Despre primii viruși informatici

luni, februarie 10, 2014 20:57
Posted in category IT

VirusLa ce se referă securitatea calculatoarelor? Sintagma „securitatea calculatoarelor” este vagă. Spune puţine lucruri, cum se întâmplă de obicei în cazul termenilor generali. Asta fiindcă securitatea calculatoarelor este un domeniu foarte diversificat.

Pe de o parte se află profesioniştii şi cercetătorii care încearcă cu mare grijă să găsească şi să repare problemele de securitate ale unei game largi de dispozitive. Pe de altă parte, există o comunitate de pasionaţi inventivi care sunt amatori, în sensul literar al termenului, adică nu sunt plătiţi sau sprijiniţi de nicio instituţie sau companie de renume, dar sunt extrem de pricepuţi şi capabili de a oferi informaţii folositoare pe cont propriu.

Securitatea calculatoarelor se leagă în general de aspecte precum securitatea reţelelor şi a Internetului. Cele mai multe ameninţări care îţi pot afecta calculatorul pot supravieţui doar datorită Internetului şi, în unele cazuri, acest lucru se află în strânsă legătură cu o fisură în securitatea unor componente hardware ale serverului. Totuşi, utilizatorul obişnuit nu are niciun fel de control asupra acestui fapt.

Aşadar, securitatea calculatoarelor – definită drept protejarea calculatorului pe care îl deţii – are un caracter de tip fortăreaţă. Este responsabilitatea ta să îţi protejezi fortăreaţa de tot ceea ce există dincolo de zidurile sale, în necunoscut. Acest caracter este explicat în termenii pe care îi folosesc companiile care vor să-ţi vândă software-ul lor de securitate. Cuvinte precum „firewall”, „blocker” şi „shield” sunt uşor de găsit în reclamele pentru astfel de software.

Se presupune că aceste cuvinte clarifică scopul securităţii PC, dar nu se întâmplă întotdeauna aşa. Informaţiile primite de la o companie care vinde software de securitate sunt probabil subiective, în favoarea produsului lor, ceea ce creează confuzie.

Acest ghid pune la dispoziţie o incursiune obiectivă, detaliată, dar uşor de înţeles în domeniul securităţii calculatoarelor. La sfârşit vei cunoaşte exact ce înseamnă acest termen şi, mult mai important, de ce ai nevoie pentru a-ţi păstra calculatorul în siguranţă.

O scurtă istorie a viruşilor de calculator

Viruşii informatici au reprezentat întotdeauna o mare ameninţare. Primii viruşi, răspândiţi în anii 1970 prin intermediul primelor reţele de calculatoare (precum ARPANET), erau în esenţă programe care uneori nu făceau altceva decât să afişeze un mesaj pe un terminal.

Viruşii nu au început să atragă atenţia privind pericolul pe care-l reprezentau pentru securitate până la mijlocul ori chiar sfârşitul anilor 1980. Această perioadă a cunoscut o serie de evenimente fără precedent în acest domeniu, precum apariţia virusului Brain, cunoscut drept primul virus compatibil cu IBM PC. Acest virus era capabil de a infecta sectorul de boot al calculatoarelor de tip MS-DOS, încetinindu-le sau făcându-le inutilizabile.

Odată ce prima aplicaţie malware a devenit cunoscută, numărul viruşilor a crescut rapid întrucât pasionaţi ai calculatoarelor au întrevăzut oportunitatea de a se angaja într-un fel de vandalism online şi de a-şi dovedi în faţa tovarăşilor cunoştinţele lor tehnice. Atenţia acordată viruşilor de către mass-media era un lucru comun la începutul anilor 90, iar prima panică majoră a survenit odată cu virusul Michelangelo. Precum sutele de viruşi care l-au urmat, Michelangelo a stârnit panica generală în mass-media şi milioane de oameni de pe întregul glob s-au temut că datele lor din calculatoare vor fi şterse. Această temere s-a dovedit a fi nelalocul ei, dar a pus aplicaţiile malware în lumina reflectoarelor care nici până astăzi nu a dispărut.

Proliferarea emailului la sfârşitul anilor 1990 a scris următorul capitol despre viruşi. Această formă standard de comunicare era, şi încă este, o metodă populară prin care un virus se poate răspândi. Emailurile sunt uşor de trimis, iar viruşii ataşaţi sunt simplu de mascat. Popularitatea emailurilor a coincis, de asemenea, cu o tendinţă ce s-a dovedit a fi şi mai importantă în evoluţia aplicaţiilor malware – dezvoltarea calculatoarelor personale. În timp ce reţelele întreprinderilor sunt de regulă susţinute de o echipă de oameni plătiţi pentru asigurarea securităţii, calculatoarele personale sunt utilizate de oameni obişnuiţi care nu au niciun fel de pregătire în domeniu.

Fără ascensiunea calculatoarelor personale, multe dintre ameninţările securităţii care au apărut în noul mileniu nu ar fi posibile. Viruşii de tip vierme (worm) ar avea mai puţine ţinte, troienii ar fi detectaţi mai rapid, iar noi pericole precum phishingul, o formă de infracţiuni virtuale, nu ar avea sens. Calculatoarele personale au oferit celor care vor să creeze software infectat cu viruşi un domeniu plin de ţinte uşoare.

Soluţia, desigur, este să te asiguri că nu te numeri printre ele.

Textul de mai sus reprezintă traducerea ghidului Hackerproof – Your Guide to PC Security, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Sursa: scientia.ro

Cititi si materialul Despre viruși, troieni, viermi și alte „creaturi” IT

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Despre primii viruși informatici”

 1. 5 programe pentru a controla un PC de la distanță | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 11th, 2015 at 18:38

  […] Despre primii viruși informatici […]

 2. Cum facem eficient ordine prin HDD | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 12:39

  […] Despre primii viruși informatici […]

 3. USBDeview, dacă vrei informații complete despre folosirea portului USB | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 13:15

  […] Despre primii viruși informatici […]

 4. Instrumente pentru controlul componentelor PC-ului | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 16:40

  […] Despre primii viruși informatici […]

 5. Povestile, pe scurt, a 10 hackeri faimosi | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 20th, 2019 at 14:59

  […] Despre primii viruși informatici […]

 6. Un soft pentru artistul din tine | A șaptea dimensiune says:

  iulie 15th, 2019 at 11:48

  […] Despre primii viruși informatici […]

Adauga un comentariu