Dumitru Căruntu – postări pe Facebook (L)

duminică, mai 28, 2023 15:34
Posted in category Mass-media

Dumitru Căruntu – postări pe Facebook

Am citit o postare în care cineva propunea ca profesorii să fie plătiţi după performanţele elevilor. S-ar putea scrie sute, poate chiar mii de pagini pe această temă. Mai jos, doar câteva aspecte ale „problemei” numită: performanţa elevului.

Performanţele unui copil nu depind exclusiv de şcoală. Un copil cu capacităţi intelectuale limitate nu va reuşi niciodată să ajungă la un nivel mediu măcar. Şi-atunci ce facem: penalizăm profesorul, care şi aşa lucrează foarte greu cu astfel de copii, pentru dotarea intelectuală precară a copilului?!

Performanţele unui elev depind şi de ambientul din familie. Un copil ce provine dintr-o familie dezorganizată, care nu-i asigură condiţii minimale de studiu, nu va avea niciodată performanţe care să conducă la o salarizare decentă a profesorilor care predau la clasa unde este acest elev. Şi aşa aceşti copii sunt dificil de stăpânit, uneori, mai penalizăm şi profesorul pentru vina părinţilor şi/sau a societăţii?!

Chiar crede cel care vine cu astfel de propuneri c-ar accepta cineva să predea la o clasă formată proponderent din elevi problematici pentru un salariu de mizerie?! Şi-aşa este extrem de dificil să convingi – la liceu, mai ales – să înveţe elevii aflaţi în situaţiile amintite anterior, darămite să mai tai şi din salariul profesorului care predă la o astfel de clasă.

Şi de ce s-ar aplica criteriul performanţei doar profesorilor? De ce nu şi politicienilor, personaje de a căror activitate depinde viaţă unei ţări întregi, nu numai a unui grup de elevi ca în cazul profesorilor? Ce performanţe au avut politicienii din România, mai ales cei care s-au aflat la putere, din moment de au emigrat peste 5.000.000 de români?! Sau la ăştia nu se pune pobleme performanţei.

„Să-i tăiem salariul unui amărât de profesor”, spun unii, pentru că un elev s-a născut retardat şi nu poate învăţa sau pentru că părinţii sunt nişte rataţi, care nu dau doi bani pe şcoală, şi nu-şi pun odrasla să înveţe.

Da’ şi profesorii sunt vinovaţi. Cine naiba i-a pus să înveţe multă carte într-un stat ratat ca România?! Într-o ţară de manelişti, de mici Dragnea şi Dăncilă, a învăţa carte prea multă este deja o crimă la adresa ignoranţei majorităţii populaţiei şi o astfel de „crimă” trebuie pedepsită.

În final, o recomandare pentru autorul propunerii. Să meargă dumnealui prin cartierul Ferentari sau prin alte ferentari-uri ale Republicii România şi să facă performanţă cu cei de acolo, la şcoală, pentru un salariu cât mai mare. După un an şcolar petrecut în astfel de locuri, mai vedem dacă mai are astfel de idei.

Mişcările extremiste (comunismul, nazismul, AUR) au fost/sunt susţinute de sărăntoci, de necăjiţi, de ăştia cu viaţa ratată.

Să te compari cu alţii e cea mai mare risipă a timpului tău preţios.

Nu poţi face pe toată lumea fericită, şi dacă încerci, o să te pierzi pe tine.

Obişnuişte-te cu ideea că oamenii nu te plac. Majoritatea nu se plac nici măcar pe ei.

Dacă vrei să ai succes, asumă-ţi responsabilitatea 100% pentru greşelile tale şi nu mai da vina pe alţii.

De pe Facebook (o prezentare scurtă a unui tip ce a vut succes în viaţă).

Ai de făcut o alegere. Alegerea ta este:

fie te alături grupului de aici, plin de neica nimeni şi nimic, şi să sărbătoreşti „nimic” cu ei în fiecare weekend. Să fii un laş şi să suspini, să te plângi de faptul că toţi ţi-au pus piedici, societatea te-a stricat, locul tău de muncă te-a stricat, educaţia te-a stricat, rasa te-a stricat, guvernul te-a stricat. O să mergi acolo şi vei fi al naibii de prost.

Sau poţi veni în partea opusă şi o să înţelegi că singurul lucru nobil al victimizării este să o depăşeşti. Toţi ne aflăm aici cu un motiv. Şi acela nu este de a merge în partea opusă (prima variantă – n.m.) şi a ne cânta unii altora în strună despre cum ar trebui să fie şi ce nu e corect.

Lumea nu va fi niciodată corectă. Cineva va avea întotdeauna o cale mai uşoară decât tine. Altcineva va avea întotdeauna o cale mai dificilă decât tine.

Cum să fie apreciaţi profesorii într-o ţară unde o imbecilă ca Viorica Dăncilă, semianalfabetă, ajunge premierul României.

PSD + PNL = Uniunea Sovietico-Liberală nu renunţă la pensiile speciale, în favoarea educaţiei. Pentru ei, contează doar ciolanul.

Vladimir Tismăneanu: „Singurul lucru pe care l-a învăţat Iohannis în aceşti ani este cum să utlizeze banii statului în scopuri turistice.”

În primul an de mandat (2015), Iohannis a triplat cheltuielile anuale ale Cotroceniului, faţă de perioada Băsescu.

În epoca informatizării, România l-a avut premier pe Tudose, cel care se lăuda că nu are card bancar, precum triburile africane.

În 2024, dacă nu ieşim la vot să votăm masiv USR, REPER sau chiar Forţa Dreptei, ne ia dracu’ pe toţi: Belarus scrie pe noi.

În democraţie, poporul îşi exercită puterea prin vot. Punct. Restul sunt poveşti şi abureli pentru fraieri/naivi.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu