Eroul basarabean Ioan Pelivan, ctitor al Marii Uniri din 1918, ucis de comunişti

sâmbătă, noiembrie 21, 2015 21:22

Ioan Pelivan25 ianuarie 1954: în inchisoarea Sighet, un batrân de 78 de ani, Ioan Pelivan, ctitor al Marii Uniri din 1918, murea măcinat de boli, bătăi și inaniție. Așa i-au răsplătit comuniștii pe toți cei care au făcut ceva memorabil pentru România.

Ioan Pelivan s-a nascut la 1 aprilie 1876 în satul Răzeni, pe atunci județul Lăpușna, azi raionul Ialoveni. Este considerat “Părintele Naționalismului din Basarabia”. Despre Ioan Pelivan, un erou al neamului românesc, găsiți mai multe informatii aici. Iată, mai jos, cateva fragmente.

Cum era umilit eroul românilor Ioan Pelivan în temnițele comuniste

Din cauza frigului şi a umezelii din închisoare Ioan Pelivan avea dureri reumatice feroce. Temnicerii‑bestii îl jigneau, îl scuipau, îi trăgeau palme, ceea ce îi provoca o suferinţă morală mai mare decât cea fizică. Din cauza alimentaţiei proaste suferea de subnutriţie. S‑a stins încetişor (la 25 ianuarie 1954).

Cum a fost arestat Eroul basarabean Ioan Pelivan

Fiica adoptivă a lui Ioan Pelivan, născută în 1919, îşi aminteşte: „la ora 3. 00, au venit de la securitate să‑l caute pe Ioan Pelivan. Casa în care locuiau era veche, avea uşa de sticlă şi cu gratii. Băteau în geam aşa de tare că uşa bubuia de lovituri. Ne‑am uitat prin geamul uşii şi am văzut trei civili cu pistoale.
Tăticul era treaz. Mi‑a dat două dosare să le ascund. Le‑am ticsit după caloriferul de lângă geam. După aceea m‑am dus să deschid uşa. „Vizitatorii” nocturni au intrat. Au spus că au ordin de percheziţionare. Când securiştii se aflau încă în casă, lui Ioan Pelivan i s‑a făcut rău, fiind nevoit să se aşeze într‑un fotoliu. Împlinise deja vârsta de 74 de ani. Eu m‑am apropiat de el. A cerut un ceai. M‑am dus să fac ceai.
Un securist a urmat după mine ca să vadă ce pun în cană. I‑am dat ceaiul. Părea foarte tulburat. Era deja în etate, avea vârsta de 74 de ani şi era cam bolnav. Securiştii au spus familiei că trebuie să meargă să dea o declaraţie, după care acţiune va reveni”. De atunci, însă, nimeni din familie nu l‑a mai văzut şi foarte puţini au ştiut unde cu adevărat s‑a aflat marele patriot, care a fost soarta lui de după arest.

Familia lui Ioan Pelivan aruncata in strada de comunisti

După o lună de la arestare, la fostul domiciliu a lui Ioan Pelivan din str. I.L. Caragiale nr. 7 din Bucureşti, au venit câţiva securişti cu un camion şi au întrebat‑o pe cea care au găsit‑o în casă:
„Sunteţi Maria Pelivan”?, de parcă aceştia nu ştiau unde au venit şi pe cine au în faţă. La primirea răspunsului afirmativ, oaspeţii nepoftiţi i‑au declarat: „Aveţi dispoziţia să vă mutaţi de aici. Aveţi voie să luaţi patul şi lucrurile de îmbrăcat. Atât. Vă mutăm în altă parte.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Eroul basarabean Ioan Pelivan, ctitor al Marii Uniri din 1918, ucis de comunişti”

  1. Rahatul James Pettit, ambasadorul SUA (?) la Chisinau, are pareri staliniste despre Basarabia, pamant romanesc | A șaptea dimensiune says:

    august 29th, 2016 at 14:39

    […] Eroul basarabean Ioan Pelivan, ctitor al Marii Uniri din 1918, ucis de comunisti […]

Adauga un comentariu