După 51 de ani, o sondă spaţială americană, a unei firme private, ajunge cu succes pe Lună

sâmbătă, februarie 24, 2024 8:34

Sonda spaţială Odysseus

Ultima aselenizare americană reuşită se întâmpla în urmă cu 51 de ani, atunci când pe Lună ajungea Apollo 17. Ei bine, în 22 februarie 2924, sonda spaţială Odysseus, produsă de firma americană privată Intuitive Machines, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, pentru a cerceta eventualele surse de apă aflate pe satelitul natural al Terrei.

De la Cape Canaveral (Florida) şi până la locul de aselenizare, modulul spaţial a făcut un drum de 384.400 kilometri, pentru a transporta 6 instrumente ştiinţifice, ce vor fi folosite pentru studierea suprafeţei lunare şi măsurarea undelor radio.

Intuitive Machines, compania din Houston (SUA), speră să trimită, în martie 2024, o altă navetă spaţială, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană pe Lună.

Dacă totul funcţionează bine, NASA intenţionează să trimită pe Lună o misiune cu echipaj uman, la finalul anului 2026.

Poreclit „Odie” sau IM-1, sonda spaţială Odysseus a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9, fabricată de SpaceX, compania lui Elon Musk.

Înainte de IM-1, ultima aselenizare a NASA s-a produs în 1972, atunci când Apollo 17 trimitea pe Lună o misiune cu echipaj uman, formată din astronauţii Gene Cernan şi Harrison Schmitt.

Doar 5 ţări au reuşit să trimită sonde spaţiale pe Lună: Japonia şi India, recent, China, SUA şi Uniunea Sovietică (Rusia), în trecut.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu