OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni

duminică, ianuarie 27, 2013 22:49

USLOSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a fost creată în 1973 sub numele de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE). Negocierile privind crearea unei grupări de securitate 3303-1europene datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obținerea unor progrese substanțiale până în noiembrie 1972 la Helsinki. Recomandările rezultate în urma negocierilor, “Carta Albastră“, au conferit fundația practică pentru crearea unei conferințe în trei faze, procesul Helsinki. CSCE s-a deschis în Helsinki pe 3 iulie 1973 cu participarea reprezentanților din 35 de țări. Prăbușirea Cortinei de Fier a necesitat schimbare rolului CSCE. Carta de la Paris pentru Noua Europă, semnată pe 21 noiembrie 1990 a marcat începutul schimbării. La 1 ianuarie 1995, numele organizației a fost schimbat în OSCE.

Astazi OSCE se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formata din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice “de la Vancouver la Vladivostok“. (Sursa)

OSCE critică sistemul electoral românesc şi măsurile luate de Guvernul Ponta

Ambasadorul Andreas Nothelle, reprezentantul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la alegerile parlamentare din România, a acordat un interviu ziarului „România liberă”, în care a criticat sistemul electoral românesc în ceea ce priveşte distribuţia locurilor, Guvernul – pentru o serie de ordonanţe de urgenţă controversate, şi a remarcat partizanatul presei româneşti.

Andreas Nothelle a explicat pentru România Liberă care sunt punctele slabe ale sistemului electoral, aşa cum a amintit OSCE în raportul dat, luni, publicităţii: „Sistemul electoral actual creează contradicţii, de exemplu, sunt alocate locuri pentru candidaţii de pe locul al doilea de la partidele mai mari, în timp ce candidaţii partidelor mici care s-au situat primii în preferinţele alegătorilor s-ar putea să nu primească locuri în Parlament şi, de asemenea, complexitatea sistemului de distribuire a locurilor este greu de înţeles pentru alegători, care nu mai înţeleg care sunt efectele voturilor lor”.

De asemenea, remarcă Excelenţa Sa, guvernul a promulgat numeroase ordonanţe de urgenţă în ultimele luni, inclusiv pentru chestiuni care nu prezentau un caracter imediat şi care ar fi putut avea consecinţe asupra alegerilor. Un număr de interlocutori şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de Guvernul Ponta cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegeri. Printre alte măsuri, ordonanţa limitează abilitatea Consiliului Naţional al Audiovizualului de a superviza presa, care are rolul să pedepsească încălcările legii într-un mod potrivit. Înainte de organizarea referendumului, criticile s-au referit la o serie de decizii controversate adoptate într-o perioadă scurtă de timp, inclusiv prin folosirea OUG-urilor. Premierul a înlocuit Avocatul Poporului, care are autoritatea să semnaleze chestiuni în faţa Curţii Constituţionale. Ulterior, CCR a constatat că mai multe ordonanţe erau neconstituţionale.

În ceea ce priveşte neregulile sesizate de observatorii OSCE, ambasadorul aminteşte de un singur incident major, petrecut la Arad, unde soţul fostului ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, a fost bătut de un presupus reprezentant al USL şi a fost internat în spital. „Deşi observatorii au primit câteva acuzaţii de nereguli, potrivit celor mai mulţi observatori, au fost mai puţine incindente decât în trecut. S-au înregistrat o serie de discursuri discriminatorii împotriva minorităţilor naţionale, iar singurul incident cu suficientă substanţă a fost remarcat de observatori la Arad, unde familia unui candidat a fost atacată de echipa contracandiatului (este vorba despre soţul fostului ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, care a fost bătut de un presupus membru USL şi a ajuns la spital).

O altă critică a reprezentantului OSCE este că instituţiile de presă sunt partizane şi că mai mulţi politicieni sunt apropiaţi de anumite mass-media. „Deşi în România există pluralitatea presei, peisajul media este la fel de polarizat precum cel politic, cu o tendinţă spre confruntarea şi partizanatul în relatările despre campania electorală. De asemenea, mai mulţi lideri politici sunt apropiaţi de anumite instituţii media”, a arătat Andreas Nothelle.

Raport OSCE: Mass media romaneasca, un instrument la dispozitia partidelor politice

Un raport OSCE asupra alegerilor parlamentare din Romania, din decembrie, arata ca mass media a devenit un instrument la dispozitia partidelor politice.

„Mass media romaneasca prefera sa fie un instrument la dispozitia partidelor politice, in loc sa joace un rol analitic si critic in fata oficialilor.

Din cauza situatiei financiare din ultimii ani, mass media este vulnerabila in fata intereselor politice. Nivelul increderii romanilor in mass media a scazut, in ultimul timp”, se afirma in raportul publicat in aceasta saptamana.

Reprezentantii OSCE dau drept exemplu grupul media Intact, care „controleaza cele mai populare canale TV, inclusiv Antena 3, al carui proprietar este Dan Voiculescu, fondator al Partidului Conservator, parte a coalitiei USL.

In finalul raportului, printre recomandarile OSCE se numara si amendarea Legii electorale, astfel incat sa fie stipulate noile proceduri folosite in timpul alegerilor, dezvaluirea surselor de finantare electorala, astfel incat rapoartele financiare sa fie disponibile inaintea zilei alegerilor, iar membrii Consiliului National al Audiovizualului sa fie numiti fara interferente politice. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni”

  1. Acțiunile USL-iștilor condamnate ferm de MCV-ul european | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 20th, 2015 at 19:24

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

  2. Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 20th, 2015 at 19:39

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

  3. Deutsche Welle: România USL-istă, o pată de rușine pe harta Europei | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 20th, 2015 at 20:51

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

  4. Mincinoșii din USL făcuți de rahat în Occident | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 21st, 2015 at 9:21

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

  5. Cum ești linșat mediatic în România | A șaptea dimensiune says:

    iulie 9th, 2016 at 15:20

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

  6. Cât de liberă economic este România | A șaptea dimensiune says:

    iulie 10th, 2016 at 8:16

    […] OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni […]

Adauga un comentariu