Meta (Facebook) a anunțat lansarea propriului său chatbot, MetaAI

duminică, octombrie 8, 2023 13:26
Posted in category IT

MetaAI

Marile nume din domeniul IT-ului, OpenAI, Google, Microsoft, Amazon, duc o luptă acerbă între ele pentru supremaţia în domeniul AI-ului (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Din această competiţie nu putea lipsi Meta (Facebook).

Deşi până acum gigantul reţelelor sociale a stat oarecum în afara competiţiei, se pare că Meta (Facebook) s-a hotărât să rivalizeze cu ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google prin propriul său chatbot, MetaAI.

În timp ce OpenAI, Anthropic și Google reprezintă interfața publică de astăzi a tehnologiei AI, Meta a făcut progrese comparabile în peisajul AI, dar cu mai puțină publicitate. Majoritatea platformelor Meta, inclusiv Facebook și Instagram, se bazează în mare măsură pe AI pentru a funcționa fără probleme.

Mai mult, o mare parte a tehnologiei AI a companiei Meta a fost păstrată în culise, alimentând diversele sale aplicații fără a fi disponibile sub formă de instrumente destinate publicului, cum ar fi chatbot-urile AI. Încercările anterioare de a construi instrumente AI destinate publicului larg s-au încheiat în mare parte cu eșecuri. Cu toate acestea, Meta a anunțat că lansează un chatbot AI numit în mod adecvat MetaAI.

Ce este MetaAI?

MetaAI este un asistent personal bazat pe inteligență artificială, creat pentru a îndeplini sarcini precum furnizarea de răspunsuri la întrebări și generarea de imagini bazate pe instrucțiuni în limbaj natural. Dacă ați folosit ChatGPT, ideea din spatele MetaAI este aceeași, dar cu câteva nuanţe aparte.

MetaAI este alimentat de o versiune fină a modelului de limbaj mare Llama-2 de la Meta. Llama-2 este un model de limbaj open-source relativ puternic, implementat în prezent pe mai multe platforme AI, cum ar fi Poe.com de la Quora.

MetaAI va fi disponibil într-o interfață convențională de chatbot, asemănătoare cu cea de la ChatGPT, dar va fi integrat și în aplicațiile de mesagerie Meta: Messenger, Instagram și WhatsApp. Pe unele dintre platformele Meta în care va fi integrat, instrumentul AI va fi implementat sub formă de chatbot personalizat sau de nișă, antrenat pentru a avea conversații mai bune pe anumite subiecte.

Într-o demonstrație la evenimentul său Meta Connect 2023, Meta a prezentat un chatbot de nișă MetaAI numit Max, care acționează ca bucătar virtual și ghid culinar. Un alt chatbot numit Lily acționează ca editor și partener de scriere. Există, de asemenea, un chatbot pe nume Lorena, care va fi ghidul tău de călătorie și Luiz, un expert în MMA cu care poți interacționa.

Dar asta nu este tot. MetaAI va servi, de asemenea, ca punct de acces la celelalte tehnologii AI ale Meta, cum ar fi modelul său de generare de imagini EMU (Expressive Media Universe). Așadar, puteți rămâne în chatbot-ul MetaAI și puteți genera imagini sau în WhatsApp pentru a genera autocolante folosind instrucțiuni simple în limbaj natural.

MetaAI poate concura cu alte chatbot-uri AI?

Spațiul chatbot-urilor AI este foarte competitiv. Cu oferte impresionante precum ChatGPT, Claude AI, Bard, Character AI și Perplexity, pătrunderea pe piața chatbot-urilor AI nu va fi ușoară nici măcar pentru companii precum Meta.

Llama-2 de la Meta, care alimentează MetaAI, nu este tocmai cel mai avansat model AI de pe piață. Cu toate acestea, are capacități considerabile şi ne așteptăm ca versiunea fină a modelului de limbaj Meta să fie mult mai bună.

Dar, în afară Llama-2, Meta are un avantaj unic – o bază mare de utilizatori profund integrată în ecosistemul său de produse. Asemănător cu ceea ce s-a întâmplat odată cu lansarea platformei sale de microblogging Threads, MetaAI-ul s-ar putea lansa cu milioane de utilizatori pur și simplu accesând baza de utilizatori existentă a Meta.

Aşadar, modul în care folosim inteligența artificială se va schimba probabil. De la o abordare bazată pe chatbot all-in-one se va trece către o integrare mai strânsă a instrumentelor de inteligență artificială în platformele pe care le folosim deja pentru lucru și pentru a ne conecta cu prietenii. Prin introducerea MetaAI direct în aplicațiile noastre de mesagerie, cum ar fi WhatsApp și Messenger, Meta nu pune doar bazele pentru miliarde de potențiali utilizatori, ci îşi propune să protejeze viitorul popularității ofertei sale de AI.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu