Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani

sâmbătă, decembrie 31, 2016 12:01
Posted in category Iliescu KGB

Vadim Tudor (stanga) si Ion Iliescu (in mijloc)România Mare, partidul criminalilor securiști care au terorizat România înainte de 1989, condus de paranoicul pupincurist al Elenei Ceaușescu, Vadim Tudor, controla producția de laseri a României din anii 1990

Dedesubturile furtului de tehnologie

Este îndeobște cunoscut faptul că furtul de tehnologie din Occident a permis URSS-ului să se mențină până de curând în plutonul fruntaș al marilor puteri industrial-militare. Bugetul alocat spionajului era net superior celui din cercetare și, din acest motiv, cercetarea științifică din țările lagărului socialist a fost neglijată atât de mult încât colectivele de savanți erau păstrate doar pentru a copia tehnologia apuseană. Această complexă stare de lucruri a continuat să persiste și astăzi (se întâmpla în 1993 – n.m.) și va trebui să treacă mult timp pentru ca mentalitatea de spion militar ineficient să fie dislocată de necesitatea dezvoltării gradate a cercetării științifice, de colaborarea eficientă cu savanții civili, inclusiv în proiectele militare.

Povestea de mai jos petrecută în zilele de astăzi (se întâmpla în 1993 – n.m.) la IFA-Măgurele demonstrează că dreptul de posesie al militarului asupra lumii pare, din nefericire, inviolabil.

Mărul discordiei

În luna mai 1992, fizicianul Ion Lăncrănjan, de la Institutul de Fizică și Tehnologia Aparatelor cu Radiații (IFTAR) – Secția Laseri – IFA Măgurele, primește un cadou de 465 grame cristale brute, din partea dr. Jiri Kvapil, șeful colectivului Creșteri cristale, de la Monokristalny Turnov – Cehia. În iunie 1992, Ion Lăncrănjan propune o temă de cercetare privind mediile active rezultate din prelucrarea cristalelor cehești. În cadrul IFTAR există un laborator specializat în crșterea cristalelor laser, numit Medii Active Laser și Interacția Radiației cu Materia (MALIRM), condus de V.A. Lupei, unul din apropiații profesorului Ioan Ursu, plecat după revoluție la Trieste. Deși România Socialistă a investit peste 6 milioane $ în acest laborator, MALIRM nu a reușit să producă în toți cei 20 de ani de existență o asemenea cantitate de cristale.

Iată de ce are loc exodul creierelor

Fizicianul Lăncrănjan nu primește niciun răspuns la propunerea de temă de cercetare, ba mai mult decât atât, este somat neoficial să predea cristalele la magazia IFTAR. Fizicianul refuză și înaintează un memoriu directorului IFTAR, dr. Theodor Ionescu-Bujor și câte o copie dr. Gh. Pascovici, director IFA, și dr. Oncescu, director științific al IFA, fără să primească niciun răspuns.
Pe fir intră institutul de Optoelectronică (IOEL), condus de col. dr. ing. Theodor Necșoiu. IOEL provine din fostul Laborator Dispozitive Speciale Laser (LDSL) și este sectorul armatei din cadrul IFA, care are ca domenii de activitate laserii cu corp solid, comunicațiile prin fibră optică și teledetecția. Zgândărind coarda patriotismului ieftin și a așa-zisului secret de stat, col. Necșoiu face tot posibilul să-l coopteze pe Lăncrănjan în rețeaua IOEL, evident pentru a-l spolia de cristale și a justifica activitatea secției militare specializată printre altele în furtul de tehnologie din propria ei ogradă. Despre acest aspect, inclusiv despre biografia lui Necșoiu, vom vorbi într-un alt subcapitol. Presiunile exercitate asupra lui Lăncrănjan conduc la bănuiala că vin din partea unor medii de pe lângă SRI, dintre care se evidențiază Ion Morjan, adjunct-șef Secție Laseri din IFTAR, fiul generalului de securitate Morjan, cel care l-a condus la avion pe Pacepa și i-a dat verde în marea evadare spre Occident.

Până unde se întinde România Mare

Pe fir intră deputatul PRM (Partidul România Mare) Mircea Mușat, prieten bun cu regretatul scriitor Lăncrănjan, tatăl fizicianului de la IFTAR. Istoricul Mușat îi promite dlui. Lăncrănjan junior întreg sprijinul partidului. Are loc o discuție de culise în cabinetul lui C.V. Tudor. Fratele lui Vadim, col. ing. Marcu Tudor, pe vremea aceea specialist la ROMTEHNICA, actualmente consilier al Ministrului Apărării, insistă ca fizicianul Lăncrănjan să nu părăsească platforma Măgurele și, mai ales, să accepte să lucreze la Institutul de Optoelectronică sub îndrumarea colonelului Th. Necșoiu.
Până la urmă, în budoarele PRM-ului este elaborată, în regim de avarie, schema creării unui laborator independent aflat în subordinea IOEL-ului. În această perioadă tensionată, intră în scenă juristul dr. Pavel Suian, fratele șefului grupului senatorial PUNR (Partidul Unității Naționale Românești din acea vreme – n.m.), Valer Suian, în viața civilă tot doctor jurist. Așa se naște societatea LASER SYSTEM SRL, cu bani proveniți de al PRM și PUNR.

