Galaxiile spirale au început să se formeze mai devreme decât se credea până acum
duminică, septembrie 5, 2021 9:15
Recent, oamenii de știință au vizualizat mai bine o parte îndepărtată a universului nostru și au aflat că galaxiile spirale au început să se formeze cu un miliard de ani mai devreme decât se credea până acum. Deși imaginea este neclară, aceasta a condus la ipoteze noi.
Fotografia a fost făcută de o echipă de astronomi japonezi care foloseau matricea Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) care se află în Chile. Lumina din această fotografie arată o galaxie veche de 12,4 miliarde de ani, ceea ce sugerează că trebuie să se fi format aproximativ 1,4 miliarde de ani după Big Bang. Cercetătorii au remarcat în studiul lor că Array a detectat și emisiile de ioni de carbon din galaxie.
Oamenii de știință cred că universul timpuriu era plin de protogalaxii mai mici, care nu aveau o structură identificabilă. Convingerile actuale – cel puțin cele deținute înainte de a vedea noile date – susțin că aceste protogalaxii erau doar ciorchini de materie care se ciocneau între ei și, uneori, chiar se contopeau între ei.
Încă nu se ştie sifur cum s-au format brațele spirale și centrele bombate din anumite galaxii. Una dintre teoriile principale sugerează că brațele au ajuns să se detașeze de masa centrală principală prin interacțiuni cu alte galaxii din apropiere. O altă teorie susține că brațele sunt fabricate din materie extrasă din alte galaxii din apropiere. Oricare dintre teorii pare plauzibilă și, sperăm, aceste noi date, pe măsură ce continuă să fie studiate, pot face mai multă lumină în privinţa formării Universului.
„Când și cum s-au format galaxiile este un mister peren explorat în astronomie”, a declarat Satoru Iguchi, coautor al studiului și astronom la Observatorul Astronomic Național din Japonia. „Am descoperit o morfologie spirală în galaxia BRI1335-0417 … și, pentru prima dată, am demonstrat că există cea mai îndepărtată galaxie spirală, formată cu mult înainte de apariţia stelelor cosmice.”
Federico Lelli, astronom la Observatorul astrofizic Arcetri din Italia, a declarat: „Acest studiu se încadrează în concordanță cu descoperirile recente ale galaxiilor surprinzător de„ mature ”din Universul primordial. Observațiile anterioare cu telescopul ALMA au arătat că discurile de gaz rotative și bombele stelare masive au apărut la “doar” 1 miliard de ani după Big Bang. Această descoperire oferă dovezi pentru încă un semn al ‘maturității’: brațele spirale. ”
Lelli a condus un studiu similar la începutul acestui an, analizând o galaxie numită ALESS 073.1. Această galaxie, ca și cea studiată de echipa japoneză, s-a format și ea la scurt timp după Big Bang. Echipa sa a descoperit, de asemenea, o bombă centrală și un disc rotativ de gaz care o înconjoară. Cu telescoape mai noi precum ALMA, va fi mai ușor pentru astronomi să obțină informații mai exacte despre galaxiile timpurii.
Citeşte şi articolele:
- Astronomii au descoperit recent cele mai mari structuri stelare din Univers
- O altă premieră pe Marte: NASA a reuşit să extragă oxigen pur şi respirabil din atmosfera marţiană
- Roverul Perseverance, al NASA, a ajuns cu bine pe planeta Marte
- Modul în care noul elicopter minuscul al NASA va face istorie pe Marte
- Premieră 2024: NASA intenţionează să trimită trei misiuni cu tehnică spaţială pe partea întunecată a Lunii