Mitomanul Ponta a îndatorat extern România cu peste 8 miliarde de euro

miercuri, octombrie 29, 2014 19:45

Victor PontaDatoria guvernamentală externă pe termen mediu și lung a crescut sub guvernarea Ponta cu 8,3 miliarde euro, din aprilie 2012 până în prezent.

Asta înseamnă o îndatorare suplimentară a celor 19 milioane de români cu circa 440 euro pe locuitor. Este singura moștenire certă lăsată copiilor noștri și generațiilor mai tinere de Victor Ponta. Asta înseamnă peste un sfert din datoria guvernamentală totală a țării de aproape 1.600 euro pe locuitor. Ce a făcut cu acești bani? Vreo autostradă? Nu. Vreo școală sau vreun spital nou? Zero. Nu a reușit să pună nici abecedarele pe bancă. A modernizat vreo instituție publică sau vreun serviciu public? Nu.

Acest adevăr sinistru este acoperit în spațiul public cu amnezia, minciuna și confuzia indusă de „eroul televizat” Ponta, care afirmă că: “În perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 Traian Băsescu şi PDL au amanetat România, în condiţiile în care datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut cu aproape 27 miliarde de euro“. Adevărul s-a dovedit de prea multe ori principalul inamic al lui Victor Ponta. Iată dovada datelor oficiale publicate pe site-ul BNR aici.

Ponta a uitat că PSD a guvernat România alături de PDL în anul 2009. Si a fost chiar ministru.

Spun confuzie pentru că Ponta induce în eroare românii când atribuie responsabilitatea datoriei externe totale integral guvernării. Datoria externă totală a unei țări include împrumuturile Guvernului, ale BNR și ale actorilor privați. Așadar, imputăm îndatorarea externă a Guvernelor prin raportarea la „datoria guvernamentală externă totală”. Ea poate fi pe termen scurt sau mediu și lung. Datoriile externe ale BNR și ale actorilor privați sunt plătite de ei înșiși, nu din bugetul țării, adică nu din taxele românilor.

Adevărul este că sub guvernarea PDL datoria externă guvernamentală totală a crescut cu 13.6 miliarde euro, de la începutul anului 2009, până în aprilie 2012. Din aceasta, datoria externă guvernamentală pe termen mediu și lung a crescut cu 11,5 miliarde euro, și nu cu 27 miliarde euro, așa cum minte Premierul Ponta.

Spun amnezie pentru că Ponta a uitat că PSD a guvernat România alături de PDL în anul 2009. Ponta a uitat că a fost ministru în guvernarea PSD-PDL, iar în anul 2009 a contribuit direct și personal la „amanetarea României”. Până în luna septembrie a anului 2009, datoria externă totală sub PSD-PDL a crescut cu 8,7 miliarde euro. Din aceasta, datoria guvernamentală totală a crescut cu 2,4 miliarde euro. Restul datoriei aparține BNR și sectorului privat.

Ponta adaugă primei minciuni încă una când afirmă că „acum trebuie să continuăm să plătim împrumuturile din trecut, pentru a ieşi din gaura în care ne-a băgat regimul Băsescu”. NU Guvernul Ponta a contribuit la reducerea datoriei externe totale a țării, ci BNR cu 7,5 miliarde euro și sectorul privat plus cel bancar cu încă 7,8 miliarde euro (din aprilie 2012 până în prezent). Guvernul Ponta a contribuit direct la creșterea datoriei externe guvernamentale totale a țării cu 6,4 miliarde euro (observați că e mai redusă decât datoria guvernamentală pe termen mediu și lung pentru că a scăzut cea pe termen scurt; cu alte cuvinte, Ponta a trasferat povara plății datoriilor de pe umerii generațiilor actuale asupra generațiilor viitoare).

Așadar, de ce își arogă Ponta merite pe care nu le are? Sunt meritele sectorului privat și bancar. De ce o face totuși? Pentru că Ponta este un Premier slab, care nu are cu ce da socoteală după doi ani și jumătate de mandat. El poate confirma doar că a aruncat România în recesiune tehnică.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “Mitomanul Ponta a îndatorat extern România cu peste 8 miliarde de euro”

 1. Cristian says:

  octombrie 30th, 2014 at 17:37

  MInciuni,peste minciuni. El apara pensiile,el face aia si aia. si tot el a ridicat preturile la toate. unde o sa ajungem? o conducere de oamenii egoisti,marsavi,mincinosii,nu-i intreseaza ca altii mor de foame,locuri de munca nu sunt,etc……….

 2. Cum a condamnat mitomanul Ponta Romania la subdezvoltare says:

  noiembrie 1st, 2014 at 20:17

  […] Mitomanul Ponta a îndatorat extern România cu peste 8 miliarde de euro […]

 3. eugstan says:

  noiembrie 2nd, 2014 at 16:51

  au imprumutat sa cumpere voturi NU PENTRU CA LE PASA DE ROMANI ! NU LE PASA, le e frica de justitie – cei mai corupti

 4. Detop says:

  iunie 14th, 2015 at 12:17

  S-a infipt bine in scaun si nu mai vrea sa plece de acolo :) Probabil mai are ceva treburi personale de rezolvat ca sa-si asigure traiul lui si familiei lui, ca de noi nu prea il intereseaza…

 5. Natalie Ester: Ponta, citeaz-o pe mă-ta mare, bunicuța Iliescu, nu pe Ion Rațiu | A șaptea dimensiune says:

  iulie 15th, 2015 at 18:02

  […] Mitomanul Ponta a îndatorat extern România cu peste 8 miliarde de euro […]

Adauga un comentariu