un ou

Mâine (era iunie 2002 – n.m.), RCS-ul poate lua locul Romtelecom-ului cu totul. La ora asta, România este temeinic cablată, în mare parte cu fibră optică. Zoli a reuşit, nu ştim prin ce minune, să convingă Electrica să accepte cablul lui de fibră pe stâlpii companiei de stat. Are ca la 4.000 de kilometri care zbârnâie de nerăbdare să ia locul Romtelecom-ului. Mai mult, reţeaua este structurată deja (numai pentru fani, precizăm: reţea stelară, rute, switch-uri, magistrală) pentru a prelua telefonia fixă. Pe de altă parte, cu toată desfăşurarea asta de forţe, telefonia fixă este (era în 2002 – n.m.) o ţintă încă înaltă pentru RCS. Operatorii de GSM sunt şi ei în poziţie de tragere. Aşa că n-ar strica o ţâră de pile. Aşa că RCS s-a hotărât să cumpere total firma TOTAL NET.

Ce-are pila cu Totalnetu’? Uite ce-am înregistrat deunăzi, într-un birt de cartier elegant de lângă Guvern:

Show me the money

Când eşti omul care aranjează hârtiile pe birou lui Adrian Năstase, asta presupune că uneori poţi fi chiar mai puternic decât şeful tău. Dar dacă mai eşti şi fostul asistent al celui mai apropiat şi de încredere biznismen al premierului, Alexandru Bittner, atunci problema nivelului tău de trai devine o chestiune de unul, două telefoane date cu temei. Stăpânul stăpânului ţării este Remus Truică, actualul şef de cabinet al lui Adrian Năstase. Aşadar, acolo, în high-ştaiful rarefiat al prim-ministrului, poţi vinde ceva, o tonitză, o şalupă, o casă, un pont, cu un preţ foarte variabil, între să zicem de la dublu până la cât vrea muşchiul tău de vultur cu ciocul verde-coco. Acţionar sută la sută la firma Total Net (ai cărui clienţi pentru Internet sunt Guvernul României, Min. de Externe, MApN, Min. Inf. Publice, ambasadele Chinei şi Rusiei etc.) a cărui valoare a fost estimată de către specialişti de pe piaţă la 400.000 $, Remusică amator de bombonică şi-a vândut în aprilie 2002 firma cu numai puţin de 1.000.000 $ (!!) către RCS-RDS – proprietatea bozgorului Zoltan.

Două motive ale tranzacţiei

Aţi putea zice, şi aţi avea dreptate, bravo lui, e economie de piaţă, prost e cel care dă, nu cel care vinde. Numai că cel care dă nu e prost deloc, ba dimpotrivă, având şi cel puţin două motive să se simtă de-a dreptul genial: a închis gura Dorinei Mihăilescu, consiliera premierului, şefa lui Dâncu şi soţia lui Muşetescu, cea care acuza frecvent RCS-RDS că e o firmă ungurească, şi doi, şi cel mai important de fapt, aspiraţia la o licenţă pentru telefonie fixă, la momentul liberalizării serviciilor (1.01.2003) va fi cel mai probabil o certitudine.

Întrebare finală

Întrebarea pentru această economie rafinată de piaţă, sau mai degrabă de birou, ar fi una de trei simplă: din cei 600.000 $ obţinuţi sub formă de şpagă, Remus Truică mai dă o mie, două şi lui Năstase Adrian sau îi păstrează pe toţi? (“Academia Caţavencu”, nr. 549/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Cum furau PeSeDiştii în România”

 1. De ce nu vreau să fiu în topul milionarilor. Câteva motive la întâmplare | A șaptea dimensiune says:

  august 5th, 2019 at 11:53

  […] Cum furau PeSeDiştii în România […]

 2. Despre un mafiot al regimului KGB-PSD, Iliescu-Năstase, Ovidiu Muşetescu pe numele său | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 17th, 2019 at 11:39

  […] Cum furau PeSeDiştii în România […]

 3. Arendaşii ciumei roşii: azi, miliţianul Ioan Melinescu | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 17th, 2019 at 23:02

  […] Cum furau PeSeDiştii în România […]

Adauga un comentariu