Despre a doua scrisoare a disidentei Doina Cornea către Europa Liberă

marți, decembrie 31, 2019 6:51

De la stânga: Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Doina Cornea, Ion RaţiuVedeţi întâi amănunte despre prima scrisoare.

Raportul din 4 februarie 1984 al colonelului Alexandru Pereş este redactat ca urmare a faptului că la 29 ianuarie 1984 Doina Cornea “se adresează din nou cu o scrisoare denigratoare la Europa Liberă”.

Dar ce s-a întâmplat între timp? Potrivit raportului, “conducerea Universităţii a mutat-o (pe Doina Cornea, n.m.) de la Facultatea de Filologie la altă facultate, unde numărul studenţilor care studiază limba franceză este mai mic.

Deşi se ştia riguros controlată, şi aici a continuat aceiaşi (sic!) activitate de educare necorespunzătoare a studenţilor, denigrând în faţa lor realităţile social-politice din ţara noastră şi instigându-i să opună rezistenţă faţă de politica culturală a statului nostru.

Faţă de această situaţie, la 15.09.1983 conducerea Universităţii a hotărât desfacerea contractului de muncă în baza art. 130, aliniatul 1, litera “e” din Codul Muncii şi art. 11 din Statutul Personalului Didactic (ca necorespunzătoare funcţiei). (Cu alte cuvinte, dacă mâncai rahat roşu, pe vremea comuniştilor criminali rămâneai erai dat afară din serviciu, pe aceşti torţionari durându-i undeva că ai muncit din greu să ajungi asistent universitar; erai umilit, te aştepta foamea şi izolarea, într-o ţară devenită moşia secăturilor venite pe tancurile armatei roşii în România. – n.m.)

În urma contestaţiei adresate de sus-numita la Judecătoria Cluj Napoca, decizia a rămas definitivă. Menţionăm că înaintea luării acestei măsuri i s-a oferit un post corespunzător la Biblioteca Centrală Universitară, pe care l-a refuzat.”

Tonul raportului reflectă frustrarea ofiţerilor de Securitate, care la acea dată nu ştiau pe ce cale a fost scoasă din ţară scrisoarea. Descrierea Ariadnei Iuhas (fiica Doinei Cornea – n.m.) diferă de cea din raportul precedent. Acum ea “a trădat patria în 1976, când în calitate de studentă a fost trimisă oficial la cursurile de vară din Franţa, refuzând să se înapoieze în ţară. Este profesoară de franceză-engleză, dar nerealizată profesional”.

Cât despre Doina Cornea, ea este caracterizată drept “o fire bigotă, complexată, care încearcă să braveze pentru a se face remarcată. Nu are lucrări publicate. Nu se bucură de simpatie şi influenţă în rândul cadrelor didactice şi intelectualităţii. Cei care o cunosc personal nu o consideră normală psihic.”

Prin urmare, din vechiul spion nu a mai rămas nimic. Acum Securitatea încearcă sa acrediteze ideea că Doina Cornea “denigrează” regimul din pricina unor tulburări psihice.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu