Herta Müller: „PeSeDiștii sunt niște staliniști”

marți, ianuarie 8, 2013 21:20

PSD, ciuma rosieHerta Muller, scriitoarea originară din România, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu publicației britanice The Guardian, în care critică dur Partidul Social Democrat.

”Partidul comunist s-a reinventat și are un nou nume. Social-democrații sunt acum la putere. Sunt niște staliniști care ne duc țara înapoi în trecut”, susține Muller, adăugând că Uniunea Europeană poartă o parte din vină pentru că nu a luat măsurile necesare eradicării totale a comunismului din fostele țări aflate sub influență sovietică.

Ceaușescu era nebun și a înnebunit jumătate de Românie. Sunt nervoasă din cauza lui”, a mai spus Muller, care trăiește în Germania.

Scriitoarea susține că Securitatea – o temă majoră a cărților sale – este încă activă. ”40% dintre angajații din vremea comunistă au fost preluați de SRI. Restul sunt milionari care au făcut banii din privatizări”, susține Muller.

Scriitoarea a povestit că a fost spionată, în timpul regimului comunist, chiar de cea mai buna prietenă a ei. ”Știu că nu toată lumea m-a trădat. Am învățat multe despre perspective din ce am trăit. Am fost sub amenințarea morții, iar în acele momente ai nevoie de prieteni. Astfel, există riscul ca ei să te spioneze”, a mai spus Muller.

Herta Muller a relatat că a fost îngrozită de ce a găsit în dosarul său întocmit de Securitate, cu toate că multe părți erau editate.

„Erau transcrieri ale conversațiilor mele telefonice, aveam microfoane în podea. Nu aveau sens multe discuții. Nu știu de ce ar fi păstrat așa ceva”, a mărturisit Muller.

Câștigătoarea premiului Nobel a mai povestit că a plâns în ziua în care a fost executat Nicolae Ceaușescu. ”Am plâns toată ziua. În mare parte, eram ușurată, însă nu poți să vezi pe cineva cum este împușcat. Chiar dacă mi-am dorit 20 de ani acest lucru, nu îmi doream să văd scena”, a spus Muller.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Herta Müller: „PeSeDiștii sunt niște staliniști””

 1. Deutsche Welle: Guvern de penali, de sfertodocți și de incompetenți | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 18:40

  […] Herta Müller: PeSeDiștii sunt niște staliniști […]

 2. Parlamentul majoritar USL, cel mai penal din istorie | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 18:45

  […] Herta Müller: PeSeDiștii sunt niște staliniști […]

 3. OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 19:18

  […] Herta Müller: PeSeDiștii sunt niște staliniști […]

 4. Acțiunile USL-iștilor condamnate ferm de MCV-ul european | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 19:27

  […] Herta Müller: PeSeDiștii sunt niște staliniști […]

 5. Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 15:31

  […] Herta Müller: PeSeDiștii sunt niște staliniști […]

 6. V.C. Tudor, infractorul pupincurist dus cu cercul | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 15:52

  […] Herta Müller: „PeSeDiștii sunt niște staliniști” […]

Adauga un comentariu