În subteranele puterii regimul KGB-istului Ilici Iliescu

La 25.11.1992, Ion Lăncrănjan predă ultima fază a contractului 20-90-41 și intră în concediu, după care, la 22.01.1993, predă în numele societății LASER SYSTEM o ofertă de tematici de cercetare la Ministerul Cercetării și Tehnologiei (MCT) având un puternic caracter concurențial la tot ce s-a creat până atunci în România în acest domeniu. Este vorba, printre altele, inclusiv de realizarea în condiții comerciale competitive a unor sisteme laser cu aplicații militare, adică oscilatoare Nd:Yang utilizabile pentru ceea ce se numește Target designator, adică iluminator de ținte. Acest dispozitiv este de maximă importanță pentru apărarea antiaeriană, putând asigura o precizie deosebită tirului. Iluminatorul de ținte este o componentă de bază pentru sisteme de apărare cu muniție inteligentă. Laboratoarele LASER SYSTEM pot efectua și lucrări de cercetare/realizare de laseri cu corp solid pentru telemetre laser cu aplicabilitate în artilerie, tancuri, aviație.
Oferta a fost preluată de dir. gen. Sandu Aurel, omul de legătură dintre sectoarele de producție specială și SRI, plus Comitetul Interministerial pentru Informații.
La 23 ianuarie 1993, Ion Lăncrănjan are o întrevedere de două ore cu consilierul prezidențial Iosif Boda, la Cotroceni, prilej cu care Departamentul de Analiză Politică este înștiințat pe larg asupra petelor albe din biografia așa-zis științifică a colonelului Necșoiu. Subiectul cristalelor fiind considerat de maximă importanță, Boda îi promite tot sprijinul puterii. La 28 ianuarie 1993, are loc vizita de lucru a președintelui Ion Iliescu pe platforma Măgurele. La 30 ianuarie 1993, Ion Lăncrănjan are o întrevedere de două ore și jumătate cu gen. lt. Florentin Popa, șeful Direcției Generale de Înzestrare (DGI), în biroul acestuia din UM 02550B. În ciuda tuturor promisiunilor, fizicianul Lăncrănjan este pasat conslierului prezidențial Marius Guran, la 29 ianuarie 1993.

Laserii noștri de dincolo de Prut

Surpriza se produce la 24 aprilie 1993 când Ion Lăncrănjan descoperă marile progrese ale Laboratorului de Cercetări de Optoelectronică al Universității Tehnice a Moldovei, condus de prof. dr. Alexei Sârbu. Pornind de la colaborarea cu acest laborator, în România au început să fie realizate prin societatea LASER SYSTEM instalații de terapie cu diode laser, la prețul de 300 – 400 $, în timp ce firma MITHOS le produce cu 1500 – 2500 $.
Răspunsul dat de Ministerul Cercetării și Tehnologiei este de o insolență năucitoare: România nu se arată interesată de absolut niciunul dintre cele șapte proiecte, motivând că ele sunt deja realizate.

Cum a fost îndepărtată Basarabia de România de către KGB-iștii din gașca lui Ilici Iliescu

După întâlnirea cu secretarul de stat I.M. Pașcu și memoriile înaintate generalilor Marin Pancea și Vasile Ionel, Ion Lăncrănjan are o întrevedere cu Nicolae Spiroiu, la 17 august 1993, în biroul generalului din sediul MApN, începând de la 12:40 și durând circa 75 minute. Conform celor declarate atunci de Spiroiu, urma ca gen. Florentin Popa să analizeze activitatea secției militare din IFA și să ia măsuri. Lucrurile staționează însă până în ziua de astăzi (era noiembrie 1993 – n.m.), de proiectele MCT-ului s-a ales praful, de o colaborare cu Moldova de peste Prut puterea (KGB-istului Iliescu – n.m.) nu se arată interesată, în timp ce cristalele domnului Lăncrănjan, ascunse la loc sigur, sunt vânate de cele șapte servicii de informații din România.

Informatii preluate din “Academia Cațavencu”.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani”

  1. Povestea laserului romanesc, o mare minciuna inventata de Securitate | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 1st, 2017 at 11:44

    […] Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani […]

  2. Cum a esuat flota romaneasca in oceanul coruptiei | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 9th, 2019 at 19:54

    […] Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani […]

  3. In loc sa construiasca sosele si spitale, Romania KGB-istului criminal Ilici Iliescu antrena teroristi palestinieni | A șaptea dimensiune says:

    mai 19th, 2019 at 8:16

    […] Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani […]

  4. Mafiotii PSD-isti au beneficiat de dreptul constitutional de a ramane comunisti si dupa 1989 | A șaptea dimensiune says:

    mai 19th, 2019 at 8:19

    […] Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani […]

  5. Cum dadea mafia PSD-ista cupoane la tot cartierul, de-au disparut intreprinderile de stat una cate una | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2019 at 20:23

    […] Cum isi batea joc regimul KGB-istului Iliescu de cercetătorii romani […]

Adauga un comentariu