Dictatura comunistă: “poliţia politică” în robă (II)

duminică, februarie 9, 2020 9:51

Nicolae CeausescuNumele mai multor procurori, civili şi militari, cu funcţii importante în Parchetul General şi chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, apar în dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu, de către autorităţile comuniste:

  • Alexandru Ţuculeanu şi Ilie Picioruş, procurori în Parchetul General până în 2004;
  • Samoilă Joarză, general-magistrat şi şef al Secţiei Parchetelor Militare, în anii 2000;
  • procurorii militari Mihai Popov şi Mircea Levanovici;
  • plus alte nume mai puţin cunoscute opiniei publice.

Tot în dosarul Gheorghe Ursu, alături reprezentanţii “poliţiei politice” în robă, mai apar securişti notorii şi miliţieni torţionari celebri, precum Iulian Vlad, Emil Macri, Vasile Gheorghe, Gheorghe Homoşteanu, Gianu Bucurescu, Tudor Stănică şi Mihail Creangă, plus informatorii-torţionari ai Miliţiei şi Securităţii, precum Marian Clită sau Gicuţă Radu.

Toţi aceştia sunt învinuiţi că ar fi avut o implicare mai mare sau mai mică în arestarea, anchetarea şi moartea prin tortură a disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

Mai mult, unii dintre cei pomeniţi, mai ales magistraţii, dar şi unii poliţişti şi ofiţeri de informaţii, au făcut tot ce au putut ca să tergiverseze şi chiar să blocheze ancheta privind asasinarea, în 17 noiembrie 1985, a disidentului Gheorghe Ursu.

La instalarea sa în funcţie (pe vremea când preşedintele României era criminalul KGB-ist Ion Ilici Iliescu – n.m.), procurorul general al României, Ilie Botoş, a declarat jurnaliştilor că va face curăţenie în Parchetul General în ce-i privesţe pe procurorii suspectaţi că ar fi colaborat, înainte de 1989, la acte de poliţie politică. Evident, ulterior a declarat că, în ce-i priveşte pe Ţuculeanu, Picioruş şi Joarză, “este o chestiune delicată, discutabilă”, dar că “n-au făcut poliţie politică, pentru că nu au fost membri ai aparatului Securităţii”.

Citeste si Dictatura comunistă: “poliţia politică” în robă (I).

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu