Partidul-mamut și riscul dictaturii

miercuri, decembrie 19, 2012 10:53

PSD, ciuma rosieRevenirea la timpuri de trista amintire se petrece vertiginos. Renasc metodele staliniste. Libertatea presei este, pentru uselisti, libertatea de a-i ridica in slavi pe Viorel Ponta si pe Crin Antonescu, eventual pe Felix Voiculescu, dar mai ales de a-l ataca pe Traian Basescu, zi de zi, ceas de ceas, secunda de secunda. La fel cum presa comunista ii demoniza pe liderii partidelor istorice in anii 1944-1947. Vizibil si invizibil, direct si indirect, renasc tehnicile de suprimare a libertatii de expresie. Sincer, nu cred ca lucrurile se vor calma curand.

Institutia se numea Directia Generala a Presei si Tipariturilor si se ocupa cu cenzura. Era unul din pilonii sistemului totalitar din Romania. A fost condusa vreme de decenii de sumbrul stalinist Iosif Ardeleanu, nu degeaba poreclit Iosif Vissarionovici. A fost unul dintre cei mai incuiati propagandisti dintr-un partid dominat de personaje marginite si inchistate. Noua cenzura se manifesta acum tot mai impertinent.

Nimic nu detesta mai mult comunistii si fascistii decat gandirea libera. Urmasii lor de azi grupati in USL actioneaza exact in aceasta directie atunci cand impiedica difuzarea “Evenimentului Zilei” in marile orase. Le displace linia acestui ziar. Intelectualii uselisti il numesc “trompeta Cotroceniului”, fara sa-si dea seama ca de fapt sunt ei insisi goarnele neo-autoritarismului cleptocratico-securist, tovarasii de drum ai unei dictaturi in statu nascendi. Maine poate veni randul “Adevarului”, al “Romaniei Libere” si al revistei “22″.

Libertatea este o vorba fara sens daca nu este libertatea de a spune adevarul. Intr-un articol, in mai multe texte, intr-un volum. De pilda, dreptul de a proba ca Victor Ponta nu este un om de stat respectabil, ci un plagiator demascat fara putinta de tagada, un aventurier politic si un mitoman incorigibil. Ori ca USL reprezinta o constructie oportunista nascuta din ambitii hipertrofiate si fobii maniacale.

Nu idealizez ARD, se poate vorbi, fireste, despre erorile acestei aliante. Au fost destule si trebuie analizate. Dar nu ARD este azi la guvernare in Romania, ci USL. Nu ARD, ci USL pare sa fie tot mai indatorata mostenirilor regimului Gheorghiu-Dej-Pauker-Groza. Nu ARD, ci USL a organizat lovitura de stat esuata din 3-6 iulie 2012. Regimul Ponta-Antonescu isi viseaza o tara fara opozitie, sau cu o pseudo-opozitie, de fapt o noua dictatura condusa de un partid-mamut cu o identitate ideologica deliberat imprecisa. Nu o vor avea. (Vladimir Tismăneanu)
Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Partidul-mamut și riscul dictaturii”

 1. Deutsche Welle: Guvern de penali, de sfertodocți și de incompetenți | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 18:42

  […] Partidul-mamut și riscul dictaturii […]

 2. Care-i recompensa pentru c-ai fost o cizmă de prim-ministru | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 2nd, 2016 at 19:55

  […] Partidul-mamut și riscul dictaturii […]

 3. Herta Müller: „PeSeDiștii sunt niște staliniști” | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 15:23

  […] Partidul-mamut și riscul dictaturii […]

 4. Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 15:33

  […] Partidul-mamut și riscul dictaturii […]

Adauga un comentariu