Mega-racheta Space Launch System (SLS) a NASA a devenit cea mai puternică rachetă lansată vreodată cu succes, devansând emblematicul Saturn V

sâmbătă, februarie 4, 2023 16:41

Mega-racheta Space Launch System (SLS)Zborul de debut al Mega-rachetei Space Launch System (SLS), pe 16 noiembrie 2022, a dat startul misiunii Artemis 1 a NASA, de 25 de zile, care a trimis o capsulă Orion fără echipaj pe orbita lunară și înapoi. De asemenea, a făcut din SLS cea mai puternică rachetă lansată vreodată cu succes, un titlu pe care l-a smuls de la emblematicul Saturn V al NASA.

O evaluare inițială a performanței Artemis 1 a SLS, pe care NASA a lansat-o pe 30 noiembrie, a dat rachetei note mari, constatând că a funcționat conform așteptărilor în toate zonele. Membrii misiunii au avut acum mai mult timp pentru a analiza cifrele, iar recenziile continuă să fie pozitive, sugerând că nu vor fi necesare schimbări majore înainte de prima lansare SLS cu echipaj.

„În baza evaluării efectuate la scurt timp după lansare, datele preliminare post-zbor indică faptul că toate sistemele SLS au funcționat excepțional și că rezulatele permit un zbor cu echipaj pe Artemis 2”, au scris oficialii NASA într-o actualizare pe 27 ianuarie 2022. „Echipa de analiză după zbor va continua să revizuiască datele și să efectueze rapoarte finale”.

Artemis 2 va trimite astronauții NASA într-o misiune de aproximativ 10 zile în jurul Lunii în 2024, dacă totul decurge conform planului.

Membrii echipei SLS au analizat o mulțime de date pentru a ajunge la cele mai recente concluzii ale lor, care, după cum arată declarația de mai sus, nu sunt ultimele cu privire la performanța și perspectivele rachetei.

De exemplu, camerele de pe sol, de pe rachetă și din aer au colectat aproximativ 31 de terabytes de date de imagini despre decolare, au spus oficialii NASA – de peste 1,5 ori mai multe decât informațiile reprezentate de materialul tipărit din Biblioteca Congresului SUA.

„Numeroasele vizualizări ale rachetei Artemis 1, inclusiv separarea rachetei solide și separarea etapei de propulsie criogenică intermediară (ICPS), au furnizat imagini care ne-au ajutat să evaluăm modul în care SLS a funcționat de la decolare până la evenimentele de ascensiune și separare”, a spus Beth St. Peter. , responsabilul SLS, în actualizarea din 27 ianuarie 2022.

Toate aceste componente hardware ale mega-rachetei au funcționat extrem de bine pe 16 noiembrie 2022, au declarat oficialii NASA în cea mai recentă actualizare.

Artemis 1 va fi doar începutul pentru SLS și Orion, dacă totul decurge conform planului. NASA se bazează pe hardware-ul deja verificat pentru a ajuta la stabilirea unei prezențe umane permanente pe și în jurul Lunii până la sfârșitul anilor 2020, un obiectiv cheie al programului Artemis.

Artemis se va baza și pe alte elemente. De exemplu, vehiculul uriaș Starship al SpaceX va fi primul vehicul lunar cu echipaj al programului, iar arhitectura Artemis include și o mică stație spațială care orbitează Luna, numită Gateway.

Dacă totul merge bine cu Artemis 2, Artemis 3 va trimite astronauți în apropierea polului sud lunar în 2025.

Sursa informaţiilor: space.com.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu