Astronomii au descoperit recent cele mai mari structuri stelare din Univers

vineri, iunie 18, 2021 6:35

Filamente cosmiceS-ar putea ca în ţara pupătorilor de moaşte, a “dacilor liberi”, numită România, descoperirile ştiinţifice să nu conteze nici cât scuipatul unui ţigan manelist analfabet, dar merită amintită o recentă descoperire ştiinţifică a astronomilor, conform căreia există în Univers grupări (grile) de galaxii ce se întind pe milioane de ani lumină (anul-lumină este unitate de măsură pentru distanţe, mai exact însemnând distanţa parcursă de lumină într-un an; mi-a rămas în memorie Corina Chiriac, vedeta comuniştilor paraşutaţi de Stalin, cel mai mare criminal din toate timpurile, în România, cea care într-o emisiune TV, de Revelion, ura telespectatorilor să trăiască “o mie de ani-lumină”, neştiind săraca analfabetă-funcţional că “anul-lumină” este unitate de măsură pentru distanţe, nu pentru timp).

Toate aceste noi descoperiri se află într-un studiu publicat de către un grup de cercetători de la Institutul Leibniz, secţia Astrofizică, din Potsdam, Germania. Conform acestui nou studiu, în Univers există structuri atât de vaste încât, prin comparaţie, galaxii întregi sunt doar firicele de praf.

Cercetările anterioare au sugerat că, după ce universul s-a născut în Big Bang în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani, o mare parte din gazul care alcătuiește cea mai mare parte a materiei cunoscute a cosmosului s-a prăbușit pentru a forma foi colosale. Aceste foi au fost apoi despărțite pentru a forma filamentele unei vaste pânze cosmice.

Folosind datele din descoperirile recente, oamenii de știință au examinat peste 17.000 de filamente, analizând viteza la care galaxiile care alcătuiesc aceste tuburi uriașe s-au deplasat în fiecare tendril. Cercetătorii au descoperit că acestea se rotesc în jurul axei centrale a fiecărui filament. Cea mai rapidă rotire a acestor structuri stelare este de 360.000 km/h.

O posibilă explicație pentru această rotație este că, pe măsură ce câmpurile gravitaționale puternice ale acestor filamente au atras gaz, praf și alte materiale în interiorul lor, forțele de forfecare rezultate ar fi putut roti această concentraţie uriaşă de stele. Oamenii de știință încearcă acum să înțeleagă originea spinului filamentului prin simulări pe computer a modului în care se comportă materia în aceste aglomerări uriaşe din Univers.

Cercetătorii și-au detaliat descoperirile online, pe 14 iunie 2021, în revista Nature Astronomy.

Sursa informaţiilor: space.com.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu